До редакції газети «Подільські вісті» звернулися інвестори будівництва будинку на вулиці Інститутській, 6-б, що в обласному центрі, з колективною заявою-листом такого змісту:

«Ми неодноразово зверталися до всіх інституцій влади в місті Хмельницькому з приводу справ, що стосуються сотень ошуканих сімей обласного центру — інвесторів будівництва будинків за адресами: вулиця Інститутська, 6-б та Львівське шосе, 33/2 та ЦК «Цивільжитлобуд» на чолі з Тамарою Юріївною Онишко.
Будівництво на вул. Інститутській, 6-б, ведеться більше 10 років. Будинок мав бути зданий за проектом у 2010-му. Сьогодні — 2018 рік. А будівництво зазначеного будинку так і не завершене. В зв’язку зі значними термінами затримки здачі об’єктів в експлуатацію громадяни України (інвеістори, які заплатили власні кошти, часом останні) зверталися в різні установи: суд, місцеві органи влади, виходили на вулицю з протестними акціями, залучали телебачення тощо — ніякої дієвої реакції на це не було. Слідчий Хмельницького УМВС С. П. Шовдра на наші звернення щодо розслідування справи відносно діяльності голови КП «Цивільжитлобуд» Т. Ю. Онишко ще у 2015 році нас повідомив, що Т. Ю. не з’являється на виклики слідчого, не надає документи, не відповідає на листи.
За чисельними зверненнями громадян проти Т. Ю. Онишко відкрита кримінальна справа: номер кримінального провадження 1201 6240010006924 за статтею 190 частиною 2 «Кримінального кодексу України» від 28.10.2016.
...Т. Ю. Онишко пропонує інвесторам сплатити додаткові кошти в розмірі від 28000 до 50000 гривень. За час будівництва будинку дехто з інвесторів вийшов на пенсію, а дехто вже й збирається в інший світ, а дехто вже відійшов у вічність. Люди з цією проблемою лягають спати, а зранку з цією проблемою встають.
Безумовно для міста Хмельницького, для області, тим більше для України 300 таких сімей-інвесторів — це дрібниці, ми ж будуємо справедливу державу.
Ми не знаємо жодної країни, в якій були б можливі такі дії по відношенню до інвесторів.
Просимо в межах ваших прав і повноважень нагадати правоохоронним органам про необхідність виконання своїх професійних обов’язків. Ми чекаємо від правоохоронних органів ефективних дій стосовно розслідування справи ЦК «Цивільжитлобуд».
За дорученням інвесторів будівництва будинку за адресою вулиця Інститутська, 6-б, Олександр Миколайович Сарана».
Отож після ознайомлення із листом від забудовників редакція газети спершу направила його копії до Головного управління національної поліції в Хмельницькій області та Хмельницької місцевої прокуратури. Відповіді на наш запит ми розміщуємо в даній публікації.
У НПУ ГУНП в Хмельницькій області — слідчому управлінні нам повідомив про розгляд звернення заступник начальника Н. І. Томусяк: «У слідчому управлінні Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області розглянуто, в межах компетенції, звернення О. М. Сарана від 03.04.2018 в інтересах інвесторів будівництва будинку на вулиці Інститутській, 6-б в місті Хмельницькому про хід досудового розслідування кримінального провадження за фактом шахрайських дій та отримання копій документів.
Разом з тим зазначаємо, що 10.08.2018 О. М. Сарану проінформовано про результати розгляду його звернення.
Стан досудового розслідування у кримінальному провадженні взято на контроль керівництва СУ ГУНП».
Зокрема перший заступник керівника місцевої прокуратури — радник юстиції — П. Маслюк зазначив, що «Постановою заступника прокурора Хмельницької області від 05.07.2018 здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12016240010006924 від 28.10.2016 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України доручено слідчому управлінню ГУНП в Хмельницькій області». Сьогодні проводиться досудове розслідування справи, порушеної за статтею 190 ч. 2 КК України: «Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років».
  Звісно, редакція «ПВ» звернулася до міської ради та управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області.
   На лист п. Сарани — інвестора — надійшла відповідь за підписом директора департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів О. Чорнієвича (від 01.08.2018 р.), в якому зазначено: «Повідомляємо, що відповідно до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 13.10.2005 № 707 було надано дозвіл колективному підприємству «Цивільжитлобуд» під будівництво 10-поверхового 120-квартирного житлового будинку по вул. Інститутській, 6-б  згідно з архітектурно-планувальним завданням від 18.10.2005 №318. Також рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 29.09.2011 №1019 було внесено зміни в рішення виконавчого комітету міської ради від 13.10.2005 № 707 щодо надання дозволу колективному підприємству «Цивільжитлобуд» під будівництво 10-поверхового 130-квартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями по вул. Інститутській, 6-б.
За результатами заходів, спрямованих Хмельницькою міською радою щодо проблемного будівництва колективним підприємством «Цивільжитлобуд» багатоквартирного житлового будинку по Львівському шосе, 33/2, вирішилося питання щодо його введення в експлуатацію.
Оскільки колективним підприємством «Цивільжитлобуд» протягом тривалого періоду не виконуються усі вимоги щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Інститутській, 6-б, то виконання процедури введення в експлуатацію зазначеного об’єкта будівництва унеможливлюється.
