Історія півночі нашого краю нерозривно пов’язана із князівською родиною Сангушків. Вони залишили свій славетний слід у багатьох галузях, навіть несподіваних: до прикладу, в цукроварінні. Ще в першій половині позаминулого століття саме вони започаткували цю справу в Шепетівці. В перші роки на заводі виготовлялось понад 50 тисяч пудів цукру, виробництво здійснювалось «вогневим» методом. Технічні засоби виробництва були примітивні, переважала в основному ручна праця. Лише деякі механізми приводились в дію при допомозі кінної сили.

Коли в 1859 році населений пункт Шепетівка разом з цукроварнею перейшов у власність графа Потоцького, на заводі відбувся ряд технічних змін: встановили  парову машину потужністю 18 кінських сил, мийку з барабаном, проклали залізничну гілку…
Багато було злетів і падінь за тривалу історію цукрового комбінату. Він і горів на межі століть, і був зруйнований у страшні роки Другої світової війни, але незмінно відроджувався.
На кінець 80-х років потужність цукропісочного заводу становила 2,2 тисячі тонн переробки сировини на добу. Шепетівський цукровий комбінат завдяки виробництву значної кількості цукру-піску та цукру-рафінаду до 1996 року входив до числа найбільш прибуткових підприємств цукрової галузі. Криза, яка охопила більшість цукрозаводів України, не оминула і Шепетівський комбінат. Зменшились заготівлі сировини, тривалість виробництва і, як наслідок, відчутно знизилися техніко-економічні показники на комбінаті. Недостатнє забезпечення заводу сировиною тривало протягом шести років. Але кризу вдалося подолати, й виробництво упевнено почало нарощувати продуктивність. До прикладу, якщо на орендних полях цукрового комбінату в 2004 році врожайність становила 315 центнерів з гектара, то у 2010 році – 500-550 ц/га. Збільшились обсяги заготівлі і переробки цукрових буряків з 74,4 тисячі тонн у 2002 році до 222,1 тисячі тонн у 2010 році.
Акціонерне товариство «Шепетівський цукровий комбінат» нагороджене дипломом та пам’ятним знаком «Лідер харчової та переробної промисловості України», дипломом Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України-2005», «100 кращих товарів України-2008» у номінації «Продовольчі товари». У 2006 році за вагомі здобутки в галузі переробки сільськогосподарської продукції колектив комбінату був занесений на обласну Дошку Пошани «Кращі люди Хмельниччини».

І цьогоріч підприємство не має наміру пасти задніх: 12 вересня цього року Шепетівський завод розпочав черговий сезон цукроваріння. Будемо сподіватися, що родюча подільська нива забезпечить комбінат належною кількістю сировини, а він, у свою чергу,   усіх нас  солодким  продуктом.