Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 673

Дорога редакціє! Ще раз засвідчуємо повагу до всього колективу шанованого в нашій області видання «Подільські вісті». Особливо цінуємо ваші зусилля із захисту конституційних прав Поляхівської громади на землю, що стала об’єктом зазіхань загребущих і нечесних осіб. А далі хочемо повідомити вас про наступне.

Кілька місяців тому ми виявили, що територію нашого сільського пасовиська, що на південний захід від села і має площу понад 47 гектарів, у невідомий час посадовці із Держгеокадастру таємно відчужили та перевели у розряд земель начебто «поза межами села».
Після цього рейдерським способом був організований дерибан цієї ділянки. Двадцять гектарів із цієї площі оформили на користь власників, яких ніхто не знає, тому що вони не є жителями села Поляхова. Ці, новоспечені, так би мовити, «господарі» одразу передали отримані ділянки в оренду відомому латифундисту, про якого «Подільські вісті» вже неодноразово писали. Процес фізичного захоплення землі та проведення на ній сільськогосподарських робіт контролює незаконне силове формування із кількох десятків «тітушок».
Навіть із заплющеними очима видно вчинення в організованих формах злочинів з ознаками, що передбачені ч. З або 4 ст. 28, ч. 2 ст. 197-1 та статтями 255 і 366 КК України. Тому про це 194 мешканці села 20 серпня 2018 року повідомили колективним листом начальника Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Василя Віконського (копію листа додаємо). У цьому листі 194 поляхівці прохали керівництво ГУНП вжити всіх необхідних юридично-правових і організаційних заходів для відновлення земельних прав Поляхівської сільської громади.
Однак правоохоронці з ГУНП відверто самоусунулися від відкриття відповідних кримінальних проваджень, а натомість, не повідомивши нікого із заявників, відправили отримане колективне звернення у Теофіпольське відділення поліції.
Там старший лейтенант поліції Б. І. Гончарук 27 серпня 2018 року приховав надану інформацію, для чого просто поклав листа у папку з іншим кримінальним провадженням і досі не зробив нічого для перевірки наданої селянами інформації про злочинні дії із поляхівською землею.
Така бездіяльність обурює усе село та паплюжить в очах людей авторитет правоохоронних органів.
Про дискримінацію права сільських жителів на звернення в органи державної влади заявники 26 вересня 2018 року звернулися повторно до керівників поліції і прокуратури у Хмельницькій області з вимогою повернутися до розгляду листа від 20 серпня 2018 року та відкриття кримінальних проваджень за наданою їм інформацією, а також щодо проведення розслідувань фактів вчинених посадовцями з поліції порушень законодавства про звернення громадян та Кримінального процесуального кодексу України.
Інформуючи про ці факти редакцію газети «Подільські вісті», просимо:
1) розглянути пигання щодо публікації наших звернень до правоохоронців або висвітлення їх змісту в іншому прийнятному для вашого видання форматі;
2) взяти під журналістський контроль
 реагування прокуратури області і керівництва ГУНП на повторне звернення мешканців села Поляхова Теофіпольського району від 26 вересня 2018 року та організацію його законного вирішення.