Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1237

Напередодні професійного свята — Дня енергетика ми вже традиційно зустрілися з в. о. генерального директора публічного акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» Олегом Івановичем Козачуком, щоб із перших уст почути про здобутки подільських енергетиків у році, що минає, про труднощі, які їм доводиться долати, та перспективи, до яких прямують.

— Одним із найвагоміших досягнень ПАТ «Хмельницькобленерго» у нинішньому році є відсутність заборгованості перед ДП «Енергоринок», — повідав Олег Іванович. — Ця відрадна тенденція бере свій початок у минулому році, коли ми повністю погасили попередню заборгованість.
—   А за цим, очевидно, — праця всього вашого колективу!.. З якими результатами діяльності зустрічає він своє професійне свято?
— За одинадцять місяців 2017 року в електромережі області увійшло понад
2 мільярди 519 мільйонів кіловат-годин електроенергії. У порівнянні з відповідним періодом минулого року корисний відпуск електроенергії споживачам збільшився на 80 мільйонів кіловат-годин (3,28 відсотка).
 А ще досягнуто нормативний баланс електроенергії, зменшення технологічних втрат електроенергії та достовірність обліку. Знижений рівень технологічних втрат електроенергії в електромережах Компанії за одинадцять місяців на 1,84 відсотка порівняно з нормативом. Зекономлено 42 мільйони 692 тисячі кіловат-годин електроенергії, чим заощаджено 70,1 мільйона гривень.
Для поліпшення якості електричної енергії, підвищення надійності електропостачання впродовж року за інвестиційною програмою та планом капітальних ремонтів електромереж компанія «Хмельницькобленерго» збудувала 5 кілометрів КЛ-10 кіловольт; реконструйовано та технічно пере-
оснащено 19,4 кілометрів електромереж 10-0,4 кіловольт, у тому числі з магістральними ізольованими проводами 12 кілометрів; 16 ТП РП-10 кіловольт; 3 ПС 110/35/10 кіловольт; відремонтовано понад 1180 кілометрів ліній електропередачі, 635 трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів 0,4-10 кіловольт та 33 ПС 35-110; замінено на залізобетонні майже 3 тисячі опор ліній електропередачі; змонтовано ізольований провід на лініях протяжністю 13,3 кілометрів та ізольованих вводів — 1576 штук.
Успішно виконується затверджений Головдерженерго-наглядом і Міненерговугілля України план розчистки трас ПЛ 0,4 – 110 кіловольт. За 11 місяців 2017 року загалом на території області розчищено 3335 кілометрів трас повітряних ліній електропередачі.
Товариство повністю виконує свої зобов’язання щодо забезпечення електроенергією споживачів, стабільної та безаварійної роботи електромереж області. Навіть при складних погодних умовах і стихійних явищах у червні та вересні нинішнього року аварійно-ремонтні бригади оперативно відновили постачання електроенергії.
—  Компанія «Хмельницькобленерго» відома своєю зорієнтованістю на якість послуг, постійним прагненням до поліпшення організаційних та виробничих процесів. Як, Олеже Івановичу, у 2017 році розвивалася ваша система менеджменту?  
— Ми активно продовжуємо вдосконалення інтегрованої системи менеджменту, що відповідає вимогам стандартів ДСТУ ISO 9001:2015, ДСТУ ОНSАS 18001:2010, ДСТУ ISO 14001:2015. Наразі активно впроваджуємо ISO 26000:2010 «Керівництво із соціальної відповідальності».
Сучасна стратегія Товариства базується на максимальному задоволенні потреб споживача в електроенергії, як головного інвестора галузі, під гаслом «Споживач — найвища цінність Компанії!» В усіх районах області розвиваємо мережу сервісних центрів європейського рівня, де споживач отримує різні види послуг та необхідну інформацію в найкоротші терміни.
Постійно вдосконалюється розроблений нашими фахівцями офіційний сайт, на якому ось уже три роки поспіль функціонує в режимі оn-lіnе «Особистий кабінет» для побутових та юридичних споживачів електроенергії. А у цьому році силами Дирекції з інформаційних технологій ПАТ «Хмельницькобленерго» розроблено та впроваджено мобільні додатки до «Особистого кабінету побутового споживача» для смартфонів. Ці сервіси — інтуїтивно зрозумілі, надійні та безпечні. Вони дозволяють споживачам електроенергії ефективно взаємодіяти із ПАТ «Хмельницькобленерго».
