Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1373

Сміттєвий колапс у Львові надзвичайно серйозно актуалізував тему переробки та утилізації відходів в Україні. Але не менш нагальною проблемою є вивезення і знешкодження небезпечних хімічних засобів, які використовуються в тваринництві і рослинництві. Їх по всій країні «залягло» чимало.

Згідно з даними, станом на 2015 рік в Україні накопичено близько 12 мільйонів тонн пестицидів. Ці речовини є надзвичайно небезпечними для людського організму через їх токсичність. Потрапляння токсинів в організм може призвести до цілого букету захворювань (виникнення злоякісних пухлин, хромосомні порушення, мутації та аномалії, які збільшують ризики прояву спадкових хвороб).
Незважаючи на колосальний ступінь ризику, держава вже 4 роки не виділяє кошти на цільові програми із вивезення та утилізації хімічних засобів. За даними Хмельницької облдержадміністрації, в нашій області накопичено понад 253,5 тонн хімзасобів. У минулому році загрозливу ситуацію з пестицидним перенасиченням області намагалися зрушити з мертвої точки. Але методи цього вирішення залишають чимало запитань, про що поговоримо нижче.
БЕЗУСПІШНІ ПОТУГИ
У квітні 2016 року сесія обласної ради проголосувала за виділення майже 5 мільйонів гривень на екологічно чисте збирання та вивезення хімікатів. Профільна структура, себто управління екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА, оголосило тендер на виконання робіт.
У конкурсі взяли участь дві київські фірми: «Сучасні екологічні інновації» і «Укр Еко Груп». Перемога дісталася «Сучасним інноваціям», котра запропонувала нижчу ціну (4,28 мільйони проти 4,81 мільони, запропонованих конкурентами). Угода передбачала вивезення з Хмельниччини 107,0655 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин. Однак угода зірвалася, оскільки фірмі-переможцю анулювали ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Загалом, проблема залишилася невирішеною. Усього в 2016 році за кошти фонду охорони навколишнього середовища було вивезено лише 1, 39 тонн тари з-під непридатних пестицидів з села Балабанівка Новоушицького району.
Оскільки пестицидова бомба продовжувала «тікати», у цьому році управління екології оголосило новий тендер на виконання замовлення. 20 червня відповідна заявка була розміщена через систему «Прозоро».
ОЗНАКИ «СХЕМИ»
І, здавалося б, у цій історії немає нічого екстраординарного. Область намагається вирішити проблему виділяючи кошти, проблема постає лише з огляду на виконавців. Але якщо уважно розглянути минулорічний тендер, який проводило управління екології, то виникає тисяча і одне запитання.
По-перше, між ким розігрувалися гроші? Конкурент переможця тендеру «Сучасних екологічних інновацій», вже згадана «Укр Еко Груп», має увесь необхідний набір ознак фіктивності. Незрозуміло, куди дивилася тендерна комісія, якщо ця фірма зареєстрована під липовим податковим номером! На їхньому коді значиться зовсім інша компанія з Полтавщини. Фірма, яка претендувала і серйозно розглядалася управлінням екології як претендент на 5 мільйонів гривень, навіть свого податкового номера не має!
По-друге, «Укр Еко Груп» і переможець торгів «Сучасні інновації», мають підозріло схожі адреси. Можна сказати майже ідентичні. «Інновації» прописані за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Ботанічна 1/6, а «Укр Еко Груп» значиться за тією ж поштою, тільки на вулиці Ботанічній 1/5. Яка «тепла» сусідська конкуренція, чи не так?
По-третє, про «Укр Еко Груп» є дуже мало інформації у відкритому доступі, але деякі цікаві факти знайшлися. Наприклад, звіт перевірки комісії міністерства екології. В довжелезному переліку зафіксованих порушень особливо звернув на себе увагу пункт про відсутність відомостей про матеріально-технічне забезпечення «фірми». Благо, інспектори робили фото, на яких видно, що «Укр Еко Груп», радше нагадує якесь складське приміщення, а не серйозну установу.  Тобто, швидше за все, ми маємо справу з маніпуляцією при проведенні тендеру, де за фактом не було конкуренції (не здивуюся, якщо ті склади належать переможцю — «Сучасним екологічним інноваціям»).
Схоже, що управління екології не надто цікавило питання «спроможності» тих компаній, які претендували на чималенькі бюджетні кошти. Складається враження, що тендер розіграли між однією компанією і її складом. Даруйте, та це дуже схоже на просту «схему», або ж на злочинну недбалість. Та на цьому запитання до «знатоків» з управління екології не вичерпуються. Можливо, ця інформація зацікавить компетентні органи.
А ПЕРЕМОЖЕЦЬ ХТО?
Переможець минулорічного тендеру «Сучасні екологічні інновації», теж має далеко не бездоганну репутацію. З нею пов’язаний гучний скандал, який стався у 2014 році. За участі цієї, та ще декількох фірм у місті Шостка Сумської області проводилися роботи з вивезення пестицидів. Але замість виконання зобов’язань, фірмачі вирішили зекономити і довезли хімікати аж.. до покинутого кар’єру на околиці міста, де їх і «утилізували».
Після того як місцеві жителі почали масово звертатися до лікарень зі скаргами на симптоми токсичного отруєння, влада нарешті вжила заходів. З міста Ромни залучили спеціальну групу МНС, яка здійснювала дегазацію кар’єру. Постраждало чимало людей, і хоча цей факт набув чималого розголосу, ні влада, ні правоохоронці не зробили нічого, аби притягнути винуватців до відповідальності. Кошти освоїли. Питання — закрили.
Тож хочеться запитати пана Вавринчука з управління екології: «У якому кар’єрі на Хмельниччині шукати «рідненькі» пестициди, якщо ви хочете співпрацювати з такими «порядними» компаніями?» Добре, що їм анулювали ліцензію, бо з такими підходами можна було б чекати великого лиха.
НА КОНТРОЛІ
У зв’язку з цією історією, потрібно уважно відстежувати як управління екології проведе цьогорічний тендер. Схоже, чиновники зовсім не переймаються питаннями репутації, спроможності і статусу виконавців, яким роздають гроші. Ось і в оголошеному тендері вказано, що єдиним критерієм відбору кандидатів є умова ціни. Головне, хто запропонує менше, а чи це серйозна і реальна компанія, чи «дядя Петя» з Нью-Васюків — справа другорядна. Сподіваємося, це надзвичано важливе питання не залишать без уваги і контролю, бо тендерна політика відомства пана Вавринчука дуже нагадує чи то алгоритми «схематичності», чи нечуваної халатності.