Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1099

З 1 травня  почали діяти зміни у програмі субсидування, затверджені на засіданні Кабміну 27 квітня 2018 року.

Якщо ви власник квартири, площа якої перевищує 120 квадратних метрів, про субсидію забудьте. Так само і власники будинків площею понад 200  квадратів (це правило не стосується прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу). А якщо оселя у вас меншої площі, але ви  придбали автомобіль, з дати випуску якого минуло менше 5 років, вам відтепер субсидія теж не світить...

Отже, крім уже зазначених, нині розмір субсидій на житлово-комунальні послуги розраховуватиметься двічі на рік — у травні й жовтні (до 1 травня субсидія перепризначалася раз на рік — у травні, й окремо розраховувалися розміри на літній й зимовий періоди). Переважній більшості громадян (які не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, у складі сімей яких нема осіб працездатного віку, які декларують відсутність будь-яких доходів) субсидія перепризначатиметься і надалі  в автоматичному режимі. За підрахунками Міністерства соцполітики, кількість субсидіантів, для яких усе залишиться без змін, становить 85 відсотків.
 Кому ж треба знову звертатися до органів соцзахисту? Для призначення субсидії на наступний період повторно заяву і декларацію потрібно подати:
 —  орендарям житла;
 —  внутрішньо переміщеним особам;
 — сім’ям, яким субсидію призначено  не на всіх зареєстрованих, а лише на тих, хто фактично проживає;
 — тим сім’ям, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менше мінімальної заробітної
плати;
 — сім’ям, які станом на травень 2018 року мають більш як двомісячну заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018 року.
 Щоб зберегти право на субсидію, безробітним тепер треба обов’язково стати на облік у центрі зайнятості. Згідно зі змінами, буде вважатися, що людина працездатного віку, яка декларує нульовий дохід і не реєструється у центрі зайнятості, отримує щомісячний дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів (5286 гривень).
 Буде знижено соціальну норму на газове опалення — з 5 до 4,5 кубічного метра на 1 квадратний метр площі. Так само зменшено норму для електроопалення — з 51 до 30 кВт.
 Власники нерухомості, які здають її в оренду, обов’язково повинні вказувати ці доходи у своїй декларації.
 Прийняття нових правил урядовці пояснюють прагненням зменшити кількість неправомірно нарахованих субсидій, коли люди, приховуючи свої статки, намагаються обдурити державу. Наголошують, що держава й надалі захищатиме тих, кому справді потрібна допомога, але не буде платити за тих, хто має приховані доходи.
 Що ж, суворіші правила  об’єктивно виправдані. Дійсно, держава не повинна платити за тих, хто сам спроможний себе забезпечувати. Однак ця тема викликає багато запитань.
 Перше. Як бути, приміром,  українській жінці, власниці квартири площею 122 квадратних метри, якщо зарплата у неї нині ледь сягає
4 тисяч? А оселю свого часу (більше десяти років тому) вона придбала в обласному центрі, тяжко відпрацювавши на чужині довгих п’ятнадцять літ. Зароблені кошти, зауважте, інвестувала в економіку батьківщини.
 Друге. Як бути батькам-пенсіонерам тридцятирічного сина, який змушений їхати на заробітки знову ж таки, на чужину? Він зареєстрований в одній квартирі з батьками. Роботи з гідною зарплатою, щоб прогодувати родину, в рідному місті знайти не може. Отримуватиме євро й платитиме за газ, спожитий батьками в Україні?
 Третє. Може, вся причина такої ситуації у необґрунтовано завищених тарифах на комунальні послуги? Може, звідси й треба танцювати? Тому що  не так давно люди навіть у селах споруджували добротні будинки, часто й площею 200 квадратів, бо тоді ж у тих селах і газ до кожної оселі підводили, і всі цьому щиро раділи. І тоді були впевнені у своїх силах й можливостях...
 Як би там не було, а правила стали жорсткішими. Звичайно, органи соцзахисту проводитимуть роз’яснювальну роботу щодо запроваджених змін.
 Тим, хто не отримуватиме субсидії, можна лише поспівчувати...