Так без перебільшення можна охарактеризувати роботу одного з провідних в області, та й в Україні, підприємств — ТОВ «Наркевицький цукровий завод» агрохолдингу «Астарта-Київ». З кожним роком тут не лише нарощують потужності та модернізують виробництво, але й зберігають і примножують кращі традиції цукроварів. Відтак наркевицький солодкий продукт нині успішно конкурує як на вітчизняному, так і на зарубіжних ринках, оскільки  він  — найвищої якості.

До речі, минулого року завод відправив на експорт фактично половину виробленої продукції. А це, в свою чергу, дозволило заробити значні кошти й спрямувати їх на ремонт підприємства та осучаснення технологічних процесів. Як розповів його керівник Роман ДОМБРОВСЬКИЙ, який уже багато літ присвячує життя обраній справі, найбільший ресурс,  вдумайтеся, — понад 100 мільйонів гривень — вклали у створення і запуск  комплексу для сушіння та гранулювання жому. Треба зазначити, європейці високо  цінують такий жом — за нього платять у середньому по 160-170 доларів за тонну. Тож є сподівання, що затрачені кошти невдовзі себе виправдають та принесуть прибуток.  
Крім цього, на заводі до його запуску провели капітальне оновлення дифузії, вапнякового відділення, модернізували тракт очистки буряків мийного відділення, змонтували нову центрифугу німецького виробництва.
Все перераховане — лише дещиця зі зробленого. А скільки ще планів!
— У найближчій перспективі — побудова найбільшого в Україні складу безтарного зберігання цукру в Україні. Вже є затверджений відповідний проект, — ділиться з нами планами начальник управління цукрового виробництва холдингу «Астарта-Київ» Іван Павлович Чипак. — Ми дуже пишаємося наркевицьким підприємством, яке цьогоріч наростило потужності переробки до восьми тисяч тонн сировини за добу, та покладаємо на нього великі надії та сподівання. Воно насправді має величезний потенціал.
Та, зрозуміло, що найбільший скарб цукрового гіганта  — це його люди. Нині тут працює майже 600 осіб. І в міжсезоння також робота є для більшості. Пишаються на Наркевицькому цукровому заводі сумлінними й багатолітніми працівниками — операторами центрифуг Галиною Пістолюк та Людмилою Литвинюк, оператором дифузії Дмитром Ямчуром, апаратниками варіння утфелю Юрієм Дзюмаком, Любов’ю Слободянюк, Олександром Любчиком, Олесею Гулай, дефекосатурації — Людмилою Волік, випарювання — Андрієм Сідлецьким. Повагою серед колег користуються фільтрувальник Галина Макаренко, слюсар Юрій Кравчук, газозварник Михайло Гулич, а також машиністи котельних установок Степан Збаравський, Олександр Пасічник, Володимир Гоменюк, Віталій Чорномаз.
На превеликий жаль, сьогодні держава фактично не готує кадри для цукрової галузі. Тому на заводах, у тому числі й на Наркевицькому, кваліфіковані працівники — на вагу золота. Часто-густо доводиться  готувати і виховувати їх безпосередньо під час виробничого процесу. Знайомимося з молодим майстром Віталієм Касперським, який працює перший рік. За фахом він інженер-механік, випускник Національного транспортного університету. Тут працює за пультом управління вакуумними апаратами. На його відповідальності — контроль продуктового цеху, вакуум-апаратів, робота обладнання. Молодий чоловік зізнається: непросто опановувати премудрощі складного технологічного виробництва цукру, адже ця галузь найскладніша серед харчових. Навіть кваліфіковані спеціалісти іноді стикаються з труднощами. Проте Віталій уже точно знає, що не зійде з обраного професійного шляху.
Сезон саме в розпалі. Загалом цього року на підприємстві планують переробити до 750 тисяч тонн буряка та виробити більше 100 тисяч тонн цукру.