Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1022

У статті «Оборудки із землею» («Подільські вісті» № 11 за 1 березня 2018 р.) я розповідав про сумнівні оборудки із землею, які під орудою голови райдержадміністрації Юрія Маєвського здійснювалися на теренах села Поляхова. У місцевих жителів серед білого дня відбирають пасовище. Землю, що належала їм з діда-прадіда, передали якимось, швидше за все, підставним особам. Вони здебільшого до неї і до цього села не мають жодного відношення.

Волання селян і моя стаття були адресовані тим, які вважають себе представниками влади. У сподіванні на їх вчасне і результативне втручання. Але, на жаль, наділені повноваженнями посадовці, виявилися немічними, наче немовлята.
Якщо глянути на цю ситуацію по суті, то вони фактично виступають у ролі посібників спритних ділків, чим дискредитують владу в очах пересічних громадян. А ті зопалу перекладають усю вину на державу.
З «тітушками» – у Європу
– Я перебував у Теофіполі, – розповідає сільський голова Поляхової Микола Романюк, – раптом об 11 годині ранку телефонують односельці і повідомляють, що на наше пасовище заїхали чотири трактори великої потужності і збираються його орати.
Микола Андрійчук, пенсіонер:
– Від людей почув, що на наше пасовище приїхала невідомі молодики, нагнали техніки і збираються орати ріллю. Сів на велосипед і добрався на місце. Бачу там майже півсотні спортивних парубків. Запитую, що вони тут роблять, а ті мені, який їм у батьки годиться, нахабно відповідають: «Приїхали подихати свіжим повітрям і потренуватися».
Розтлумачу ці слова з огляду на здоровий глузд. Працелюби Поляхової споконвіку дорожили кожним клаптиком землі. Доглядали його і кропили своїм потом. А тепер до них заявляються якісь найманці, захищають інтереси казна-кого і публічно збиткуються над місцевими мешканцями.
Представники органів державної влади, якій ці корінні мешканці Теофіпольщини справно платять податки на їхню зарплату і виконання службових обов’язків, у момент глумління над їх честю та гідністю відсутні. Де в цей момент перебували посадовці? Адже справа могла закінчитися бійкою, кровопролиттям чи, не приведи Боже, жертвами.
Хто хоче побачити на власні очі фрагменти протистояння, хай зайде і Інтернет і ознайомиться з відеоматеріалами.
Пікантні подробиці
Від безвиході сільський голова Микола Романюк зателефонував начальнику місцевого відділу поліції. Треба віддати їм належне – підлеглі, на чолі із Сергієм Стучинським прибули майже миттєво і вжили профілактичних заходів.
Передусім блокували техніку, створили живий бар’єр між «тітушками» і оборонцями рідної землі, а також взялися вивчати ситуацію. І тут виплили пікантні подробиці.
Передусім з’ясувалося, що інтереси прибулих чомусь озвучував представник ТОВ «Україна-2001» Ігор Богуш. Він сказав, що може показати документи на певних осіб, які по-перше, оформили право власності на ці ділянки, а по-друге, передали їх компанії у користування.
На доказ цього в Інтернеті є електронні копії, які підтверджують, що ті громадяни, яким з легкої руки голови райдержадміністрації Юрія Маєвського відтяли по 2 гектари з громадського пасовища, раптом передумали її орати і засівати, а негайно передали ТОВ «Україна—2001» у оренду аж на 10 років! Хоч перед тим просили ріллю «для ведення селянського господарства». Тобто ввели у оману представників районної влади. Як каже у таких випадках народна мудрість: обдурюють тільки того, хто з якихось причин хоче бути обдуреним.
Очевидці конфлікту також стверджують, що серед присутніх на спірному пасовищі бачили засновника ТОВ «Україна – 2001» Олега Лейві.
Та й техніка, яку пригнали у Поляхову на пасовище, нібито належить цій компанії. Зрештою, це легко з’ясувати по номерах, які сфотографовані на мобільних телефонах і відеокамерах.

Обдурили владу чи зацікавили її?
Чужинці, які зверталися у районні органи влади із проханням виділити їм ділянки для господарювання, мабуть все-таки мали на увазі передати їх в оренду. В усякому разі жоден із формальних «власників» ділянок у цей день не приїхав у Поляхову і не заявив про свої права.
— Я бачив заяви, — каже Микола Романюк, — вони написані, ніби з одного голосу чи під копірку. Цілком очевидно, що це робилося з чиєїсь підказки, — Але ось заковика. У мене на руках документи, які засвідчують, що ця ділянка, як і взагалі площа пасовища, ще в далекому 1991 році були передані Поляхівській громаді у загальне користування. До неї іншим зась, а для її передачі в інші загребущі руки потрібно пасовище перевести у розряд ріллі. На якій підставі  і де папір, що це посвідчує?
І тут почався справжній детектив. Кинулися шукати начальника відділу Держгеокадастру в Теофіпольському районі Зоряну Вознюк, а вона, наче у воду канула. І то в робочий час. Вирішили оголосити її у розшук. Разом із документами. Чудасія!
Цікаво знати, чи табелювали її в той день у державній установі?
Не берусь стверджувати, але за свідченням теофіпольців, вона раніше працювала у структурах братів Олега і Вадима Лейві. Якщо це так, то тут є привід хоча б для службового розслідування.
— Я Зоряну Вознюк знаю давно. Вона колись від імені ТОВ «Україна-2001» зверталася до мене за довідкою, — згадує Микола Романюк.
Якщо цей факт підтвердиться, то тут, мабуть виникнуть підстави поцікавитися, чиї інтереси вона на державній посаді відстоювала: України і українського народу чи ТОВ «Україна-2001». І чи не мав місце зговір з метою заволодіння земельними ділянками.
Небезпечний прецедент
Ситуація із пасовищем у Поляховій вкрай прикра. І то не тільки тим, що створює соціальну напругу у відносно благополучному районі. А і тим, що породжує на Хмельниччині прецедент відторгнення і отримання у користування ділянки землі, шо раніше належала громаді. Непокаране зло, як відомо, примножується. За одним захопленням цілком може статися й інше.
Як же зараз і тоді бути? Чи не підпадають нинішні дії під означення «рейдерства»? Воно, як загальновідомо, полягає у вилученні майна на нібито законних підставах, в основі виникнення яких лежать прогалини в законах, або системні недоліки функціонування державних інститутів (судової та правоохоронної систем, системи реєстрації юридичних осіб тощо). Інше визначення рейдерства —  неправомірне заволодіння майном проти волі власника за допомогою різних юридичних інструментів. Слово «юридичних» тут ключове. Як на мене те, що сталося на пасовищі у Поляховій цілком підпадає під обидва визначення.
На кого працюють посадовці?
Представники райдержадміністрації не втрутилися у ситуацію, яка напевне таки містить ознаки «рейдерства». І це при тому, що в цей час на столі у Президента України чекав підписання ухвалений Верховною Радою закон, спрямований на боротьбу з цим ганебним явищем  у аграрній галузі.
Закон був таки підписаний буквально через дві доби після подій у Поляховій.
Чи не були дії представників ТОВ «Україна-2001» і їх «тітушок» грою на випередження?
Адресую свої запитання з приводу резонансної ситуації в Поляховій у головне управління Національної поліції в Хмельницькій області та головне управління агропромислового розвитку.