У світовій історії є безліч прикладів, коли акцент на розвитку військово-промислового комплексу ставав драйвером (стимулом) для розвитку економіки. В умовах збройного конфлікту на сході країни український ВПК мав усі шанси стати таким стимулом. Та замість цього «оборонка» стає розсадником жахаючих і диких за масштабами корупційних схем, які організовані на найвищому державному рівні.

Корупційне рівняння на Президента
В жовтні Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила заступника міністра оборони і начальника департаменту держзакупівель і постачання у розтраті 149 мільйонів гривень. За версією слідства, чиновники закуповували для потреб МО пальне за завищеними цінами.
Нещодавно НАБУ взагалі дісталося до найвищої гілки влади в країні – Президента. Антикорупційне бюро підозрює завод «Ленінська кузня» у продажу військової техніки за завищеними цінами. Це підприємство належить Петру Порошенку і його бізнес-партнеру та голові фракції БПП Ігорю Кононенку. «Ленінська кузня» реалізувала прикордонникам 4 бронеавтомобілі «Тритон». Як зазначили в НАБУ, ціна однієї машини становить 4,7 мільйона гривень, а підприємство Порошенка продавало техніку по 14,8 мільйона за одиницю. «Маржа» сягає 10 мільйонів на одному бронеавтомобілі, що погодьтесь, є доволі солідним ґешефтом.
Петро Порошенко ледь не у кожній промові говорить про війну, відродження армії і т. д. Поки в країні з кожного працюючого стягують військовий збір, президент і чинуші з різних оборонних відомств з пафосом проголошують високі промови про патріотизм і у той же час проворно нишпорять у кишенях громадян і державному бюджеті. Як відомо, статистика річ уперта. Так ось, за роки конфлікту на сході в Україні збудовано понад 300 новеньких магазинів «Рошен» і жодного оборонного заводу. Ось вам неспростовна ціна демагогії.
Регіони завжди уважно стежать за тим, що відбувається у центрі. Ось і Хмельниччина вирішила не відставати від скандального тренду, заданого самим Главою держави. В епіцентрі свіжого скандалу опинилося ДП «Шепетівський ремонтний завод», яке очолює Олег Турінський.
У «фіскалів» є питання
Державна фіскальна служба у Хмельницькій області здійснює розслідування кримінального провадження щодо посадових осіб «Шепетівського ремонтного заводу». Правоохоронці закидають керівництву заводу цілий «букет» статей з Кримінального кодексу: «Привласнення чи розтрата чужого майна», «Легалізація (відмивання) грошових коштів чи іншого майна, здобутого злочинним шляхом», «Ухиляння від сплати податків» і «Службове підроблення». З ухвали Хмельницького міськрайонного суду від 27 жовтня стало відомо, що податкова міліція встановила факти ухиляння від сплати податків Шепетівським ремонтним заводом у 2015 році шляхом проведення операцій із закупівлі товарів у низки фірм з ознаками фіктивності. Простіше кажучи, товари, які купував завод, існували лише на папері і за такою нехитрою схемою, як наполягає слідство, було відмито 1,8 мільйона гривень.
Список фірм «з ознаками фіктивності», через котрі постачалися неіснуючі товари і відмивалися кошти, вельми великий. Серед них: ТОВ «Виробниче об’єднання Патріот», ТОВ «Таюрі», ТОВ «Форсаж 2009», ТОВ «Сістемінжинірингменеджмент», Корпорація «Об’єднання підприємств «Марс», ТОВ ВПК «Дипломат», ТОВ «Сфера», ПП «Янтра Трейдінг» і один ФОП. Правоохоронці переконані, що махінації стали можливими через те, що ТОВ «Патріот» і «Талюрі» були внесені «Укроборонпромом» у список кваліфікованих постачальників, що уможливило співпрацю оборонного заводу з цими сумнівними фірмами.
Наразі силовики продовжують розслідування справи щодо Шепетівського ремонтного заводу і поки що зарано говорити про винуватість чи безвинність посадових осіб заводу. Однак, «Подільські вісті» уважно проаналізували репутацію компаній, які співпрацювали з шепетівчанами і підготували невеличке досьє, котре викликає дуже багато запитань і сумнівів.
Одразу зазначмо, що більшість цих компаній засвітилися у дуже сумнівних корупційних схемах, деякі з них припинили свою діяльність після роботи правоохоронців, а керівники інших були офіційно визнані судом винними у махінаціях. Також в окремих справах можна простежити чіткий взаємозв’язок цих фірмочок, які поєднуються тенетами корупційних оборудок.
«Патріоти» пиляють бюджет
Почнемо з ТОВ «Патріот». Жодних відомостей щодо участі цієї фірми у публічних закупівлях немає, однак присутній шлейф кримінальних справ. У березні 2016 року ДФС у Дніпропетровській області здійснювала масштабне розслідування щодо діяльності ТОВ «Патріот». Правоохоронці викрили мережу з низкою компаній, які обслуговували корупційні схеми на оборонних заводах. Важливу роль у цих оборудках відігравало ТОВ «Патріот», під його бренд працювало дві контори (ТОВ «Дніпроспектбуд» і ПП «Фірма Олбі»), котрі постачали заводам оборонного сектору неіснуючі товари. «Патріот» виступав у цій схемі як фіктивний постачальник і «пральна машинка» для відмивання коштів, отриманих за період незаконної діяльності компаній у 2015-2016 роках.
