Майже всі жителі нашої області є споживачами електроенергії. Але, як би дивно це не виглядало, багато хто досить приблизно обізнаний із правилами користування електроенергією, строками та особливостями розрахунків за неї, а також про те, які додаткові послуги надають енергетики та про порядок їхнього отримання. Аби заповнити цей пробіл у знаннях споживачів, ми звернулися за роз’ясненнями до директора комерційного ПАТ «Хмельницькобленерго» Олега Іванюка.                              

«МАЄМО ПРАВО КОНТРОЛЮВАТИ...»
— Олеже Григоровичу, в які строки споживачі повинні подавати показники лічильників і хто перевіряє їх достовірність?
— Відповідно до Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН), які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 зі змінами та доповненнями, побутовий споживач, як правило, знімає покази станом на перше число місяця, наступного за розрахунковим. Тому радимо подавати покази електролічильника у період, що починається за два робочих дні до кінця місяця та закінчується на третій робочий день наступного місяця включно. У такому випадку ці покази будуть розрахунковими.
— Коли і яким чином можна повідомити в Хмельницькобленерго показники свого лічильника?
— Передавати покази лічильника можна за допомогою сервісу «Особистий кабінет побутового споживача» https://pa.oblenergo.km.ua/ та у Контакт-центр ПАТ «Хмельницькобленерго» за номерами телефонів 0-800-50-50-62 (дзвінки безкоштовні) та 0-382-75-52-00 (згідно з тарифами міських дзвінків).
— Чи є спеціалісти, які ходять до користувачів додому задля отримання показників?
— Так, енергопостачальник відповідно до ПКЕЕН має право контролювати правильність подання споживачем показів лічильників. Тому працівники товариства щомісячно відвідують споживачів для контрольного зняття показів лічильників.
— А передбачена якась спеціальна процедура для перевіряючих?
— При проведенні перевірки працівник ПАТ «Хмельницькобленерго» має назватися, показати службове посвідчення та повідомити мету свого візиту. Після проведення робіт оформляються відповідні документи.
— Які документи зобов’язують споживачів електроенергії впускати перевіряючих до осель?
— Дев’ятий підпункт пункту 42 ПКЕЕН передбачає, що «побутовий споживач зобов’язаний забезпечувати доступ представникам енергопостачальника після пред’явлення ними службових посвідчень до квартири або іншого об’єкта для обстеження засобу обліку, електроустановок та електропроводки». Тобто, якщо лічильник знаходиться всередині приміщення, споживач зобов’язаний допустити працівників енергопостачальника для обстеження лічильника та ввідного кабелю до нього.
— Скільки зазвичай буває контролерів і що саме вони мають право оглядати?
— Перевіряючий може бути один, але їх може бути і кілька. Це залежить від виду роботи, яку необхідно виконати. Для контрольного зняття показів лічильника може бути один-два працівники. Технічна перевірка, відключення, рейдова перевірка — два і більше працівників.
«ЯКЩО ДОСТУП ДО ЗАСОБУ ОБЛІКУ НЕМОЖЛИВИЙ...»
— Якщо споживачі тривалий час не передають показники лічильників, яким чином нараховується їм оплата за електроенергію?
— Як сказано в пункті 30 ПКЕЕН, «якщо доступ до засобу обліку неможливий, представник енергопостачальника виписує платіжний документ на підставі даних про фактичне споживання електричної енергії за попередній період, про що робиться відповідна позначка в особовому рахунку побутового споживача».
— А що може бути причиною призупинення користування послугами Хмельницькобленерго?
— Відповідно до ПКЕЕН, енергопостачальник має право відключити побутового споживача у разі:
— самовільного підключення до електромережі;
— розкрадання електро- енергії, навмисного пошкодження засобу обліку та зриву пломб;
— порушення термінів сплати за спожиту електроенергію, порушення умов договору про реструктуризацію;
— несплати за встановлення нового засобу обліку, в разі поломки лічильника з вини споживача;
— заниження показників якості електроенергії з вини споживача.
Пункт 30 ПКЕЕН: у разі відсутності доступу до лічильника протягом двох розрахункових періодів. Підпункт 12 пункту 21 передбачає можливість відключення навіть у разі не допуску до електроустановки.
— Яким чином користувач може відновити послуги і в що це йому обійдеться?
— Відновлення постачання електричної енергії побутовому споживачу здійснюється протягом трьох робочих днів у містах та п’яти робочих днів у сільській місцевості після оплати витрат на повторне підключення, усунення виявлених порушень та/або відшкодування збитків, завданих електропостачальнику (електро-розподільному підприємству), крім випадку, коли електроустановку побутового споживача відключено у зв’язку з наявністю заборгованості з оплати за спожиту електричну енергію. У разі відключення об’єкта побутового споживача через заборгованість, відновлення електропостачання здійснюється за рахунок електропостачальника протягом трьох робочих днів у містах та п’яти робочих днів у сільській місцевості після оплати побутовим споживачем заборгованості.
ЯКЩО ПРИЗНАЧЕНА СУБСИДІЯ...
— Користувачі, які мають субсидії, повинні вносити якісь обов’язкові суми за користування електро- енергією?
