Покажи ненажерливому палець, то він і  руку відітне. Це народне твердження надто актуальним стало в часи,  коли на світ Божий, як ото черви після дощу, повилазили рейдери. Де силою, а де — підступністю, або ж в інший підлий спосіб вони накладали свої брудні лапи на народне добро, віджимали усе, що приглянулося.

У спокійній Зарічанці на Чемеровеччині про рейдерів знали лише з телевізійних сюжетів.  Навіть думки не допускали, що ці нові «віяння» можуть дістатися і їнього краю. Жодних підозр про небезпеку не виникало і коли у 2009 році місцева сільська рада передала в оренду Чемеровецькому районному споживчому товариству земельні ділянки площею 467 та 72 квадратних метри під будівлями м’ясо-молочного павільйону та адмінкорпусу.  Ринок працював у селі, як кажуть, ще від царя Гороха — понад два з половиною століття. А в 1958 році рішенням колгоспних зборів під  Зарічанський ринок відведено три гектари землі. Пізніше  він повністю перейшов під опіку Зарічанської сільської ради. Вона й дбала про його інфраструктуру. Згодом, у 2006 році, створили комунальне підприємство «Зарічанський ринок», надавши йому в постійне користування земельну ділянку 2,8 гектара,  з надією,  що тут будуть дбати про  ліпші умови і для продавців, і для покупців, а до бюджету  сільської ради надходитимуть кошти від ринкового збору. Зрештою, так і було.
Варто згадати, що коли тривали реєстраційні процедури, виготовлялася технічна і дозвільна документації на комунальне підприємство, орендар —  Чемеровецьке РайСТ — продало за 33 тисячі гривень фізичній особі В. І. Савчук будівлю магазину площею 191,3 квадратного метра та частину загорожі, що межує з територією ринку. А за якийсь час  продає ще й молочний та м’ясний павільйони, лабораторію, два склади, вбиральню, частину  загорожі і твердого покриття загальною площею 407,9 квадратного метра  товариству «Універсалінвестцентр», виручивши від продажу 478,5 тисячі гривень.
Якими будуть наслідки такого сусідства, у комунальному підприємстві «Зарічанський ринок» не знали. Зате бачили чітку ціль власники цієї фірми.  Лише один базарний день місцеві комунальники  збирали кошти за торговельні місця. А наступного, як у справжньому бойовику, територію ринку заполонили, такі ж, як у більшості фільмів, «страшили». Залякуючи фізичною розправою, вони витіснили касирів комунального підприємства і... призначили єдиними господарями на ринку «Універсалінвестцентр».
Зарічанська сільська рада спробувала відстояти свої права, звернувшись до правоохоронців, але формальна відповідь, що це — цивільно-правові відносини, які розглядає суд, стала своєрідним натяком, що міліція «вмиває руки». Відтоді навіть потикатися на територію ринку працівники комунального підприємства боялися.  Тим часом, відчувши приплив сил  від такої перемоги, нові господарі починають втілювати інший план — вилучення земельної ділянки з комунального підприємства. ТОВ   «Універсалінвестцентр» та В. І. Савчук — власники окремих об’єктів нерухомості,  раптом укладають договір про поділ майна, яке начебто перебуває у спільній частковій власності. Якою «арифметикою» керувалися, невідомо, але поділилися за правилом Попандопала: у Савчук кількість майна не змінилася, а у товариства  407,9  квадратного метра зросли, як на дріжджах — площу асфальтного покриття 11627 квадратних метрів та площу огорожі 765,8 квадратного метра — зафіксували за «Універсалінвестцентром». Непогано «намалювали», чи не так?
Проте і це ще не вся картина. З’ясовується, товариство звертається до Зарічанського сільського голови за дозволом на розробку проекту землеустрою для відведення земельної ділянки  площею майже 2,83 гектара для обслуговування приміщень на території базару. І як не повірити, що апетит приходить під час їди?  Тоді, коли у сільській раді сушать голову, як наповнити бюджет, відремонтувати школу, садок, дороги, прокласти водогін, ласий шматочок —  «Зарічанський ринок»   з неприхованим нахабством хочуть забрати, як кажуть, з-під носа. Звісно, сільська рада відмовляє  в такому  щедрому «подарунку».
Проте «Універсалінвестцентр» оскаржує рішення сільради в Господарському суді. По справі призначається експертиза. І що ж? Вінницьке відділення судових експертиз дає висновок, що для обслуговування майна площею  407,9 квадратного метра потрібно не 0,09 гектара, як передбачають норми ДБН, а практично вся територія ринку — 2,6861 гектара. Сільський голова не погоджується з такою «незалежною» експертизою і сам звертається  до суду.
