Вже доволі тривалий час головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області залишалося без офіційного керівника. Цим надзвичайно важливим у масштабах області відомством керував калейдоскоп прізвищ з приставкою «в. о». Однак 13 вересня управління отримало нового керманича, яким став Василь Василенко.

Для початку невеличка біографічна довідка. Василенко закінчив Львівський державний аграрний університет за спеціальністю «Землевпорядкування та кадастр» і здобув кваліфікацію інженера-землевпорядника. З 2000 року працює в органах земельних ресурсів Волинської області, спочатку на посаді начальника Володимир-Волинського районного відділу земельних ресурсів та начальника управління земельних ресурсів у Володимир-Волинському районі Волинської області. З 2012 і донедавна очолював головне управління Держземагентства у Волинській області.
З поста головного земельника Волині Василь Василенко пішов із грандіозним скандалом. Пристрасті довкола нього почали нагнітатися з кінця 2016 року. 15 грудня минулого року перший крок проти пана Василенка зробила постійна комісія Волиньради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Відомству Василенка закидали «дивний» розподіл земель в області. Голова вищезгаданої комісії Анатолій Вітів зазначав: «До нас часто звертались атовці з питаннями, що земля виділялась не тим людям. І ми тоді рекомендували сесії звернутися в органи, щоб посадовця звільнили з посади. На  сесії розібралися. Проте зараз знову надійшло дуже багато скарг. І не тільки від атовців, а й від сільських рад та районів. Таке ставлення до людей і до обласної ради є незадовільним».
Депутати Волинської ради навіть зверталися до тодішнього міністра аграрної політики Тараса Кутового з вимогою звільнити Василенка. Апогеєм протистояння депутатського корпусу Волинської обласної ради та Василенка стала сесія, яка відбулася
2 лютого. Голова Волиньради Ігор Палиця вельми недвозначно оцінив результати роботи пана Василенка: «В мене були голови сільрад. Вони всі плакали. Ніхто не міг вирішити питання відведення землі на сільради у Василенка за останні 4 роки. Зате під час цього видавалися сотні гектарів невідомим людям і фірмам. Цей хлопчик, Василенко, який вчора (на сесії обласної ради
2 лютого — ред.) звітував, скільки він там роздав землі атовцям, буде сидіти за ґратами. Який з 2009 року, при Януковичі, «розбазарював» всі волинські землі. Сьогодні, знаючи, що землі відводять на комунальне підприємство, на видобуток бурштину, роздавав по 2,5 гектара на фізичну особу-нежителя області тільки для того, щоб потім шантажувати тих, хто там буде видобувати».
Проти земельника Волині ополчились не лише депутати області, але й преса, ветерани АТО, приватні земельники та організації, правозахисники та представники місцевої влади. Василенку закидали звинувачення у сприянні оформлення на підставних осіб та компанії земельних ділянок, на яких у подальшому здійснювався видобуток бурштину. 

Мова йшла як мінімум про 154 гектари землі в одному з районів Волинської області. У той же час Василенка критикували за те, що бійці АТО роками не могли отримати обіцяну землю. Повідомлялося і про факти, коли сім’ї загиблих атовців не могли взяти ділянки, поки відомство Василенка роздавало землю людям з інших областей України.
Окрім звинувачень у земельному дерибані, Василю Василенку інкримінували закриття діяльності фізичних та юридичних осіб, які займаються виготовленням землевпорядної та землеоціночної документації. Опоненти Василенка зазначали, що він робив це свідомо з метою монополізувати ринок цих послуг. Волинські представники громадської організації «Всеукраїнське об’єднання правників «Маю право!» зазначали: «Також очільник Держгеокадастру області планомірно, з широким розмахом проводить роботу шодо знищення підприємств, які займаються виготовленням земле-
впорядної та землеоціночної документації. Так, головним управлінням Держгеокадастру Волині протягом жовтня-листопада 2016 року було направлено листи до кваліфікаційної комісії Держгеокадастру щодо анулювання 18 кваліфікаційних сертифікатів інженера-землевпорядника. А це означає, що, крім них, роботу втратять більше 100 працівників, а деякі організації перестануть існувати взагалі».
На установчих зборах землевпорядників Волинської області в серпні було прийнято рішення об’єднатися в асоціацію, аби спільно боротися зі свавіллям Держгеокадастру в регіоні. Приватні земельники та організації звинувачували відомство Василенка у лобіюванні інтересів на користь конкретної компанії: «Керівництвом ГУ Держгеокадастру відкрито лобіюються інтереси товариства «ЗАХІДЗЕМЛЕПРОЕКТ», що активно почало працювати на території Волинської області, одним із засновників якого був Анатолій Поляков, який на даний час є першим заступником начальника головного управління Держгеокадастру у Волинській області, а також вживається усіх можливих заходів для позбавлення конкурентів права займатись виготовленням документації із землеустрою,  а саме анулювання кваліфікаційних сертифікатів інженерів–землевпорядників».  
Зважаючи на інформаційне тло, яке супроводжувало переселення Василенка з Волині на Хмельниччину, складається вельми тривожна картина щодо перспектив діяльності цього пана у нашому регіоні. Навряд чи і влада області задоволена «варягом» з такою сумнівною репутацією, якого, судячи з усього, Київ просто вивів з-під удару на рідній Волині, призначивши на Хмельниччину. Врешті, лише час покаже, якої слави заживе Василь Василенко на посаді керівника управління Держгеокадастру в Хмельницькій області.