Нині й тільки мови, що про осучаснення пенсій. Однак проект пенсійної реформи Верховна Рада минулого тижня не розглядала. Чого ж чекати пенсіонерам? Про це ми запитали начальника головного управління Пенсійного фонду України  у Хмельницькій області Ольгу Заярнюк.

— Ольго Сергіївно, скажіть, будь ласка, чи буде проведено перерахунок пенсій з 1 жовтня поточного року?
— Ми дійсно чекали прийняття даного закону щодо проведення пенсійної реформи в Україні та осучаснення пенсій. Органи Пенсійного фонду України  здійснили відповідну підготовчу роботу щодо перерахунку пенсій з 1 жовтня: розроблено програмне забезпечення, проведено попередні перерахунки, перевірки тощо. Тобто, органи Фонду готові до того, щоб пенсіонери області отримали підвищені розміри пенсій уже в жовтні цього року.
Хочу зазначити, що щомісячна підготовка виплатних документів займає в середньому 4-5 днів, а в разі  проведення масового перерахунку цей процес триває  10-12 днів.  І якби  депутати прийняли закон 21 вересня,  ми б ще  встигли зробити цей  перерахунок. Але сьогодні ми уже формуємо виплатні документи з пенсіями у старих розмірах, так як виплатний період розпочинається з 4 жовтня.
— І все ж, Ольго Сергіївно, пенсіонери можуть сподіватися на отримання пенсій в нових розмірах у жовтні?
— Урядом поставлено завдання провести осучаснення пенсій саме у жовтні. Тож у випадку прийняття закону про пенсійну реформу 3 жовтня, ми докладемо усіх зусиль, щоб понад 370 тисяч пенсіонерів області отримали  підвищені розміри своїх пенсійних виплат уже в жовтні. Але хочу зазначити, що в такому випадку доплата  буде проведена за додатковою відомістю.
Я сподіваюся, що депутатський корпус прийме це доленосне рішення 3 жовтня, а ми, в свою чергу, зробимо усе можливе щоб пенсіонери області вчасно отримали довгоочікуване підвищення.
— Дякую, Ольго Сергіївно, за роз’яснення.