Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 962

З 1 липня 2018 року  в Україні зріс прожитковий мінімум. Відтепер він становить 1777 гривень на одну особу в розрахунку на місяць (був 1700). Для дітей віком до шести років — 1559 гривень (більше на 67 гривень). Для дітей від 6 до 18 років — 1944 гривні (плюс 84 гривні).

Для працездатних осіб прожитковий мінімум зріс на 79 гривень — до 1841 гривні. Для осіб, які втратили працездатність, збільшився на 62 гривні — до 1435 гривень.
   У зв’язку з підвищенням соціальних стандартів зріс розмір мінімальної пенсії. Відтепер вона дорівнює 1435 гривень замість 1373. Окрім того, збільшилася державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію (кому бракує стажу). Так, зокрема, особи, які досягли 63-річного віку та не мають права на пенсію, отримуватимуть  допомогу так само у розмірі 1435 гривень.
 Зрештою, збільшаться всі державні допомоги, які нараховуються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму. Це, зокрема, виплати з безробіття, допомога одиноким матерям, матерям-героїням, розмір аліментів, допомога за померлого годувальника тощо.
 Наче й втішна новина. Але що, приміром, зможе придбати пенсіонер на 62 гривні — суму, на яку зросла його пенсія? Ну, три кіло гречки. Чи півкіло м’яса. Чи дві пачки масла. Чи, у вимірі найголовнішого нашого продукту, — майже шість буханок найдешевшого соціального хліба.  Чи ви, може, рибки до хліба бажаєте? Ну, це вже, як кажуть, зовсім інша стаття витрат.
 Втім не всім так сумно. Бо для тих, хто отримує пенсію у розмірі, обмеженому десятьма прожитковими мінімумами, підвищення буде відчутнішим — замість 13730 гривень вони тепер щомісяця отримуватимуть не більше 14350 гривень. Що ж, хоч за них порадіймо. Бо воно завжди так, гроші до грошей. Маєш більше, то ще більше й матимеш...
 І чекаймо наступного підвищення соціальних стандартів: з 1 грудня, як передбачено у держбюджеті, прожитковий мінімум на одну особу повинен зрости до 1853 гривень. Для осіб, які втратили працездатність, він становитиме 1497 гривень. Відповідно, такою  буде й мінімальна пенсія. Різниця знову 62 гривні, як і тепер. Питання лишень у тому,  що зможете тоді додатково  придбати? Знову шість (неповних!) буханок хліба? Якщо, звісно, ціна на нього не стрибне
вгору...