26 квітня 2017 року уряд вніс зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», які стосуються оновлення системи субсидій в Україні.

Перш за все, збільшена соціальна норма для непрацездатних. Відповідно до постанови «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, зазначена норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується до 75 квадратних метрів. Нагадуємо, що раніше така норма становила для домогосподарств, що складалися з однієї непрацездатної особи — 48,77 квадратного метра, з двох — 62,52.
Також відбулися зміни щодо опалювального періоду. Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, то у 2017-18 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня до 15 квітня.
Крім того, житлова субсидія не буде призначатися при наявності у споживача двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. Управління соціального захисту відновлює призначення субсидії у разі погашення такої заборгованості впродовж двох місяців або укладання з постачальником послуг договору про реструктуризацію заборгованості.
У цьому році відбудеться монетизація субсидії, тобто частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості 100 кубічних метрів природного газу або вартості 150 кВт-г електричної енергії, перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта». Перерахування частини невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплата її через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» здійснюється структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року.
За більш детальною інформацією звертайтеся до Головного територіального управління юстиції у Хмельницький області за телефоном 65-42-95 та департаменту соціального захисту населення  — 72-06-14.