Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 714

Дві третини громадян перетворила на жебраків влада своїми газовими тарифами. Бо як інакше назвати людей, які не спроможні бодай вижити, якщо не отримають субсидію. Тим часом, на цей опалювальний сезон кількість субсидіантів ще збільшилася і становить 265 тисяч родин Хмельниччини або 65 відсотків від загальної кількості сімей. Минулого сезону допомоги потребувало 240 тисяч домогосподарств, розповів заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда.

Причому непідйомні тарифи не дозволяють розраховуватися за газ у повному обсязі навіть людям, що мають ту субсидію. Так, борг за блакитне паливо з початку року зріс на чотири мільйони гривень і на 1 листопада становив 252 мільйони, підкреслив Віталій Рейда. Й, що характерно, споживачі, які не мають пільг, сплачують справно — 119 відсотків від нарахованого (погашають борги минулих років). Субсидіанти, на яких припадає більше половини від загальної суми заборгованості, недоплачують: 92 відсотки становить рівень проплат. Тобто люди, які отримують гроші від держави, все одно не здатні розрахуватися за нинішніми божевільними газовими тарифами.
На додачу платіжки за спожите паливо не завжди відповідають дійсності. На лічильнику бачиш одне, у документі — геть інше. До газети надійшов лист від абонента Хмельницькгазу зі Старокостянтинова Тамари Омелянюк: «Добрий день, шановна редакціє «Подільських вістей»!
Звертається до вас читачка повного комплекту газети з дуже великим стажем. Я — дитина війни, інвалід, на сто відсотків не чую, тому за роз’ясненням незрозумілої мені теми збільшення об’єму спожитого газу звертаюся до вас. Бо ніхто не хоче мені роз’яснити. Декілька разів зверталася в абонентський відділ Старокостянтинівської газконтори: говорити вони говорять; а як я прошу написати мені, бо не чую, — ніхто не хоче. Я отримала рахунок за липень 2017 року і взялася за голову. При спожитому газі згідно з лічильником — 10 кубометрів, мені нарахували 22,7.
Я звернулася до сусідів, чи в них таке ж становище. Обійшовши з двадцять будинків, я не знайшла в жодному рахунку таких цифр: було 11, 13, а найбільше — 15. Такого, як у мене, — 22,7 я не побачила ні в кого. От у мене і виникло питання: з якого розрахунку дають ці індекси? Хати одна коло одної, однакові розміри, однакові газові прилади, однакова відстань від труби до хати. А така різниця в індексах! За серпень рахунок зроблений згідно з показниками лічильника. За вересень рахунок зроблений також з індексом: згідно з лічильником — 6 кубометрів, а рахунок на 7,36 метра кубічних. З яких розрахунків вони це беруть?
Дуже прошу дати роз’яснення через газету! Це не тільки я не знаю, а не знає дуже багато людей, бо зверталася не до одного. І всі відповідають: не знаю про це. Вони там роблять, що хочуть, аби більше заробити грошей, і правди не доб’єшся! Щоб не бути голослівною, висилаю ксерокопії моїх рахунків.
Дуже прошу вас, буду вдячна я і ще багато споживачів газу за ваше змістовне роз’яснення».
Звісно, журналісти нюанси платіжок не можуть роз’яснити, тому за коментарем ми звернулися до ТОВ «Хмельницькгаз збут». Знаєте ж, диявол ховається у деталях. Виявляється, що не тільки у банківських угодах, а й у газових платіжках усе найцікавіше написане найдрібнішим шрифтом. Отаке!
Директор товариства Олександра Панькевич докладно проаналізувала ситуацію з розрахунками за газ шановної Тамари Максимівни. Їй та всім читачам газети радимо якнайуважніше вивчити платіжку. Можливо, для цього знадобляться навіть не окуляри, а лупа чи мікроскоп. Бо наприкінці документа є графа «Коригування»! Якщо дуже уважно придивитися, напружити очі, то можна побачити, що, до прикладу, за липень у пані Тамари в графі «Об’єм спожитого газу» справді зазначені дивні 22,7 кубометра. Але нижче — у розділі «Коригування» зазначено —
-12,7 куба. Тобто фактично сплату треба провести саме за десять кубометрів, про які йшлося у листі нашої дописувачки.
Схожа ситуація і в платіжці за вересень: вказаний об’єм спожитого на рівні 7,36, а коригування — -1,36. Тобто до сплати ті самі шість кубів, про які йдеться в листі. Звісно, ми запитали, чому така важлива та ключова цифра коригування написана так дрібненько? Пані Олександра пояснила, що так складена програма. Що ж, програмісти молоді та здорові люди: їм здається, що дрібний шрифт розгледять усі. Подумати, що всі нормальні люди зважають лише на «головні» цифри, що виділені жирним, — їм, мабуть, невтямки. Тому будемо сподіватися, що газівники врахують проблему та перероблять «дизайн» платіжки. А поки всім радимо звертати увагу на розділ «Коригування».
А чому взагалі з’являються цифри відмінні від тих, що рахують люди? Олександра Панькевич наголошує: лише тому, що споживачі або не вчасно, або взагалі не передають показників свого лічильника. В такому випадку цифру «видає» програма. Керівник ТОВ «Хмельницькгаз збут» просить усіх споживачів вчасно вказувати своє місячне споживання: або в останній (саме в останній, а не раніше!) день місяця, або до п’ятого числа наступного. Тоді в платіжках будуть лише ті цифри, які надав абонент. До речі, це й відображено у документах: скажімо, шановна Тамара Максимівна передала свої покази 01.08.2017, що й вказано — «Абонент». 1 липня, 1 вересня та 1 жовтня вказано — «Рахунок». Тобто показники встановлювала програма.
Газівники наголошують, що наразі максимально спростили можливість передачі даних з лічильника. Є три способи: через особистий кабінет на сайті, через СМС-повідомлення або просто за телефоном контакт-центру. Вся ця інформація є на платіжках... дрібним шрифтом, як і має бути, на думку програмістів. Так що озброюємося мікроскопом чи лупою та вивчаймо газові документи. Хоча все ж сподіваємося, що цим «лицарям клавіатури» трохи мізки підправлять, і вони розроблять нормальну форму платіжки, де люди бачитимуть, скільки ж треба платити!