Нацкомісія скасувала своє безглузде рішення щодо введення з 1 квітня абонплати за газ. Цим вона фактично виконала перший пункт звернення депутатів Хмельницької обласної ради до президента, голів парламенту та уряду, за яке вони проголосували на терміново скликаній позачерговій дванадцятій сесії. Залишилося владі звернути увагу ще на шість пунктів звернення подолян, особливо на другий: відставка голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Вовка та «його поплічників». Тобто — інших членів комісії, які приймають корумповані злочинні рішення проти власного народу. Як не згадати шестиразове збільшення ціни на газ, кількаразове зростання вартості електрики, запровадження вигаданої під Ахметова схеми «Роттердам +». Після якої, до речі, як показало телебачення, у Дмитра Вовка несподівано з’явився чотириповерховий маєточок в елітному передмісті Києва вартістю кілька мільйонів доларів. Між іншим, здається, що вимога відставки — це «м’яке» рішення нашого депутатського корпусу. Вартувало б запропонувати столичним можновладцям провести розслідування діяльності комісії та її голови з корупційної точки зору.

Позачергову сесію скликали, як того вимагає законодавство, на вимогу тридцяти депутатів. «Розбір газових польотів» зініціювали представники фракції ВО «Батьківщина» (який підтримали депутати «Самопомочі», «Свободи» та Радикальної партії), причому їхній варіант звернення був значно жорсткіший, ніж той, який обговорили та узгодили (та врешті й проголосували) представники всіх фракцій. Питання газової абонплати — єдине, що було винесено на розгляд сесії, якщо не враховувати другого пункту, прийнятого з голосу, щодо земельного скандалу на Чемеровеччині. Якщо коротко, то в районі вирішили відібрати землі, видані селянам ще п’ять років тому, та «заліснити» їх. Депутати проголосували за відповідне рішення з цього приводу…
Але повернемося до першого питання порядку денного — газової абонплати. В зверненні до очільників держави зазначається, що «жителі Хмельниччини висловлюють неабияке обурення необґрунтованістю такого рішення, його непосильністю для виконання більшістю українців та несправедливістю щодо інте-ресів держави і її громадян. Це рішення НКРЕКП найболючіше вдарить насамперед по найбідніших, які і так економно споживають газ». А серед пропозицій, окрім згаданих відміни абонплати та відставки Вовка, оприлюднення методики розрахунків та обґрунтування існуючих тарифів на послуги з газопостачання населенню. Це теж вкрай конструктивна думка. Бо, пам’ятаєте, як несподівано ціна на газ скочила в кілька разів. І ми це проковтнули. А потім проковтнули здорожчання електрики. Й «Роттердам +» прожували мовчки. Аж дивно, що така «дрібничка» як абонплата сколихнула всю державу. Бо, справді, на тлі цін на газ і опалення — плата за трубу не така й велика сума. Але, мабуть, це виявилося вже останньою краплею, що урвала терпець народу.
Виступаючі з цього приводу депутати, одностайно обурювалися діями Нацкомісії. Щоправда, в них розійшлися думки з фахової кваліфікації членів комісії. Депутат Віталій Олуйко переконаний, що комісіянти стали на бік великого бізнесу, провели розрахунок не прозоро та діяли не професійно. Натомість Іван Гладуняк запевнив, що спрацювали члени дуже професійно, аби цей документ врешті-решт «завалили», дискредувати саму ідею плати за постачання та залишили стару систему розрахунків, яка вигідна Фірташу.
«Сьогодні такими діями НКРЕКП, — йдеться в зверненні, — змушує людей платити за право бути споживачем. Якщо це допустити — завтра будемо платити обов’яз-
кову плату за електроенергію, воду, а можливо, й за користування транспортом, магазинами тощо». Справді, так можна ввести абонплату за будь-що. Навіть за хліб. Бо аграрії на сесії теж зазначили, що в них сезонна робота: прибуток вони отримують лише після збору врожаю, а протягом року лише вкладають кошти в майбутні посіви. Що, їм теж абонплату треба нараховувати? Чи як собі владці думають?
Отже, «плату за трубу» поки скасували. Остаточно? Не певен. Влада у Києві таки й надалі вигадуватиме, як відокремити плату за газ від плати за транзит. От лише не зрозуміло, невже не можна «розщепити» ці кошти? Вигадали ж «додаток» до «Хмельницькгазу» — «Хмельницькгаз збут». І спокійно ж відокремлюють банки ці кошти без збурень і потрясінь. Що не можна так і з абонплатою зробити? Якщо влада переконує, що це не вплине на розмір платежів — то «вийміть» транзит із загальної плати. Здається, жодних проблем із цим не має бути. Але передусім треба виконати другу вимогу наших депутатів — розігнати цих комісіянтів, щоб аж загуло. Розігнати та перевірити на корупційність вчинків. Гонтарєвої вже нібито нарешті позбуваємося — черга за Вовком.