Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС» організувало прес-тур до Війтовецької ОТГ. Тож пропонуємо вам, дорогі читачі, розповідь про побачене у Війтовецькій селищній громаді, що стало для нас чудовим наочним прикладом того, як працює децентралізація.

Приїхавши до громади, ми одразу потрапили на екскурсію об’єктами гордості місцевих жителів: новий дитячий садочок у Писарівці виріс на місці закинутої бійні, оновлена музична школа, де займається майже 500 дітей, відвідали ЦНАП, школу, будівництво сонячної електростанції… Таке практичне спілкування показало, що Війтовецька ОТГ має за плечима лише два повних бюджетних цикли, проте кроки до розвитку робить суттєві.
Звісно, аби довести все до ладу, потрібні кошти. У громаді знають, як наповнювати власний бюджет. До прикладу, в 2015 році громада сама заробила 7,2 мільйона гривень, у 2016 році — майже 17 мільйонів гривень, у 2017 — 24 мільйони. Таке вражаюче зростання, як пояснює консультант з бюджетних питань проекту «ПУЛЬС» при Хмельницькому РВ АМУ Олена Бохонська, зумовлене кількома факторами: основа надходжень — 60 відсотків ПДФО, і ця сума зросла за рахунок підвищення рівня мінімальної зарплатні, зростання плати за землю, легалізація земель, вихід деякої частини ринку праці з тіні, залучення до співпраці нових підприємств тощо.
Звісно, у бюджеті йдеться не лише про ріст, а й про видатки, які також зростають. Громадам постійно передають нові повноваження з фінансування, навантаження збільшується, проте вдається зводити баланс, маючи досить невисокий рівень дотаційності. «У нашій області, — зазначає голова Війтовецької ОТГ Ігор Степанюк, — лише три громади самоокупні. Це Волочиська, Гуменецька і Розсошанська. Ми ж дотаційні, але відсоток базової дотації у нас порівняно невеликий».
Окрім власних надходжень та базової дотації, бюджет Війтовецької ОТГ поповнюється також освітньою та медичною субвенціями, відшкодуванням акцизу з роздрібного продажу пального, субвенцією на розвиток інфраструктури, на соціально-економічний розвиток тощо. Також є можливість отримати кошти з Державного фонду регіонального розвитку на конкурсних умовах при підготовці проектів та з різного роду грантових програм. Головне — мати змогу отримати кошти і ефективно їх реалізувати.
Великим ресурсом для громади є земля. З початку лютого цього року для ОТГ з’явилася нова можливість — отримати землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у комунальну власність. Це стане додатковим ресурсом для громади.
Обов’язковою умовою для передачі земель є проведення інвентаризації. У Війтовецькій громаді робили її власними силами, не звертаючись по допомогу до Держгеокадастру. Залучили досвідченого фахівця із земельних питань Володимира Свистуна, який зараз є заступником селищного голови. Завдяки його знанням, вдалося інвентаризувати не лише вільні землі, а й віднайти майже 400 гектарів, які оброблялися, але ніде не були зареєстровані. Завдяки легалізації обробітку вдалося залучити до бюджету майже півмільйона гривень додаткової плати за землю.
Водогони, підсипання доріг, освітлення — це перші речі, які роблять усі без винятку громади після об’єднання. У Війтовецькій ОТГ теж пішли цим шляхом, оскільки це швидкі зміни, які легко відстежуються громадянами. Освітлюються вулиці, є доступ до води завдяки централізованому водопостачанню та розчищенню криниць.
Окрім цього, вдалося залучити інвестиції у розвиток сонячної енергетики. На території одного із сіл громади будують сонячну електростанцію на 1МВт, що дасть поштовх до розвитку села і стимулюватиме економіку.
Турбується селищний голова Ігор Степанюк і про розвиток у громаді місцевого бізнесу. Із 2016 року тут реалізується ідея торгової алеї. В центрі, біля селищної ради, зводяться невеликі затишні магазинчики, в яких місцеві підприємці вестимуть торгівлю, розвиваючи власну справу й економіку громади.
Також минулого року по селах громади відкрито три перукарні, які входять в структуру комунального підприємства. Здавалося б, дрібниця, проте попит на ці послуги дуже великий. Раніше, щоб отримати будь-яку послугу доводилося їхати з півсотні кілометрів до Волочиська, тепер все на місці — зручно та комфортно.
Особлива увага приділяється дітям. Відкрито три дитячих садочки у перший рік створення об’єднаної громади. Як це вдалося зробити? Пішли шляхом пониження ступенів сільських шкіл, аби їх не закривати, вільні класи відділили, переобладнали, забезпечили усіма комунікаціями — і діти сіл, де раніше дошкільною розвагою була вулиця, тепер ходять у дитсадок. Батьки задоволені — діти щасливі. І навчальний заклад вдалося зберегти. Попри це, у найбільшому селі громади — Писарівці, поки що зберігається черга у дитсадок. «Впевнений, із відкриттям нового садочка ми ліквідуємо цю чергу, — говорить Ігор Григорович. — Матимемо
65 місць для дошкільнят у новому приміщенні, будівельні та ремонтні роботи в якому завершені вже на
90 відсотків. Тут є і спортзал, і просторі спальні та ігрові кімнати, а поряд — музична школа і великий дитячий майданчик».
Щодо розвитку культури, створено хор, який сьогодні уже захистив звання народного аматорського колективу. Є свій духовий оркестр, а в музичній школі у різних мистецьких гуртках навчається майже 500 дітей.
«А якщо про плани, то нам ще є над чим працювати, — говорить Ігор Степанюк. — Хочемо побудувати нову школу в Писарівці на місці аварійної — сподіваємося, що вдасться це зробити за декілька років. Ще хочемо встановити відеокамери для «профілактики» злочинності, завершити облаштування торгової алеї».