Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 998

Перша частина матеріалу, в якому даються відповіді на запитання, що цікавлять читачів, друкувалася у «Подільський вістях» (№ 33) від 2 серпня цього року. Сьогодні пропонуємо вам його закінчення.
 Отже, продовжуємо розмову: усі тонкощі субсидійного процесу роз’яснює начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим МАРУНЯК.

 — Вадиме Дмитровичу, чи мають право на отримання субсидії матері, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною від трьох до шести років за довідкою ЛКК?
 — Якщо матір протягом періоду, за який враховуються доходи, не має доходів, або має дохід, меншийза мінімальну заробітну плату, або не сплачує єдиний соціальний внесок, права на призначення субсидії за загальними підставами вона не має. Житлова субсидія може бути їй призначена за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин, які склалися, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
 Окрім того, хочу зазначити, що, якщо протягом січня-червня 2018 року працездатна особа отримувала хоча б один із видів таких доходів — пенсія, стипендія, допомога при народженні (усиновленні) дитини, допомогу, як інвалід з дитинства, як дитина-інвалід, допомогу по догляду за особами з інвалідністю І та ІІ груп внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю, тимчасову державну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку та не набула права на пенсію, або допомогу із безробіття — така особа може скористатися правом на субсидію.
 — Відомо, якщо людина здійснює купівлю будь-якого майна на суму більше 50 тисяч гривень, то права на субсидію вона не має. Як це виглядає на практиці, Вадиме Дмитровичу? Кому й наскільки оперативно потрібно повідомляти про факт купівлі?
— Особа, якій призначено субсидію, повинна протягом 30 календарних днів проінформувати соціальну службу про здійснення купівлі,оплати послуг, набуття права власності на майно в інший законний спосіб на суму понад 50 тисяч гривень.
 Якщо повідомлення про це надійшло вчасно, воно буде враховане при визначенні права домогосподарства на призначення субсидії на наступний період. Якщо ж виявиться, що людина не надала органу соціального захисту таке повідомлення, надання житлової субсидії припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому це виявлено.

— А якщо людина отримує у спадщину, приміром, будинок у селі (сама проживає у міській квартирі)? І площа його — понад 100 квадратних метрів... Чи має вона право на субсидію?
— Зазначу, що право заявника на призначення субсидії не обмежується через те, що у його власності є ще одне житлове приміщення. І площа житлових приміщень не підсумовується. Однак, якщо будинок у спадок отримано протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, і вартість успадкованого майна перевищує 50 тисяч гривень, то права на призначення субсидії на загальних підставах заявник не має. У цій ситуації рішення про призначення (чи про відмову) житлової субсидії може бути прийняте комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
— Давайте розглянемо ще такий приклад, Вадиме Дмитровичу. У квартирі зареєстрована бабуся-пенсіонерка та її повнолітня онука, яка фактично не проживає тут з 2015 року, бо навчається на денному відділенні в одному з університетів Польщі. До цього часу житлова субсидія видавалася лише на бабусю, тому що фактично у квартирі мешкає лише вона. Як буде тепер, після прийнятих змін? Чи достатньо надання довідки про навчання онуки за кордоном для того, аби зберегти право на субсидію?
— Оскільки перебування онуки за кордоном пов’язане із навчанням, і це підтверджується документально, комісія може розглядати можливість призначення субсидії з урахуванням осіб (у даному випадку — особи), які фактично проживають у помешканні.
— Чи мають право на субсидію фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування, які не мають доходів у період, за який враховуються доходи, чере те, що звітують про доходи один раз на календарний рік?
— Якщо така особа протягом періоду, за який враховуються доходи, має дохід менший за мінімальну заробітну плату, та/або не сплачує єдиний соціальний внесок, права на призначення субсидії на загальних підставах вона не має. Однак житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин.
— Чи може призначатися субсидія особам, які винаймають житло?
— Люди, які винаймають житло й уклали угоду про його оренду, мають право на призначення субсидії на загальних підставах, якщо в організаціях-надавачах послуг відображена реальна кількість людей, які проживають у квартирі.
— Вадиме Дмитровичу, чи мають право на субсидію особи, які зареєстровані в районних центрах зайнятості, як такі, що шукають роботу і не мають виплат та не навчаються в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості?
— Стосовно цих осіб рішення про призначення субсидії може прийняти комісія, виходячи з конкретних обставин, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
— Знаємо, що нині працевлаштуватися у сільській місцевості часто-густо просто неможливо, бо — ніде. Що робити цим безробітним людям? Чи мають вони право на субсидію?
— Нині діючим порядком визначено, що за наявності таких умов житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії після врахування усіх обставин.
— Чи має право на призначення житлової субсидії домогосподарство, у складі якого є особа, яка перебуває за кордоном більше 60 днів, проте декларує доходи та сплачує єдиний соціальний внесок?
— Якщо така особа в період, за який враховуються доходи, мала середньомісячний дохід, більший за мінімальну зарплату, і сплачувала єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у цей же період, то субсидія може бути призначена на загальних підставах. У цьому випадку перебування такої особи за кордоном більш ніж 60 днів не впливає на право отримання субсидії.
— Якщо під час отримання субсидії працездатний член сім’ї звільнився з роботи, чи потрібно повідомляти про це орган соціального захисту? І як бути в такому випадку зі сплатою єдиного соціального внеску?
— Громадянин, якому призначено субсидію, повинен повідомити про факт звільнення з роботи протягом 30 календарних днів, як і передбачено, власне, законом: про зміну соціального статусу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства обов’язково інформувати орган соцзахисту. Факт сплати (або несплати) цією особою єдиного соціального внеску буде враховано під час визначення права на субсидію на наступний період.
— Вадиме Дмитровичу, чимало людей мають право і на субсидію, і на пільги з оплати житлово-комунальних послуг. Що їм найкраще вибрати?
— Більшості таких громадян влітку краще користуватися пільгами, а в опалювальний сезон — субсидією. Але, зауважте, що пільги не надаються, якщо середньомісячний дохід пільговика на даний момент є більшим, ніж 2470 гривень (щоправда, це не стосується учасників бойових дій тощо).
— За який період враховують доходи для обчислення субсидії?
— Якщо субсидія обчислюється на літній період (з травня), то враховуються доходи за третій-четвертий квартал минулого року. А на опалювальний період (з жовтня) — за перший-другий квартал поточного року.
— Дякую, Вадиме Дмитровичу, за розмову.