Чим ближче до зими, тим більше українцям допікають думки про субсидію. І тим, хто вперше оформлятиме її, і тим, хто  отримує, й, особливо, тим, кому ця державна підтримка уже не світить. І вони (ті, хто проживає у приватних будинках), покинувши все, запасаються на зиму дровами, дякуючи долі, що грубки у них залишилися ще з колишніх часів...

 Адже чимало змін до механізму призначення субсидій внесено постановою Кабміну України від 27 квітня цього року (№ 329) «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1022». Правила, скажімо так, стали жорсткішими — держава не хоче роздавати гроші ліворуч й праворуч без поважних причин,  призначаючи субсидії тим, хто спокійно може оплатити свої житлово-комунальні послуги самотужки.
 У свою чергу, кмітливі українці, здається, рівних собі не мають у бажанні й умінні обдурити державу, обійшовши які б то не було закони. Якщо минулими роками наші громадяни масово виписувалися зі своїх помешкань й реєструвалися деінде (у батьків тощо), тепер процес пішов інший — народ розлучається, сім’ї, як кажуть,  розпадаються на очах. І сміх, і гріх. Але розрахунок тут точний. Адже, за новими правилами, реєстрація чоловіка й дружини за різними адресами нині нікого не рятує, все одно, доходи треба плюсувати докупи. Більше того, держава придумала ще підступніше: якщо ви перебуваєте у шлюбі, але зареєстровані (чи навіть реально проживаєте) у різних місцях, доходи кожного будуть враховуватися за обома адресами. Словом, коло звужується. Аж  лячно, бо, дивись, незабаром й інституту сім’ї, як такого, не залишиться. А як же тоді одвічна ланка суспільства? Усе розвалиться?
 Звісно, поживемо — побачимо. Поки що ж над цією проблемою не задумується ніхто, усіх цікавить нині одне — як отримати заповітну субсидію. При цьому, зауважте, приховавши свої реальні доходи так, щоб ніхто й не здогадався. Зрештою, це ми вміємо. От і виходить, що субсидії, які повинні надаватися, по суті, найбіднішим верствам населення, потрапляють і в кишені більш багатших. Чи вдасться встановити соціальну справедливість, покаже час.
А ми поки що постараємося розтлумачити тонкощі субсидійного процесу. Адже питань у вас, читачі, надто багато. І відповісти на них ми попросили начальника управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадима МАРУНЯКА:
 — Насамперед, нагадаю ще раз, кому субсидії однозначно не нараховуватимуться. Так, за жодних обставин не отримуватимуть субсидію власники квартир й будинків, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку — 200 (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей).
 Не матимуть права на призначення субсидії сім’ї, у власності яких є автомобіль, якому менше п’яти років від дати реєстрації (крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення). Так само не матимуть права і родини, у складі яких є особи працездатного віку, у яких відсутні доходи протягом періоду, який береться для розрахунку субсидії.
— Отже, Вадиме Дмитровичу, якщо у складі сім’ї є особи працездатного віку, які не мають роботи, декларують нульові  доходи, не перебувають на обліку в службі зайнятості, ця сім’я права на призначення житлової субсидії не має?
 —  Житлова субсидія за рішенням комісії не може бути призначена, якщо у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи з домогосподарства доходи, які враховуються під час призначення субсидії, були взагалі відсутні, або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії. А також, якщо вони не сплатили єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.
 — Чи є винятки з цього правила, Вадиме Дмитровичу?
— У сільській місцевості відносно домогосподарств, у складі яких є особи працездатного віку, які не працюють, не стоять на обліку в службі зайнятості, не мають доходу, не сплачували єдиний соціальний внесок, рішення про визначення їхнього права на субсидію, може  прийняти комісія. А в містах обласного значення подібне рішення приймається лише тоді, коли такі категорії громадян перебувають у складних життєвих обставинах, що підтверджується довідкою лікарської консультативної комісії (ЛКК).
