Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1525

Двадцять країн світу, серед яких Данія, Голландія, Болгарія, Туреччина, навіть далекі Японія та Китай стали постійними покупцями продукції, яка виробляється на Старокостянтинівському молочному заводі. Високий рівень довіри до цього підприємства вже давно утвердився серед українських споживачів. Що ж допомагає йому впродовж багатьох років утримувати лідерські позиції і навіть у непрості економічні часи продовжувати розвиватися? Про це розпитуємо у директора Старокостянтинівського молочного заводу Валерія Жука.

- Розпочну з того, що наш завод входить до складу відомого українського виробника «Укрпродукт Груп». На підприємстві виробляється молочна продукція в асортименті: сухі молочні продукти, масло солодковершкове, спреди солодковершкові, сири сичужні тверді. Окрім Старокостянтинівського молочного заводу, компанія «Укрпродукт» об’єднує два заводи у місті Житомир, один з яких спеціалізується на виробництві плавленого сиру в асортименті, інший – на виробництві живого квасу та безалкогольних напоїв ТМ «Арсеніївський». Молочні заводи у Красилові та Летичеві на території нашої області – також входять до складу компанія «Укрпродукт».
Продукція під відомими брендами: «Наш молочник», «Народний продукт», «Вершкова долина», «Молендам» виробляється на наших молочних заводах і знають її як в Україні, так і у світі.
- Але такий успіх, Валерію Миколайовичу, ніколи не приходить зненацька.
- Це справді так. Авторитет і визнання з нічого не створяться. Вони є результатом важкої і наполегливої праці. Саме такими були кроки становлення нашого молочного заводу під керівництвом компанії «Укрпродукт Груп». У реконструкцію підприємства поступово були вкладені понад 40 мільйонів доларів(!). Повністю модернізували відділення приймання сировини, вакуум-випарне відділення, цех сушіння молочних продуктів, маслоцех, цех виробництва твердих сирів. Модернізація обладнання сприяла тому, що використання газу вдалося зменшити на 60-70 відсотків. Потім почали розробляти проект щодо використання альтернативних засобів опалення – щепи, пелетів. Запровадження прогресивних технологій допомогло мінімізувати витрати на енергоносії, удосконалити чимало процесів, значно наростити потужності.
- Ці заходи, мабуть, і відкрили широкі можливості для підприємства?
- Звичайно, проте рух вперед, як правило, забезпечується тісним поєднанням технологічних, управлінських, маркетингових складових. І Старокостянтинівський молочний завод є яскравим свідченням цього.
На сьогоднішній день виробничі потужності підприємства дозволять переробляти 320 тонн молока та виробляти 22 тонн сухого молока за добу, масла, спредів до 30 тонн на добу, а виробництво сиру розраховано на 9 тонн продукції за добу.
Хочу наголосити, що наш завод має широкий доступ до сировинної зони і при цьому заготовляємо та переробляємо лише якісну сировину.
Контроль кожного етапу технологічного процесу – наше неухильне правило і здійснює його персонал лабораторії, ветеринарна служба підприємства. Належно співпрацюємо зі спеціалістами Старокостянтинівського управління ветеринарної медицини та районної ветлабораторії.
На підприємстві впроваджена та сертифікована система менеджменту  безпечності харчових продуктів, згідно зі схемою сертифікації FSSC 22000, що включає вимоги міжнародних стандартів IS0 22000 22000:2005, ISO/ТS 22002-1:2010 та додаткові вимоги FSSC 22000.
Все це дає можливість забезпечувати покупців якісною та безпечною продукцією.
- Відомо, що економічні катаклізми, такі як нестабільна валюта, низька купівельна спроможність споживачів, сувора конкуренція стають підступними ударами для багатьох підприємств. У чому ж знаходите сили їм протистояти?
- Вісімнадцятирічний шлях компанії «Укрпродукт Груп» - це безперечно, багатий досвід, який допомагає добре орієнтуватися в глибинах цього бізнесу. Та, головне, попри будь-які труднощі, компанія не зупиняється у своєму розвитку. Створення дочірніх підприємств, розширення виробництва й асортименту, удосконалення технологічних процесів – усе це сприяло тому, що тепер «Укрпродукт Груп» входить у трійку кращих виробників плавлених сирів і у трійку лідерів виробництва квасу, у ТОП-5 компаній, що займаються виробництвом масла та спредів.
Потужною рушійною силою нашого заводу є персонал. На сьогодні тут працює 400 осіб. Отже, чотириста сімей мають постійний гідний заробіток, а місцевий бюджет – надходження. Попри те ми завжди готові поповнювати колектив кваліфікованими кадрами. Із задоволенням приймемо у заводську сім’ю водіїв, заготівельників, робітників. Погодьтеся, працевлаштуватися поблизу дому, бути поряд з рідними і забезпечувати їх матеріально – це велика удача сьогодення. І Старокостянтинівський молочний завод може її подарувати.
У благонадійності нашого заводу можна не сумніватися. Соціальний захист працюючих – один з пріоритетних напрямків його діяльності. І навіть під час економічних «буревіїв» інтерес іноземних, вітчизняних покупців до нас не згасав. Відповідність продукції міжнародним стандартам лише посилює позиції Старокостянтинівського молочного заводу.