Уперше в Новоушицькому районі відбулося незвичне дійство – міжнародний фестиваль часнику. До села Песець з’їхалися часниководи майже зі всіх регіонів України, Криму, представники Чехії та Франції.

Часник і страви з ним – надзвичайно популярні в Україні, проте часниківництво як галузь, розвинена недостатньо. А проведення фестивалів часнику, які, до речі, популярні в світі, є великою рідкістю.
Організатором заходу виступила Спілка виробників часнику України на чолі з В. Власенком.
На захід завітали поважні гості: начальник відділу рослинництва департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України С. Танцюра, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації В. Конончук, участь взяли і селищний голова О. Московчук та перший заступник голови райдержадміністрації П. Мазур.
Невід’ємною частиною фестивалю стала конференція з часниківництва. Така конференція – чудова нагода для обміну досвідом та партнерства.
Відкриваючи її, С. Танцюра відзначив, що Хмельницька область цього річ зайняла перше місце по урожайності часнику і дуже символічно, що такий захід проводиться саме в цьому регіоні.
Кращі виробники часнику обмінювались інформацією щодо технології вирощування часнику, підвищення рівня захисту рослин, селекції, особливостей збуту продукції, презентували різноманітність сортів тощо. Професор Ян Козак із Чехії, зокрема, зазначив, що часниківництво дуже розвинене в його країні, тому він хоче взяти участь і в розвитку цієї галузі в Україні.
По завершенню конференції делегації було представлено виставку сучасної техніки.

Основне дійство відбувалося на стадіоні. Тут можна було придбати різні сорти часнику, овочі, розсаду декоративних кущів та квітів, сувеніри та навіть часникове варення.
Гурти «Карпатська тайстра» з Буковини та «Лісапетний батальйон» подарували не лише гарні пісні, а й веселий настрій.