У матеріалах суду доволі детально описано, як саме створили «Патріота». Невстановлена слідством особа знайшла громадянина К., котрий за винагороду у 1500 гривень погодився зареєструвати на себе фіктивну фірму. Спочатку зловмисники придбали існуючу юридичну особу, а потім змінили її реєстрацію, створивши новий статут і додавши відповідні види діяльності з прицілом на роботу для оборонки. Тобто, махінатори знайшли «дядька», який за півтори тисячі гривень погодився стати ширмою для корупційних схем. У той же час зловмисники подбали про отримання спецдозволів від «Укроборонпрому» для цієї фіктивної конторки. Зрозуміло, що схему було організовано на найвищому рівні. Правоохоронці розкрили її, але під удар Феміди потрапив підставний «дядько», який лише заплатив штраф у розмірі 8,5 тисяч гривень, організаторів схеми, звісно ж не знайшли. Але важливо те, що у судовому порядку було визнане злочинне походження ТОВ «Патріот».
Корупційний «Форсаж» та інші
Тепер поговоримо про решту фірм, котрі співпрацювали з шепетіським підприємством. У 2015 році прокуратура Харківщини розслідувала злочинну схему, у якій фігурували ТОВ «Талюрі» і ТОВ «Форсаж 2009». Останнє з цих товариств через компанію «Спецбудпостачання», (яка мала ліцензію від «Укроборонпрому») у 2014-2015 роках організували фіктивні поставки обладнання для танків Т-64 під потреби «Харківського бронетанкового заводу». Оборонне підприємство «нагріли» на кругленьку суму – 38,3 мільйона гривень. У матеріалах суду зазначається, що ці фірми з ознаками фіктивності співпрацювали не тільки з харківським підприємством. Після викриття цієї схеми рахунки «Форсажу» були офіційно арештовані. Але корупціонери задіяли інше прикриття для організації оборудок у вигляді ТОВ «Талюрі» і продовжили дерибан коштів «Харківського бронетанкового заводу». Згідно з інформацією правоохоронців, через «Талюрі» пройшло як мінімум 27,3 мільйона гривень. Ця ж фірма фігурувала і у розслідуваннях щодо відмивання коштів на авіабудівному концерні «Антонов».
Ще один «клієнт» шепетівських ремонтників, ТОВ «Сістемінжинірингменеджмент», також викликав непідробний інтерес у прокуратури Харківської області. Згідно з ухвалою Харківського суду від 28 серпня 2017 року, фірму підозрюють у відмиванні коштів. Ця компаня вкупі з іншими фірмачами, за версією слідства, займалась все тим же – фіктивним постачанням товарів. Правоохоронці встановили, що «Сістемінжинірингменеджмент» та інші постачали неіснуюче обладнання оборонного призначення для ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Т. Г. Шевченка». Ціна «теми» – 21 мільйон гривень.
Ця фірма також неодноразово ставала одноосібним учасником торгів для ще однієї оборонної компанії «Укрспецекспорт». Так у травні цього року компанія отримала 3 мільйони гривень за надання «комерційних допоміжних послуг».
Інкогніто і улюбленці Міноборони
Про інших фігурантів справи «Шепетівського ремзаводу» відомо мало. Такі фірми як ТОВ ВПК «Дипломат» і ТОВ «Сфера» не мають ніякого інформаційного сліду щодо виконання якихось замовлень. Корпорація «Об’єднання підприємств «Марс» щонайменше кілька разів виступала підрядником у замовленнях МО з ремонту техніки (наприклад, тендер за червень поточного року на 4,1 мільйона гривень). Ці тендери відбувалися переважно за переговорною процедурою, тобто, переможець і учасник були визначені заздалегідь.
Гвинтик механізму
Справа щодо зловживань на «Шепетівському ремзаводі» не нова. Ще у 2016 році своє розслідування проводила СБУ і військова прокуратура. Силовики вже тривалий час тупцюють довкола цієї теми, тож ми сподіваємося, що найближчим часом вона отримає своє логічне завершення. Поки що дуже рано говорити про те, винен директор заводу пан Турінський чи ні. Для того існує суд. Однак підбір фірм, про які ми писали вище і котрі співпрацювали із заводом, наштовхує на доволі песимістичні думки. Простежуючи ланцюжок кримінальних справ за участю цих компаній, з великим ступенем ймовірності можна сказати, ми маємо справу з добре налагодженою, розгалуженою і структурованою системою підставних фірм, через які вимиваються кошти з оборонного бюджету. Ці схеми можуть функціонувати лише з благословення високих чинів з Міноборони і «Укроборонпрому». Чи є шепетівське підприємство і його директор стійким гвинтиком у цій корупційній машині, неодмінно повинен з’ясувати суд. Але, як ми вже зазначали вище, дуже схоже, що воно так і є.
Викликає очевидний дисонанс і те, що у 2015 році (цього періоду стосуються звинувачення правоохоронців) Олег Турінський отримав з рук Президента звання «Заслуженого працівника промисловості України». Ми продовжимо стежити за розвитком цієї справи та інформувати наших читачів про її перебіг.
Адже, погодьтеся, диму без вогню не буває, або ж іншими словами в нашій ситуації доречніше сказати: скажи хто твої друзі і бізнес-партнери, і я скажу хто ти.