— Модернізація ваших розрахункових сервісів справді заслуговує на найвищу оцінку. А засоби обліку? У цьому напрямку теж є прогрес?
— У Компанії постійно відбувається модернізація системи обліку електроенергії, а саме — встановлення інтелектуальних електронних лічильників з інтерфейсом для підключення до АСКОЕ та із забезпеченням дистанційного доступу, поступова заміна вимірювальних трансформаторів.
До речі, розвиток сучасного обліку триває й на рівні держави. І мені вельми приємно, що наша Компанія причетна до цього процесу. Так, нещодавно у Києві проходив корейсько-український «Smart Grid Forum» щодо перспектив розвитку технологій Smart Grid (Розумна Мережа) в Україні. Під час першої зустрічі членів комітету Smart Grid, до складу якого, окрім мене, ввійшли директор технічний Руслан Слободян та директор з інформаційних технологій Сергій Петренко, було обговорено реалізацію пілотних проектів в Україні та намічено кроки в цьому напрямку.
Одним із таких кроків став візит до ПАТ «Хмельницькобленерго» директора Комерційного відділу Посольства Республіки Корея Ю Сінг Хо, генерального директора департаменту компанії KEPCO Юн Суп Лі, Віце-президента компанії AMS-Tech Марка Хонга та старшого менеджера компанії KEPCO Тайсунг Вона. Під час візиту до нашої Компанії корейські енергетики відвідали Старокостянтинівський РЕМ, на базі якого планується впровадження пілотного проекту системи інтелектуальних лічильників, сучасну підстанцію ПС 110/10 кВ «Прибузька», ознайомилися із системою обліку електроенергії у Ярмолинецькому та Кам’янець-Подільському РЕМ. Досягнуті домовленості про подальшу співпрацю в напрямку впровадження технологій Smart Grid на базі ПАТ «Хмельницькобленерго».
— Мабуть, Олеже Івановичу, не обходиться і без проблем, пов’язаних із реформуванням вітчизняної енергетики?..
— Справді, запровадження нової моделі ринку електроенергії відбувається непросто. Ситуацію ускладнюють довготривалі проблеми з обранням нового складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Досі не введено в дію так зване «стимулююче тарифоутворення». А проте — наша компанія готова перейти на стимулюючий тариф бодай у наступному році, оскільки всі головні критерії для такого переходу «Хмельницькобленерго» виконує.
— А що із давно очікуваною приватизацією компанії?
— Цей процес залежить від великої кількості факторів, у тому числі і міжнародних. Тому й не дивно, що приватизація вже неодноразово переносилася. Тепер приватизація ПАТ «Хмельницькобленерго» планується Фондом держмайна України на 2018 рік. Хочемо вірити, що таки знайдеться стратегічний інвестор, який розвиватиме енергетику Хмельниччини.
— І насамкінець, Олеже Івановичу, — Ваші побажання колективу з нагоди професійного свята — Дня енергетика…
— Шановні колеги — енергетики славного Подільського краю! У році, що минає, наше Товариство орієнтувалося на динамічне економічне зростання, ефективне управління, вдосконалення організаційної структури, раціональне використання фінансових ресурсів, оптимізацію виробничих процесів, залучення інвестицій, реалізацію енергоефективних технологій, а також впровадження енергетичних реформ відповідно до Енергетичної стратегії та європейської інтеграції. Виконання всіх цих умов дає можливість нам, енергетикам області, забезпечувати конкурентоспроможність на енергетичному ринку, бути лідером серед енергопостачальних компаній та публічною, інноваційною компанією європейського рівня ділової досконалості. Дякую всім вам за ваш посильний особистий внесок у благородну спільну справу!
Бажаю всім енергетикам та споживачам електроенергії, ветеранам галузі та колегам-енергетикам міцного здоров’я, щастя, миру і злагоди, світла й тепла, добробуту та достатку.
Зі святом — з Днем енергетика вас!