До редакції надійшов лист від Полікарпа Микитовича Рижого, 94-річного мешканця Деражні. Пенсіонер поважного віку запитує, чому він не може скористатися пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, яка передбачена законом? Адже він і учасник війни, і ветеран праці. Чому йому відмовляють у наданні цієї пільги?
 «Де працівники управління соцхисту взяли, що максимальна сума доходу для пільги становить 2600 гривень? Такого ж раніше не було. Багато пенсіонерів проти цього. Ніби була ця сума раніше, а зараз змінилася? Поясніть, будь ласка, як правильно. І ще, як тепер бути із субсидією?»,— пише ветеран.
 Ми звернулися за коментарем до начальника управління соціального захисту населення Деражнянської райдержадміністрації Тетяни Кравченко. Публікуємо його на сторінках газети, щоб усі інші, кого цікавить це питання, змогли отримати і для себе відповідь:

 «П. М. Рижий перебуває на обліку в єдиному автоматизованому реєстрі пільговиків з 14 серпня 2003 року за статусом учасника війни, ветерана праці, особи з інвалідністю 2 групи від загального захворювання, жертви нацистських переслідувань (ст. 6 (3).
 Постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року (№ 389) затверджено «Порядок надання пільг окремим категоріям з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї». Саме цей порядок і визначає механізм реалізації права на отримання пільг залежно від середньомісячного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги.
 Насамперед, варто зазначити, що дія цього Порядку поширюється на осіб, які мають право на пільгу за соціальною ознакою згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: учасники війни; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. А також, згідно із Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про жертви нацистських переслідувань» тощо.
 Так от, пільги надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
 А розмір податкової соціальної пільги дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, який встановлений станом на 1 січня звітного податкового року. І розмір цей помножено на 1,4, й округ-
лено до найближчих 10 гривень.
 Отже нині, враховуючи розмір прожиткового мінімуму станом на 1 січня 2018 року— 1762 гривні— граничний дохід для застосування тієї самої податкової соціальної пільги у нинішньому році становить: 1762 гривні х 1,4 = 2470 гривень.
 Тобто, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує 2470 гривень, то у такому випадку права на пільгу він не має.
Саме у такій ситуації знаходиться і заявник П. М. Рижий, оскільки станом на 1 липня 2018 року розмір його пенсії перевищує розмір соціальної податкової пільги. Тому й права на пільги він не має.
 Зазначимо також, що до сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:
— пенсія; заробітна плата; грошове забезпечення; стипендія; соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємства, організацій незалежно від форми власності); доходи від підприємницької діяльності; допомога по безробіттю та інші виплати, які здійснюються фондами соціального страхування.
 Що ж стосується субсидії, то, згідно із письмовою заявою П. М. Рижого про відмову від розрахунку субсидії на неопалювальний період, субсидія йому не призначалася».