Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1093

Дія мораторію на перевірки суб’єктів підприємницької діяльності (СПД) з нового року припиняється. Про це нагадала голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна під час зустрічі з підприємницьким загалом Хмельниччини.

Водночас вона підкреслила, що зазначені перевірки мають здійснюватися виключно та у відповідності до затвердженого та оприлюдненого на офіційних сайтах контролюючих органів переліку СПД, які підлягають перевірці, а також згідно з затвердженим графіком. Будь-які порушення цих умов є неприпустимими, і підприємець має всі законні права не допускати контролерів до перевірки.
До кінця року на сайті регуляторної служби будуть підготовлені, скомпоновані та вказані посилання на Інтернет-ресурси відповідних контролюючих органів із вказівкою на затверджені графіки планових перевірок з переліком СПД. Крім того, позапланові перевірки малого бізнесу можливі за скаргою фізичної особи-споживача, але виключно з саме того питання, з якого була подана скарга на СПД. Проведення будь-якої більш розширеної перевірки з інших питань в цьому випадку не допускається та підлягає оскарженню.
Ксенія Ляпіна також нагадала, що в прийнятому Верховною Радою законі, який стосується пенсійного забезпечення громадян, міститься норма, що для СПД, які працюють на І групі спрощеної системи оподаткування, з 1 січня 2018 року скасовується пільгова ставка по сплаті ЄСВ — вони сплачуватимуть внесок у повному обсязі.
Член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Олександр Сніховський розповів, що під час дискусії з Ксенією Ляпіною обговорювали сумнозвісні для бізнесу законопроекти №№ 7142, 6757 та 6759.  Ці документи передбачають, за його словами, «необґрунтоване, недоцільне і нелогічне в даних економічних умовах примусове значне додаткове економічне навантаження на мікро- та мале підприємництво». Реакція на них з боку регуляторної служби — негативна, що чітко викладено на сайті служби, зазначив він. Наведені розрахунки свідчать про втрату бізнесом 13,5 мільярда гривень.