Скільки тих судів відбулося, важко й злічити. Одні були на боці сільради, інші — на протилежному. Зрештою, Господарський суд Хмельницької області від 11 серпня 2016 року визнав недійсним рішення сесії Зарічанської  сільської ради про передачу земельної ділянки в постійне користування КП «Зарічанський ринок». Тим, хто прийшов, побачив, заволодів, отже, вмикалося зелене світло, а громада залишалася ні з чим.
Темні справи
З важким відчуттям зневіри, з покірно схиленою головою Зарічанська громада, мабуть, мала би визнати, що проти сильних світу цього не попреш. Та все ж, на щастя,  залишаються люди, які не готові миритися з такою  ситуацією. Слідчий Чемеровецького відділу прокуратури Володимир Зелінський у 2014 році піднімає припалі пилом документи і знаходить у них «сліди»  темних справ.  З’ясовується, майно Зарічанського ринку продавалося без згоди  власників (пайовиків), на підставі сфабрикованих документів. У протоколі зборів від 16 грудня 2008 року зазначено розгляд питання про продаж об’єктів нерухомості на ринку, а насправді  воно не виносилося для обговорення. Один з аркушів протоколу замінений. І хоч такі «маневри» передбачають кримінальну відповідальність, керівник та посадові особи Чемеровецького РайСТ  уникли її у зв’язку з терміном давності.  
Крім цього, вдалося довести фальшування тодішнього секретаря Зарічанської сільради, яка підробила протокол засідання виконкому, на підставі якого оформили право власності РайСТ на об’єкти нерухомості, та підробила  підпис сільського голови.  
Сьогодні Хмельницька обласна прокуратура вивчає матеріали,  відповідно до позову, про захист інтересів держави в особі комунального підприємства Зарічанської сільської ради. Не здається і протилежна сторона, намагаючись  відстояти свої інтереси в суді.  
Факти — річ уперта
То чим обернулося для громади Зарічанки господарювання на ринку    приватників? Як розповів Зарічанський сільський голова Володимир Олійник, з 2009 року жодної копійки до бюджету сільської ради «Універсалінвестцентр»  не сплатив.  Податки за нерухоме майно, за землю не надходили. За попередніми підрахунками, у приватних кишенях осіло понад  2  мільйони гривень.
— Натомість ні сміття «універсали» не вивозили, ні приміщень не ремонтували. На ринку такі ями утворилися, що не пройти, не проїхати, — веде далі Володимир Іванович. — Виходить, якщо вигрібати, ремонтувати, то нехай цим займається комунальне підприємство, а гроші збиратиме  невідомо хто.
Проте  чому ж «невідомо»?  Депутат Хмельницької обласної ради Олександр Савчук, який доклав чимало зусиль, щоб дуже непросту справу  зрушити з мертвої точки, розповідає, що тягнеться мотузочка до столиці. Власником   ТОВ «Універсалінвестцентр» є один з київських депутатів, а його партнером — їхній  чемеровецький земляк. Товариство господарює ще й на Славутському, Сатанівському ринках. А скандали, пов’язані з «Універсалінвестцентром», облетіли не лише нашу область. І   все ж Олександр Савчук намагався донести  власникам товариства суть зарічанської проблеми, згадав про безчинство, коли представнику комунального підприємства розбили касовий апарат та з погрозами спровадили з території, про інші  ганебні факти. Мовляв, у Києві, мабуть, про це не знають.  Та у відповідь  почув, що для керівництва фірми важливо, аби не постраждала  їхня  «репутація».
Певно, саме цю «репутацію» приїхали відстоювати люди у камуфляжній формі. Вони з’явилися два  тижні тому на Зарічанському ринку, дізнавшись про те, що місцеві активісти  за тиждень до цього проводили роз’яснювальну роботу серед підприємців, населення, ініціювали мітинг, де агітували сплачувати кошти комунальному підприємству. Окрім киян, прибули і чемеровецькі патріоти, серед них — депутат обласної ради О. Савчук, місцеві обранці.  Підтримати свого побратима, директора комунального підприємства «Зарічанський ринок» Миколу Шклярука поспішили і представники спілки воїнів АТО Чемеровецького району.  На нецензурщину, погрози з протилежного боку хлопці не реагували. Зате  їхня присутність давала зрозуміти, що готові захищати громадські інтереси до кінця.
— Ми не хочемо силового протистояння, не піддамося на провокації, — каже  керівник АТОвців Віктор Пашненко. — Ми хочемо, щоб все було за Законом.
Чи буде Закон  на всі сто відсотків на боці зарічанців, а чи знову знайдуться  «шпаринки», будемо стежити. Допоки ж два тижні поспіль ринковий збір на території ринку справляє комунальне підприємство. До речі, ями   вже засипали щебенем. Добре знають тут,   як кожну виручену копійку використати не для особистого задоволення, а на благо громади.