Тобто, якщо людина хворіє протягом 120 календарних днів. Або ж якщо протягом двох попередніх місяців перед зверненням за субсидією людина сплатила єдиний соціальний внесок у розмірі не меншому, ніж мінімальний. Але якщо людина надалі не сплачуватиме цього внеску, рішення про призначення субсидії припиняється.
— Вадиме Дмитровичу, який розмір доходу буде враховутися при призначенні субсидіїї (за рішенням комісії) для осіб, які не працюють і вказують нульові доходи?
— Якщо непрацююча працездатна особа отримала право на субсидію за рішенням комісії, то їй рахуватимуть дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів (сьогодні це — 5286 гривень). До того ж — увага! — їм треба буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці — 2467 гривень. Хоча тут є багато деталей. Так, 50 відсотків прожиткового мінімуму будуть враховувати для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, якщо вони перебували на строковій військовій службі. Один прожитковий мінімум для працездатних осіб враховуватимуть особам, якщо вони протягом періоду, за який враховуються доходи, навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти, або зареєстровані у службах зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Й один розмір прожиткового мінімуму будуть враховувати в окремих випадках за рішенням комісії для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.
— Якщо людина зареєстрована в одному місці, а фактично проживає в іншому. Як будуть враховуватися її доходи?
— Якраз із цим нині багато труднощів. Ось дивіться, до прикладу, син приписаний у батьків, а живе в іншому місці з дружиною. Якщо батьки отримували субсидію у минулому опалювальному сезоні, то тепер, з 1 травня, субсидію їм автоматично перераховувати не будуть. Потрібно знову звернутися за призначенням субсидії, по-новому заповнити декларацію. До неї вносять відомості про доходи батьків, сина й працездатних осіб синової сім’ї (дружини). Згідно з новим порядком нарахування субсидій, доходи усіх цих осіб братимуться до уваги при розрахунку субсидії. І якщо дружина звернеться за субсидією, їй теж доведеться вказувати не лише свої доходи, а й чоловіка.
Подібну ситуацію маємо і у випадку, коли дружина зареєстрована одна за окремою адресою, чоловік, так само один — за іншою. При розрахунку субсидії для дружини враховуються доходи її чоловіка, а при розрахунку субсидії за адресою чоловіка — доходи дружини.
— Якщо у складі домогосподарства зареєстровано особу, яка тривалий час перебуває за кордоном. Чи можна за рішенням комісії виключити таку особу зі складу домогоспадарства, як таку, що фактично не проживає?
— Якщо перебування за кордоном такої особи (вона не є членом сім’ї — чоловіком або дружиною) пов’язане із службовим відрядженням, лікуванням або навчанням і це підтверджується відповідними документами, комісія може розглянути можливість призначення субсидії з урахуванням осіб, які фактично проживають.
Якщо ж зазначена особа, пере- буваючи за кордоном протягом періоду, за який враховуються доходи, не мала доходів, або мала дохід, менший за мінімальну заробітну плату, та/або не сплатила єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців, комісія не може розглядати рішення про призначення субсидії на осіб, які фактично проживають у даному домогосподарстві.
— А ось така ситуація: у житловому приміщенні зареєстровані подружжя непрацюючих пенсіонерів та їхня повнолітня донька, яка працює, отримує зарплату, більше від мінімальної, сплачує єдиний соціальний внесок. Донька фактично тут не проживає. Чоловік її не працює, за кордоном перебував більше 60 днів, за даною адресою не зареєстрований...
— Оскільки член сім’ї особи зі складу зареєстрованих протягом періоду, за який враховуються доходи, більше 60 днів перебував за кордоном і декларує нульові доходи, комісія не може розглядати можливість призначення субсидії на осіб, які фактично проживають.
— Дякую, Вадиме Дмитровичу, за розмову.
P. S. Продовження розмови читайте у наступних номерах «ПВ».