Анонсоване підвищення ціни на газ для населення на 60-70 відсотків стане логічним продовженням ліберальної політики нинішньої влади. Прем’єр Володимир Гройсман в контексті цього питання заявив, що мова йде про «справедливу ціну на газ». Слово «справедливість» Гройсману краще викреслити зі свого лексикону, тим паче в розрізі питання ціни газу і його, даруйте, фізії, яка, здається, скоро не буде вже поміщатися в телевізор.

Поки населення гадає наскільки це підвищення відіб’ється на їхніх гаманцях і загалом вплине на зростання цін споживчих товарів, НАК «Нафтогаз» бадьоро рапортує про прибутки компанії. Було би дивно, якби за умов таких здирницьких тарифів компанія показувала б збитки. Та шефи «Нафтогазу» вважають, що прибутковість компанії підкріплена не захмарними тарифами, а їхнім мудрим керівництвом. У зв’язку з цим боси газового монополіста не обмежують себе у зарплатні і преміях, вважаючи їх заслуженими.
До прикладу, місячний оклад голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва складає понад мільйон гривень. Окрім того, за його контрактом, також передбачені дві премії у розмірі 100 відсотків від окладу і одна з них виплачується щомісяця. Тобто, місячна зарплатня пана Коболєва сягає понад 2 мільйони гривень. Не менші доходи і у його заступників та помічників. Ці люди отримують таки космічні зарплатні, по суті, займаючись мародерством на вітчизняному газовому ринку, роздягаючи людей з допомогою тарифів. І цей соціальний самостриптиз, шановні, оплачуємо ми самі.
Та цих премій і зарплат, з’ясовується, панам з «Нафтогазу» замало. У фінансовому плані на поточний рік керівництво газової компанії зажадало збільшити собі преміальний фонд більше ніж на 700 мільйонів гривень. Ця заначка передбачена виключно для керівництва компанії, а не для рядових працівників. Зрозуміло, що, аби вдовольнити преміальні апетити Коболєва і компанії, тарифи потрібно буде збільшувати не на 70, а на 170 відсотків.
Передчуваючи зміну вітру, пов’язану з наближенням президентських і парламентських виборів, боси «Нафтогазу» вирішили ще раз «скромно» побалувати себе преміальними. Мова йде про гонорар за перемогу «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі. Російську компанію зобов’язали виплатити Україні 4,6 мільярди доларів. Оцінивши, що зусилля, докладені керівництвом «Нафтогазу» у цьому процесі були «титанічними», вони вирішили виписати собі премію у розмірі одного відсотка від виграної суми, тобто 46 мільйонів доларів. При цьому «Нафтогаз» «забув» врахувати, що «Газпром» винен не 4,6 а 2,5 мільярди доларів, оскільки перший позов був на користь російської компанії. Але Коболєв і друзі вирішили відрахувати собі преміальні від номінальної суми, а не фактичної.
Невідомо, які такі старання доклало керівництво компанії до перемоги в арбітражі, якщо представленням інтересів займалася норвезька юридична фірма, яка отримала за свої послуги близько 25 мільйонів євро. Виходить, що Коболєв і купка його посіпака обходяться бюджету значно дорожче, ніж норвезькі адвокати. При цьому перші нічого не зробили для перемоги, хіба що найняли юридичну контору.
Пікантності цій ситуації додає те, що «Нафтогаз» вже виплатив собі половину премії у розмірі 20 мільйонів доларів, не дочекавшись, поки росіяни сплатять компенсацію. Тобто, Коболєв і Ко взяли ці гроші з бюджету, вирішивши побалувати себе вже і зараз. Цікаво, що пан Коболєв особисто отримав 207 мільйонів гривень (7,9 мільйонів доларів) з преміального «общака». Отримавши гроші, голова «Нафтогазу» одразу ж придбав на них… долари, продемонструвавши «непохитну віру» у світле майбутнє вітчизняної валюти.
Даруйте, та навіть клерки злочинного Януковича не дозволяли собі так нахабно грабувати людей. Ці ж пани навіть не ховаються, збагачуючись відкрито, з нахабною посмішкою на обличчях, яка так і промовляє: «А ви, дурники, платіть космічні тарифи. Куди вам дітися!».