Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 725

Прогнози на поточну зиму суперечливі. Хтось оповідає про прикмети, що віщують суворі морози, а хтось сподівається на глобальне потепління. У будь-якому випадку гарантуємо: за місяць-другий буде холодніше, ніж нині. Очевидний же факт – без різноманітних синоптиків вкупі з метеорологами. Тому варто подумати, як додатково «зашубкати» свою оселю – це стосується громадян. Державним же мужам, себто очільникам, до прикладу, громад треба попіклуватися про бюджетні установи. Як їх утеплити. Або як заощадити на енергоносіях. Бо за нових цін на газ, (цю тему висвітлимо докладно в іншій публікації), а відповідно на тепло, гаманець треба тримати ближче до серця, бо уряд разом з «Нафтогазом» швиденько його спустошить. Щоб отримати інформацію про вдалий досвід заощадження, «Подільські вісті» звернулися у відділ енергоменеджменту Хмельницької міської ради, який упродовж останніх років  запроваджує енергозберігаючі технології у місті. Також – через Центр енергоефективності – надає поради громадянам та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Здається, що їхній досвід стане у нагоді й пересічним громадянам, і територіальним громадам, які лише стають на рейки заощадження.

Наразі в обласному центрі нараховується майже триста бюджетних будівель, якими опікується міська влада. Уявляєте, які мільйони й мільйони потрібні на опалення, воду та електро- енергію для цих будинків? У першу чергу, за останні кілька років налагоджений щоденний моніторинг енергоспоживання по кожній споруді, розповіла завідуюча відділом енергоменеджменту, керівник Центру енергоефективності Наталя Плеканець. Щодня зранку вони мають дані щодо використання ресурсів бюджетними установами; бачать всі піки чи спади. По-друге, це дає змогу щодня моніторити ці цифри та бачити, де неефективно використовуються ресурси та вживати відповідні заходи. Це вже третій та найважливіший аспект роботи. Звісно, особливо прискіпливо енергоменеджери ставляться до перевитрат електрики чи води, бо це наші з вами бюджетні кошти; встановлюють ліміти на споживання.
Найпростіший приклад заощадження, який навела пані Наталя, це заміна електричних плит у дитячому садочку №8 на індукційні. Лише за півроку садочок завдяки модернізації заощадив понад п’ять тисяч кіловат-годин електро- енергії. Очікувалося, що модернізація окупиться за два роки, а, як зараз порахували, вистачить і півтора. Ця інформація, здається, буде корисною для інших громад нашого краю, які ще не мають достатнього управлінського досвіду. Лише заміна плит дозволить через 1,5 року «заробляти» на електриці. Вдалий експеримент у ДНЗ №8 вирішили поширити й на інші садочки: до кінця року заміну зроблять ще у двох.
Такий же термін окупності показали й індивідуальні теплові пункти, які почали встановлювати в місті, до прикладу, в перинатальному центрі та садочках. Лише перинатальний центр за минулий опалювальний сезон завдяки ІТП заощадив 550 гігакалорій тепла. Якщо перевести в гроші – майже мільйон гривень.
Загалом у грошах вкрай складно вирахувати економію для міста завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів. З одного боку, ціни на ресурси постійно зростають. З іншого, періодично змінюється «база» обрахунку, тобто кількість об’єктів, які перебувають у міському підпорядкуванні. Скажімо, як ми пам’ятаємо, нещодавно на місця передали ПТУ. А це ж добрячі «махіни», які споживають і споживають тепло, воду, електрику. Тому простіше економію рахувати не в гривнях, а за конкретними показниками. Так, запроваджені заходи дозволили зменшити бюджетним установам споживання газу на тринадцять відсотків, гарячої води – на п’ятнадцять, електроенергії – на два, тепла – на десять. У середньому щороку скорочення споживання становить близько десяти відсотків.
Не варто забувати й про вуличне освітлення. За останні три роки замінено близько чотирьох тисяч застарілих лампочок розжарювання на сучасні світлодіодні, ще близько семисот світильників встановлено додатково. Відмова від енергозатратних лампочок дозволила лише протягом дев’яти місяців цього року заощадити 1,5 мільйона кіловат-годин електрики. Помножте на вартість кіловата – ще кілька мільйонів економії для міської скарбниці.
На бюджетних закладах у місті реалізується міжнародний проект NEFCO обсягом 20 мільйонів гривень (з них шість мільйонів – гранти). Проект передбачає комплексну модернізацію чотирьох бюджетних об’єктів: вікна, двері, дах, стіни тощо. Очікується, що вже за вісім років укладені кошти окупляться. Є чому повчитися у хмельничан? Це стосується посадовців. А щодо пересічних мешканців міста (та й усієї області), то консультації їм безкоштовно нададуть в Центрі енергоефективності, що відкрився рівно рік тому на перетині вулиць Кам’янецька та Проскурівського підпілля.
Заступник керівника центру Дмитро Леськів розповів, що вони постійно проводять семінари для ОСББ та надають консультації громадянам, які до них приходять, щодо заощадження ресурсів. На прикладі приміщення Центру він розповів про найпростіші заходи, які дозволять зменшити витрати ресурсів (тобто ваших коштів) та підвищити температуру в оселі без особливих додаткових витрат. Скажімо, віддзеркалюючий екран, що встановлюється за батареєю. Лише його монтаж дозволить підвищити температуру в оселі на 0,5-1,5 градуса. Причому варто бути обачним: екран має бути металевим, бо на ринку існує безліч підробок з пластику, які виглядають, як метал, а насправді… Як перевірити? Дуже просто – сірником: горить – значить пластик.
І взагалі, каже він, «не варто вигадувати велосипед: існують же стандарти міжнародної системи енергоменеджменту». Крім екрана, варто встановлювати біметалеві радіатори (ще чавунні заслуговують на увагу), які витримують агресивне середовище, а також швидко набирають та віддають тепло. Система терморегуляторів на радіаторах також себе виправдовує з економічної точки зору. Без сумніву, необхідно відмовитися від застарілих ламп розжарювання: сучасні не тільки значно менше споживають, а й дають якісніше освітлення. На склопакетах також не варто економити: і профіль має бути якісним, і скло енерго- зберігаючим.
За нинішніх тарифів, а також в очікуванні подальшого їхнього зростання, питання заощадження стає все актуальнішим для нас усіх. Поки є час до справжніх холодів, чи не варто подбати про зайвий градус у квартирі?