— Громадяни, яким призначена субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців чи виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем чи виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.
Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії повертається виробником чи виконавцем такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидій. Частина невикористаної суми субсидії, що еквівалентна вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 150  кВт.год електричної енергії (в разі використання електричної енергії для індивідуального опалення), зараховується виконавцем чи виробником як оплата послуг з електропостачання, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди, а залишок невикористаної суми повертається виробником чи виконавцем таких послуг до бюджету на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидій.
ПЕРЕВАГИ ЗОННОГО ОБЛІКУ
— Олеже Григоровичу, зараз споживачі все частіше цікавляться переходом на так званий зонний облік. Чому і кому вигідно користуватися таким видом обліку? Які тарифи для цього передбачені? І що потрібно для того, аби встановити зонний лічильник?
— Якщо споживач вирішив розраховуватися за спожиту електричну енергію за двозонним тарифом, то у денний час (з 7:00 до 23:00) платитиме за діючим тарифом. А ось у нічний час (з 23:00 до 7:00) він платитиме лише   50 відсотків від діючого тарифу.
Якщо ж споживач вирішив перейти на сплату за тризонним тарифом, то у час пікового навантаження (з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00) платитиме за тарифом, який на 50 відсотків вищий від діючого. У час напівпікового навантаження (з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00, з 22:00 до 23:00) — за діючим тарифом, у нічний час (з 23:00 до 07:00) — за тарифом, який на 60 відсот- ків нижчий від діючого.
Якщо ви вирішили заощадити кошти і перейти на розрахунки за спожиту електричну енергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, то побутовим споживачам необхідно, по-перше, звернутися в РЕМ із заявою про перехід на розрахунки за спожиту електричну енергію за тарифами, диференційованими за періодами часу.
По-друге, отримати в РЕМі рахунок та оплатити вартість нового багатотарифного приладу обліку.
По-третє, підписати в РЕМі два примірники Договору надання послуг на параметризацію багатотарифного приладу обліку та оплатити вартість цієї роботи (з 1 листопада 2015 року первинна параметризація багатотарифного лічильника для населення здійснюється одноразово безоплатно. У подальшому, при зміні тарифних зон, за зверненням споживача, така послуга сплачується споживачем згідно з калькуляцією). У тому разі, коли споживач сам купує засіб обліку, він повинен передати його з підтвердженням наявної державної повірки або метрологічної атестації на баланс РЕМ та в калькуляції з облаштування вузла обліку не враховується вартість засобу обліку.
По-четверте, заміна приладу обліку виконується   РЕМом після оплати споживачем вартості виконання цієї роботи. Після цього здійснюється пломбування лічильника, складаються акти збереження пломб, позачергової технічної перевірки та акт заміни лічильника.
І по-п’яте, в договір про користування електричною енергією вносяться дані щодо заміни розрахункового засобу обліку та розрахунків за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу.
Після цього розрахунок за електричну енергію проводиться за тарифними зонами згідно з протоколом параметризації.
АБИ УНИКНУТИ ЗАБОРГОВАНОСТІ
— Іноді доводиться чути від сумлінних споживачів, що в них чомусь час від часу утворюється заборгованість у сплаті за використану електроенергію. Чому так відбувається?
— Якщо споживач дотримується правил подання показників і сплати за спожиту електроенергію, то заборгованість у нього не виникає — він за все сплачує. Трапляються випадки, коли споживач, знайшовши десь розрахункову книжку, проводить оплату по ній, а не за рахунками. Тоді виникають розбіжності. Іноді такі заборгованості пов’язані з управлінням праці та соцзахисту, коли затримується надання субсидій, а людина не проводить оплату, чекаючи її. Для нас це боржник. Тому в разі виявлення в платіжному документі помилкових показів засобу обліку, побутовий споживач зобов’язаний повідомити про це енергопостачальника.
Представник енергопостачальника повинен протягом п’яти днів від дня подання заяви перевірити рахунок, а в разі потреби протягом 20 днів перевірити засіб обліку та повідомити побутового споживача про результати перевірки.
ПОРУШНИКІВ — НЕ БАГАТО, АЛЕ...
— Чи багато порушників правил користування електричною енергією серед споживачів? Як виявляєте?
— Порушників не дуже багато. Більшість людей сумлінно сплачують за використану електроенергію. А ось процес їх виявлення досить важко описати в двох словах. Назву основні його складові:
 — на всіх лініях ПАТ «Хмельницькобленерго» стоять контрольні лічильники, за якими зводиться баланс надходження електроенергії;
— проводиться аналіз споживання та оплати за електроенергію споживачами;
— кількість електроенергії порівнюється з подібними об’єктами та величиною їх споживання;
— проводяться виміри фактичного навантаження на підстанціях та лініях;
— виконується контрольний огляд та технічна перевірка засобів обліку електроенергії.
— при виявленні порушення складається акт та відповідно до методики робиться розрахунок завданих збитків. При виявленні безоблікового підключення проводиться відключення;
— якщо сума збитків велика, матеріали передаються в правоохоронні органи.
Отож, не раджу споживачам вдаватися до протиправних дій у користуванні електроенергією. Повірте, сумлінним користувачам живеться значно спокійніше.