Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1263

Цивільний захист (ще донедавна — «цивільна оборона») — сфера, яка в контексті нових глобальних кліматичних загроз та викликів перед нашою державою надзвичайно актуалізувалася. В тім числі, й у галузі енергетики. Ось і у ПАТ «Хмельницькобленерго» чітко усвідомлюють: справжніх енергоефективності та енергонезалежності не буває без справжньої — дієвої та ефективної — системи цивільного захисту.

17-19 жовтня на базі ПАТ «Хмельницькобленерго»  відбулися семінар-нарада та показово-практичне заняття з питань цивільного захисту з фахівцями паливно-енергетичного комплексу України. Захід проводився відповідно до наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 777 від 30 листопада 2016 року «Про затвердження галузевого плану основних заходів цивільного захисту у паливно-енергетичному комплексі». А місцем його проведення ПАТ «Хмельницькобленерго» обрано, зважаючи на великий передовий досвід Компанії у цій сфері.
 Під час вступного засідання керівник сектору цивільного захисту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Юрій Наумчук, заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Олег Гуменний, начальник головного управління ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко наголошували на особливій значущості цього заходу в умовах жорстких природних, техногенних та інших викликів сьогодення. Прозвучали щирі, проникливі слова вдячності на адресу ПАТ «Хмельницькобленерго» від військових Хмельницької ракетної бригади — за дієву фінансову підтримку, яка дозволила цьому формуванню гідно виконувати бойові завдання на сході України.
У своїх доповідях в. о. генерального директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук і директор департаменту цивільного захисту, пожежної безпеки та екології ПАТ «Хмельницькобл-
енерго» Анатолій Манільчук ознайомили учасників семінару-наради з функціонуванням територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту. Зокрема, розповіли про підготовку керівного складу цивільного захисту Компанії, спеціальні об’єктові навчання (тренування) з питань цивільного захисту, діяльність антикризових енергетичних штабів оперативного реагування. Звернули увагу на спеціально облаштовану та укомплектовану мережу протирадіаційних укриттів і пристосованих захисних споруд Компанії, на сучасну систему оповіщення. Йшлося і про суттєве зміцнення протипожежного стану об’єктів Товариства, роботу добровільних пожежних дружин.
Причому, зауважили доповідачі, цей напрямок діяльності ПАТ «Хмельницьк-
обленерго» поставлено на міцну організаційну, документальну основу — розроблені плани цивільного захисту на мирний час та особливий період, плани реагування органів управління і сил ЦЗ із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій, посадові інструкції щодо дій при виникненні надзвичайних ситуацій для Товариства загалом та відокремлених підрозділів зокрема. Відпрацьовані календарні плани дій із ліквідації наслідків аварій, катастроф та стихій.
Як резюмував А. Манільчук, «за всіма напрямками обласна служба енергетики спроможна та готова до виконання завдань за призначенням у разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру».
За програмою заходу його учасники — фахівці з питань цивільного захисту багатьох енергогенеруючих, енергопостачальних компаній, підприємств нафтогазової промисловості України — ознайомилися з організацією техногенного та протипожежного захисту надсучасної підстанції 110/10 кВ «Прибузька» у Хмельницькому, відвідали пожежно-технічну виставку ГУ ДСНС у Хмельницькій області, а також обласний навчально-методичний центр БЖД та цивільного захисту, де періодично поглиблює свої знання керівний склад Компанії. Їм було продемонстровано й захисну споруду Летичівського району електромереж.
Центральним же пунктом програми стало показове комплексне спеціальне об’єктове навчання з органами управління та силами цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на ПС 110/35/10 кВ у Кам’янці-Подільському. Під час навчання на цьому об’єкті були змодельовані надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру і ретельно відпрацьовані взаємодія та практичні кроки з ліквідації їх наслідків.  
Загалом, за численними відгуками учасників заходу, семінар-нарада та показово-практичне заняття з питань цивільного захисту на базі ПАТ «Хмельницькобленерго» пройшли на високому організаційному рівні та, беззаперечно, вельми результативно. Фахівці з питань цивільного захисту з різних куточків України обмінялися знаннями та навичками, цінним досвідом, наснажилися всім передовим, прогресивним, що побачили та почули в ПАТ «Хмельницькобленерго». А отже — із примноженим завзяттям оберігатимуть вітчизняну енергетику від неприємностей та катаклізмів.