Усвідомлюючи складність ситуації, яка виникла, Хмельницькою міською радою в межах повноважень надалі розглядаються варіанти впливу на діяльність колективного підприємства «Цивільжитлобуд» та проводяться заходи щодо максимального прискорення введення в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку по вул. Інститутській, 6-б».
І, ясна річ, завершимо відповіддю на наше звернення від управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області за підписом в. о. начальника Л. В. Крюкової  (від 13.07.2018 р.): «КП   «Цивільжитлобуд»  до   Управління   із  заявою   про  прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката та актом готовності об’єкта до експлуатації по вул. Інститутська, 6-б у
м. Хмельницькому не зверталося.
...Викладене грунтується на тому, що згідно зі ст. 9 Закону України «Про інвестиційну діяльність», основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб’єктами інвестиційної діяльності, є договір (угода). Укладення договорів, вибір партнерів, визначення зобов’язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України, є виключною компетенцією суб’єктів інвестиційної діяльності.  Втручання державних органів та посадових осіб у реалізацію договірних відносин між суб’єктами інвестиційної діяльності зверх своєї компетенції не допускається».
Звісно, після отримання офіційних листів щодо ситуації із даним забудовником та інвесторами до редакції газети «ПВ» прийшли інвестори: Олександр Сарана, котрий інвестував у 2010-11 роках у КП «Цивільжитлобуд» 207400 гривень за 41,48 метра квадратних, Валерій Дайнека, який придбав у 2013-14 роках 49,95 метра квадратних за 249750 гривень, та Віталій Прийма (у 2014-му інвестував 319840 гривні за 79,96 метра квадратних у багатоквартирному будинку по вулиці Інститутській, 6-б.
Великі стоси документації назбиралися за роки тяганини, безліч офіційних відповідей від правоохоронних органів, прокуратури тощо. Серед них є відповідь на звернення п. Сарани від уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Б. В. Крикливенка, яку він отримав у 2016 році. Не будемо цитувати його повністю, лише зазначимо: «...З метою повного та всебічного з’ясування обставин, викладених у Вашому зверненні (далі перелік статей законів України)... до керівництва КП «Цивільжитлобуд» направлено відповідний запит. Після отримання необхідної інформації прийматиметься рішення стосовно складання протоколу про адміністративне правопорушення».
До речі, участь у зборах інвесторів разом із директором ЦК «Цивільжитлобуд» можна переглянути в Інтернеті. Адже на очній ставці між інвесторами та забудовником Т. Онишко бу-
ли присутні й місцеві ЗМІ.
Отож вигляд десятиповерхового будинку та прибудинкової території по вулиці Інститутській, 6-б можна оцінити на відповідних фото. Якщо поглянути на будинок з позиції якості — він розташований у гарному й затишному місці, на вигляд — добротний, вікна засклені, вхідні (парадні) двері встановлені. Наразі не підведені комунікації. Хоча газовий стояк вже є. За словами інвесторів, ліфти в двох під’їздах вже встановлені, біля третього під’їзду зараз лежить неукомплектований третій ліфт. У першому під’їзді вистелена плитка на підлозі поверхів, в двох інших — наразі нема. Стіни вже покриті декоративною штукатуркою. Біля нього є великий гаражний масив.
За період опрацювання матеріалу довелося почути й прочитати чимало фактів, ознайомитися, зокрема, й з витягом із договору, який, до прикладу, уклав інвестор Віталій Прийма з КП «Цивільжитлобуд», так у пункті 2.6 зазначено, що «У разі збільшення кошторисної вартості житлового будинку за рахунок інфляції, вартості матеріалів, енергоносіїв, реальної ринкової вартості подібного житла, введення законодавчих актів, що призведуть до збільшення вартості спорудження житлового будинку. Учасниками вносяться додаткові вклади, розрахунок яких здійснюється, виходячи з неоплаченої суми вкладу або збільшення кошторисної або фактичної вартості будинку. Розмір додаткових вкладів учасників, строки та порядок їх сплати визначаються учасником, якому доручено ведення спільних справ товариства — ЦЖБ (Колективне підприємство «Цивільжитлобуд»). Цей пункт, ясна річ, говорить лише про одне — надважливо, перед укладенням будь-якої угоди, попередньо проконсультуватися з юристом. Бо іноді лише один пункт відіграє вирішальну роль, часто не на користь якоїсь із сторін. До речі, в цьому ж договорі зазначений і плановий термін здачі будинку — 2014 рік.
Досить часто інвестори, підписуючи договори на купівлю нерухомого майна, зокрема квартир, упускають один із важливих пунктів, де має бути зазначена дата кінцевої здачі будинку, а не планової, яка може переноситися з року в рік, затягуючись на десятиліття.
Досить цікавим є те, що, коли спілкувалися із деякими інвесторами, вони забажали, щоб їхні дані не використовувалися в публікації. Лише кілька чоловік у складі ініціативної групи торують шлях по провладних кабінетах. Як зазначено в листі до редакції за підписом О. Сарани: «За час будівництва будинку дехто з інвесторів вже вийшов на пенсію, а дехто вже й збирається у інший світ, а дехто вже відійшов у вічність...»
Наразі залишається зовсім небагато — підключити комунікації та дозволити власникам зайти в свої помешкання.
P.S. Редакція «ПВ» має діяти в межах повноважень, продиктованих буквою закону. Тому звинувачувати когось і робити висновки вона не може, бо зараз ведеться слідство.