В Україні немає жодного ЗМІ, який залишився б осторонь просто кричущого питання стосовно цього факту, який ошелешив не тільки поштовиків Волині і Чернігівщини, а й їхніх багаторічних клієнтів. Поки що цю «поштову реформу» називають експериментальною. За новим підходом замість звичних стаціонарних відділень поштові послуги населенню надаватимуть мобільні бригади на автомобілях.
 Ясна річ, що в селі функція поштового відділення надважлива, адже завдяки широкому спектру послуг, який, до речі, ПАТ «Укрпошта» постійно розширює для своїх клієнтів, для сільського населення — це зв’язок із світом. І це аж ніяк не перебільшення, бо можна отримати посилки від рідних, придбати періодику, за доступними цінами продукти харчування та предмети першої необхідності, оформити різноманітні платежі тощо. А вже про листонош годі й говорити! Бо немічні пенсіонери виглядають їх як рідних.

Нині багато політичних сил звернули увагу на спробу закриття поштових відділень на Чернігівщині, тому висловлюють своє обурення проти нього, стаючи, таким чином, на захист простих людей. Бо такі, даруйте, новації від Київського центрального офісу лякають селян, адже вони бояться, що їхні відділення зв’язку взагалі ліквідують.
Тому одна з політичних партій звернулася до Чернігівської обласної ради щодо необґрунтованого закриття поштових відділень у селах з проханням радикально вплинути на ситуацію.
Це питання порушували й на засіданні постійної комісії Волинської обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ.
Іван Шевчук — директор Волинської дирекції ПАТ «Укрпошта» пояснив причину такого рішення так: «Щодо закриття відділень, то в нас працює дві тисячі людей, яких треба годувати. Маємо 460 відділень, закрити хочемо 33. Це відділення, які за місяць приносять доходу чотири-п’ять тисяч гривень зі збитком 10 відсотків. Йдеться про закриття відділень у селах, де проживає 500-700 людей.і Їх дофінансовуємо з міста. Це заважає розвивати підприємство. Щодо пенсій, то їх доставлятимуть з інших відділень, якщо буде прийняте рішення про закриття цих».
 Принципи роботи мобільних бригад поштовиків розкрила директор філіалу Чернігівської дирекції Укрпошти  Олена Дорошенко: «Пересувне відділення поштового зв’язку буде обслуговувати маленькі населені пункти. Ми будемо приїжджати в кожен населений пункт — туди, де вже давно нема приміщення Укрпошти. І бригада в складі начальника пересувного відділення поштового зв’язку, листоноші, водія — буде обслуговувати такі села». До прикладу, Олена Гудимова — вже пенсійного віку, але понад п’ятнадцять років є начальником поштового відділення в селі Бреч (Чернігівщина). До того ж, працює тут і листоношею. В цілому із цих посад набігає повна ставка. Та обов’язків, які має ця жінка — безліч. «Треба прийняти платежі, доставити пенсію, оформити переказ або посилку, — ділиться Олена Гудимова. — Крім того, листоношам потрібно прийняти те, що машина привезла. Треба мені перерахувати гроші. Бо це кожного дня чи пенсії, чи якісь доплати — щось та є. Відправити листоношу, все прописати. Потім самій розкласти ті самі газети, і нести газети та пенсії так само».
Добре, що її опорою є чоловік, який ще й пошту допомагає розносити. Однак скоро пенсіонерка зможе по-справжньому відпочити через експеримент із поштовими відділеннями. Бо, якщо в населеному пункті проживає менше двох тисяч осіб, то його обслуговуватимуть пересувні поштові відділення.
«Зараз маємо в країні те, що вимкнули аналогове телебачення, а з закриттям поштових відділень — люди не отримуватимуть газету. Ми ведемо до того, що в селах закривають осередки, через які люди мають спілкування. Закривають ФАПи, школи… То як бути далі селам? Вони просто вимруть. Я розумію, що ви хочете оптимізації, але треба, щоб державна структура зберігала соціальне навантаження. Ви заробляєте, купуєте нові машини й кажете, що люди в селах — це баласт, якого хочете позбутися. Так не може бути», — підсумував депутат Волинської обласної ради В’ячеслав Рубльов.
Отож, учасники засідання рекомендували ПАТ «Укрпошта» не закривати відділення у селах і підтримали їхнє звернення до Верховної Ради України, аби ухвалити законопроект №6601 щодо надання поштовикам можливості створення банку для розвитку структури.
Наразі пілотний проект ще на стадії підготовки, тому селяни звертаються до влади з проханням скасувати його.