Аномальне висихання річок, обміління криниць і погіршення якості води — ці болючі проблеми притаманні кожному регіону країни. Хмельниччина не виняток. Область ризикує втратити свої водні артерії, а жителям міст може не вистачати питної води. На цьому наголошує депутат обласної ради Микола Харкавий, з яким ведемо розмову з цього приводу.

— Миколо Олександровичу, Ви ініціюєте звернення депутатів обласної ради до Прем’єр-міністра щодо заборони будівництва на річці Дністер шести гідроелектростанцій. Які аргументи висуваєте?
— Останні роки ми стали свідками, як різко міліють береги Дністра — найбільшої водної артерії Західної України, що протікає Львівською та Івано-Франківською областями, перетинає південно-західний край Подільської височини, тече по кордону України та Молдови.
За словами працівників Придністровської ГЕС, відбувається виснаження водосховища. Адже електростанція, згідно з графіком Національної енергетичної компанії «Укренерго», щоденно має скидати майже 108 метрів ку- бічних води за секунду, а притік — трохи більше 50 метрів кубічних за секунду. У серпні, до прикладу, середній приплив води до Дністровського водосховища становив лише 23 відсотки від норми.
— Виходить, для Дністровського водосховища черговий гідроенергетичний проект щодо будівництва нових ГЕС стає загрозою?
— Саме так. Відомо, що триває підготовка до будівництва каскаду гідроелектростанцій в одному з семи природних чудес України — Дністровському каньйоні. Згідно з оприлюдненим проектом, Дністер хочуть перекрити шістьма греблями в Івано-Франківській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Нарада, де представляли проект спорудження енергетичних об’єктів у верхній частині Дністра, відбувалася у закритому режимі. Організатори не запросили екологів та журналістів, остерігаючись гострих запитань. 8 грудня 2016 року в системі ProZorro ПАТ «Укргідроенерго» оголосило тендер у підготовці техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) на будівництво ГЕС Верхньо-Дністровського каскаду орієнтовною вартістю 155 мільйонів гривень. Згідно з тендерною документацією, проектування здійснюється на підставі «Програми розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року», схваленої урядом 13 липня 2016 року. Фінансувати ТЕО планується «власними коштами підприємства». Як відомо, Укргідроенерго перебуває в підпорядкуванні Мінпаливенерго, тож і кошти виділятиме держава.
— Якими можуть бути наслідки цього будівництва?
— Будуть знищені прируслові та руслові природні комплекси національного природного парку «Дністровський каньйон», — частина природних комплексів національних природних парків «Хотинський» та «Галицький». Водоймища затоплять тисячі гектарів родючих земель. Біда увійде у життя сотень родин, яких примусово переселятимуть з обжитих місць.
Річка швидко замулить водоймища, які стануть болотами, а потужна повінь може зруйнувати земляні греблі, внаслідок чого катастрофа сягне аж Чорного моря. Існуюче Дністровське водосховище інтенсивно замулюється: шар донних відкладів уже сягнув 8-10 метрів. У разі спорудження каскаду ГЕС нові водосховища замулюватимуться ще швидше, адже у верхів’ях Дністер швидкоплинний. Якщо збудують ГЕС-6, то під загрозою опиниться ділянка річки в районі села Митків Заставнівського району, звідки зараз подається питна вода у Чернівці.
Крім того, Дністер — середовище риб, занесених до додатків Конвенції про охорону дикої флори та фауни в Європі, а території національних парків, про які згадав, є об’єктами-кандидатами Смарагдової мережі Європи, створення якої передбачене Угодою про асоціацію з ЄС. Тож побудова каскаду ГЕС на Дністрі призведе до порушення Україною не тільки власного природоохоронного законодавства, а й своїх міжнародних зобов’язань. Будівництво призведе до повного знищення екосистеми Дністра, що формувалася мільйони років. Непоправної шкоди зазнає іхтіофауна, 70 відсотків якої тепер під охороною закону, і яка внесена до Червоної книги України та Європейського червоного списку. Серед прикрих наслідків — і погіршення якості води, затоплення заповідних територій, зникнення природного плину річки, вимирання риб, які не можуть жити без стрімкої течії, неможливість сплавів, втрата річкового туризму.
— То які пропозиції вносите, щоб уникнути непоправних наслідків?
— Заборонити будівництво шести нових гідроелектростанцій на Дністрі на території Тернопільської, Івано-Франківської і Чернівецької областей.
Провести громадські слухання з цього питання із залученням науковців, ЗМІ, екологів, енергетиків, представників громадськості та депутатів різних рівнів.
Необхідно також доручити Міжвідомчій комісії при Державному агентстві водних ресурсів України переглянути режими роботи Дністровського водосховища з метою зменшення об’ємів скидання води на Дністровській ГЕС, щоб зберегти забезпечення водою населених пунктів нашої Хмельниччини.
Р.S. Питання, яке порушив депутат Хмельницької обласної ради Микола Харкавий, і справді є життєво важливим для області. Просимо і вас, шановні читачі, приєднуватися до обговорення. Цікаво дізнатися думку спеціалістів, яким пропонуємо висловити її на сторінках газети.