Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 932

Нинішня весна була щедрою на погодні сюрпризи.   Затяжні холоди раптово змінилися спекотними днями. Аграрії потрапили у своєрідний цейтнот. Посівну кампанію довелося проводити в дуже стислі строки.

Однак у філії ПрАТ   «Зернопродукт МХП» «Рідний край», що входить до холдингу «Миронівський хлібопродукт», до таких несподіванок природи підготувалися заздалегідь. Провели семінар-навчання для агрономів та керівників відділень, полагодили техніку, забезпечили себе   пальним, засобами підживлення і захисту рослин, а також якісним насінням. Для останнього мають власний сучасний насіннєвий завод. На ньому калібрують і готують посівний матеріал із кращих сортів зарубіжної та вітчизняної селекції.
– Загальна площа під озимі та ярі культури   на Хмельниччині в агроформуванні становить понад 20 тисяч гектарів, – розповідає директор філії Володимир Прокопчук. – Традиційно для нас основними культурами є   пшениця, соя, ячмінь, ріпак, кукурудза, соняшник. Але засіяли також 15 гектарів тритикале та 800 гектарів багаторічних трав. Цього року збільшили до 1260 гектарів площі під цукрові буряки. Ми навчилися одержувати високі врожаї солодких коренів, які зробили їх прибутковими.  
Озимі культури мають гарний вигляд. Любо-дорого глянути. Їх вчасно підживили мінеральними добривами. Тепер в агроформуванні взялися за посів ярих. Для виконання цих робіт є у наявності 71 трактор, 14 культиваторів, 16 сівалок. Їм допомагає потужний автопарк із 40 автомобілів.

У день, коли я разом із фотокореспондентом та відомим в області фахівцем- аграрієм Ростиславом Трояном завітали у філію «Рідний край», роботи в полі йшли повним ходом. Поблизу села Соснівка закінчували сіяти ячмінь і бралися до сої. Цим займалися представники місцевої хліборобської династії Григорчуків — механізатор Володимир Анатолійович та водій Вадим Петрович.
За дотриманням технології стежив агроном Богдан Мельник. Молодий, енергійний і кмітливий   чоловік репрезентує нову генерацію спеціалістів, орієнтованих на високі врожаї і рентабельність.
Особисто мені було приємно бачити і чути, що у філії «Рідного краю» дбають про родючість землі. Дотримуються сівозмін і вносять органіку. Вона для ґрунту все одно, що фрукти і овочі для людського організму. Той, хто хоче господарювати, також дбає і про тваринництво, а не визискує неньку. І хоч ця галузь надто копітка, але рівень її розвитку є індикатором з багатьох параметрів. Зокрема, зайнятості, середньорічної зарплати і збереження села, як колиски нації.
— Минулого року органіки, або даруйте за тривіальність, гною, вивезли на поля понад 50 тисяч тонн, — каже Володимир Прокопчук. Її постачають тваринницькі ферми. Маємо три діючих комплекси ВРХ у Новоставцях, Соснівці та Човгузові. Там — три молочнотоварні ферми загальною чисельністю 1800 голів, а також ферми з відгодівлі бичків і вирощування нетелів. Усі обладнані за останнім словом науки і техніки. Після проведення реконструкції тваринницьких приміщень корови перейшли на безприв’язне утримання. Наші спеціалісти допомогли їм успішно пройти адаптацію.
Зоотехнік відділку № 1 Оксана Гук саме оглядала корів.
— Як бачите, вони спокійні і гарно їдять збалансований корм. Це означає, що   тваринам у нас подобається. Де хочуть стоять, де хочуть лягають, де хочуть харчуються. Ніхто і ніщо їх до цього не спонукає. Почуваються за таких умов, як привілейована каста. Ми їх обслуговуємо і одержуємо задоволення від результатів і їхнього самопочуття, — ділиться вона своїми спостереженнями. Середній надій на одну значно зріс і становить понад 7000 літрів молока на рік.
Філію «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» ми залишали із враженням про сучасне передове господарство, яке зазирає у перспективу і гідно продовжує на цій благословенній землі славні традиції своїх попередників.