Взимку на вулиці, зазвичай, холодно. А буває й удома не тепло. Коли не опалюють. Тобто, коли ти живеш у Шепетівці. Торік чвари між місцевою владою та оператором мереж – ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» – призвели фактично до зриву опалювального сезону. Люди замерзали. За рік ситуація практично не змінилася: справа про повернення до комунальної власності труб та котелень продовжує грузнути в судах. Шепетівчани знову опинилися перед реальною загрозою мерзнути й цьогоріч. Саме тому ця тема була однією з головних на черговому засіданні колегії обласної державної адміністрації.

Підготовка до опалювального сезону в цілому в області йде за планом. Як доповів начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський, на 15 серпня поточного року на заплановані завдання і заходи з виконання підготовчих і ремонтних робіт у житловому фонді комунальної власності, централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення використано 117,8 мільйона гривень власних коштів підприємств галузі та коштів місцевих бюджетів або 58,3 відсотка до запланованого. На об’єктах теплопостачання підготовлено 616 (80,4 відсотка) котелень, 414,6 кілометра (79,6 відсотка) теплових мереж.
За звітними даними, в області комплексно підготовлено до зими 3528 житлових будинків (72,7 відсотка), відремонтовано 339 (71,9) покрівель, 267 (71) опалювальних систем, 103 (91,2) системи гарячого та 362 (78,4) холодного водопостачання, 237 (78,5) електрощитових. Не відремонтовано жодної з запланованих покрівель житлових будинків у Ізяславському та Теофіпольському районах. У соціальній сфері до зими підготовлено 483 або 71,8 відсотка шкіл, 470 (71,5) дитячих садочків та 44 (67,6) лікарні.
Тобто, як бачимо, все відбувається традиційно: поступово готуємося до зими. Всюди порядок, але не, як уже йшлося вище, в Шепетівці. Начальник управління підкреслив: «Водночас, існує загроза зриву опалювального сезону в місті Шепетівка через борги ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України», хоча технічна підготовка до зими об’єктів централізованого теплопостачання підприємством здійснюється згідно з плановими показниками. Джерела погашення існуючої заборгованості за природний газ у підприємства немає, відтак воно не має можливості реструктурувати борги через відсутність гарантій щодо виконання договору реструктуризації».
Шепетівський міський голова Михайло Полодюк наголосив на колегії, що ситуація в місті критична: «Енергоінвест» не має наміру передавити місту мережі, всі загрузли в судах. І «виходу не видно», наголосив міський голова. В місті 349 багатоквартирних будинків, майже шість тисяч квартир, які стали заручниками ситуації. Й розпочалося, можна так сказати, стихійне розв’язання скрути людьми – відключення від централізованого опалення та перехід на індивідуальне. До початку сезону «індивідуалами» стануть 1,5-2 тисячі квартир. Якщо відверто, то це порятунок для них, але катастрофа для централізованого опалення. Розбалансування мереж, яке стається, коли частина квартир від’єднується від труб, зазвичай має катастрофічні наслідки. Нормально, коли цілі будинки відключаються та облаштовують персональні котли, якщо ж вибірково… Їхнє теплозабезпечення вимагатиме, як мінімум, стрімкого зростання тарифів!
«Люди в паніці», – підкреслив міський голова. Але через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед «Нафтогазом» та запобіжні заходи (аби самовільно чи стихійно не відкривали вентиль), які здійснив «Шепетівкагаз», ймовірність отримати блакитне паливо для котелень вкрай низька. Будуть мерзнути шепетівчани, які завчасно не переобладнали свої оселі індивідуальними котлами?
Зі свого боку, керівник ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Олександр Пустовойт, заспокоюючи присутніх, поінформував, що переговори з «Нафтогазом» ведуться. А скрутна ситуація пов’язана із боргами споживачів за отримане паливо. На сайті товариства можна прочитати, що «борг населення за послуги теплопостачання в місті Шепетівка станом на 01 серпня 2018 року становить 17,1 мільйона гривень (у т.ч. невідшкодовані державою пільги й субсидії в сумі 6,5 мільйона). Варто зауважити, що в повному обсязі за тепло розрахувалося 3982 абоненти, це 69 відсотків від загальної кількості споживачів ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Тобто, лише третина споживачів мають борг у сумі 10,6 мільйона гривень!
Як показує статистика, в середньому шепетівчани мають заборгованість від 1000 до 4000 гривень, (є звичайно і споживачі із більшим боргом) та частинами протягом тривалого часу все ж її виплачують. Багато таких боржників думають, що від них нічого не залежить, і якщо вони заплатять свій борг через півроку – це ні на що не вплине. Однак ситуація кардинально інша – навіть якщо 1825 боржників (саме стільки боржників має на сьогодні ТОВ «Шепетівка Енергоінвест») заплатять зараз у середньому по 2000 гривень, то теплопостачальне підприємство отримає близько 4 мільйонів гривень, які перерахує НАК «Нафтогазу» за спожитий газ. А це, в свою чергу, сприятиме швидкому отриманню номінацій на споживання природного газу».
Виступи Шепетівського міського голови та керівника «Шепетівка Енергоінвест» не переконали присутніх в тому, що місто буде з газом. Проблема проста: «Нафтогазу» треба заплатити. А цього, здається, ніхто не зробить. Саме тому дискусія шепетівських представників спровокувала чітке резюме від першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка: «Дайте людям тепло і робіть, що хочете. Бийтеся на шпагах, стріляйтеся на дуелі, але не робіть людей заручниками».
Але, на жаль, здається, таки шепетівчани стануть заручниками комунальних розборок, а також недолугої української судової гілки влади, яка роками не в змозі поставити крапку в питанні належності труб і котелень.