Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1049

Ще до 1 вересня у Волочиському районі встигли обмолотити всі ранні ярі зернові. Традиційно тут роблять свій вагомий внесок у забезпечення регіону продовольчим зерном. Цьогорічний валовий збір продукції рослинництва волочиських хліборобів у трійці кращих по Хмельниччині — понад 7,4 відсотка загальнообласного показника.

Найліпше уродили озимі ячмінь (у порівнянні з попереднім роком його посівні площі суттєво зросли) та пшениця, урожайність яких склала понад 60 центнерів з гектара. Дещо відстали їхні ярі аналоги, що дали по 50-55 центнерів на круг.
Щедро жнивна нива віддячила за копітку працю сільгосппідприємтвам ПП «Аграрна компанія-2004», СФГ «Яструб» та СОК «Війтовецький», де зерна збирали більш як по 75 центнерів.
Завдяки ініціативі ПП «Аграрна компанія-2004», на Волочищині увосьмеро збільшилися площі посівів гороху, відтак і намолотили його майже півтори тисячі тонн.
Наразі у районі збирають гречку, сою, копають цукровий буряк. Його зібрано на площі більше 605 гектарів.
Водночас хлібороби потужно беруться за роботи під урожай-2018. До прикладу, вже посіяли 2565 гектарів озимого ріпаку та майже півтори сотні пшениці.
Вперше на теренах Надзбруччя вирощують 60 гектарів тютюну. Вже здійснено перші заплановані закладки у сушарки.
За словами начальника управління агропромислового, економічного розвитку та інфраструктури Волочиської райдержадміністрації Юрія Марущина, гідним є і показник середньої заробітної плати в сільгосппідприємствах. Наприклад, під час жнивної кампаній у липні-серпні у комбайнерів вона склала 15 863 гривні, що фактично на третину більше проти минулорічної. А найбільше заробляли у ТОВ «Волочиськ-Агро» — 26 550  гривень за місяць.
Середній відсоток орендної плати за гектар по району складає понад 6 відсотків (у 2016 році — 5,23 відсотка).