Гамбія, Іран, М’янма, Сьєрра-Леоне, Україна. Чули про такі країни? А знаєте, що наша держава робить у такому дивному переліку? За індексом сприйняття корупції, який щорічно публікує агенція Transparency International, ми опинилися з тридцятьма балами у цьому чудовому товаристві. Розділили з ними, за підсумками минулого року, 130-134 сходинки «почесного» рейтингу. Хотілося б, звичайно, посісти сходинку хоча б поряд із Польщею, але вона 36-та. З Грузією? Ні — 46 місце. Хоча б Білоруссю? Теж ні — 68 місце. Молдовою? 122-га. Що тягнути кота за хвоста: ми найгірша країна Європи в корупційному рейтингу! Най-гір-ша! Бо крадуть багато владці. Й утворюються фінансові діри та провалля в бюджеті. А як їх заповнити? Нашими з вами грошима! До прикладу, тарифами.

Дещо смішно чути, що ми обіцяли МВФ привести тарифи на газ до так званого «імпортного паритету». Та начхати міжнародним фінансистам на наші тарифи: їм — аби ми борги повернули. Це ж аналог «Залізного банку» з «Гри престолів», який діє під гаслом «Залізний банк завжди отримує своє». Вони мають бути впевнені, що Україна здатна повернути позичку. Але ж влада в нашій державі не може припинити красти, не може вгамувати свої апетити. Тому замість подолання корупції та наповнення бюджету обіцяє банкірам «паритет». Могли б і щось інше пообіцяти, але то може виявитися «своїм», а тарифи — «чужі» для народу.
Совість таки, здається, у владців десь ще ворушиться: тягнули скільки могли з підвищенням цін на газ. Але настав час, і «Залізний банк» почав вимагати дотримуватися обіцянок. І в середині жовтня Кабмін оголосив про підвищення цін на газ для населення з 1 листопада на 23,5 відсот-
ка. Мабуть, не все так просто виявилося, бо ще два тижні ніхто не міг побачити обіцяну постанову. Як передають ЗМІ, і Регуляторна служба не дозволяла, і щось з остаточною ціною в них «не грало». Бо, якщо звернутися до самого документа, то це вишуканий витвір бюрократичного мистецтва. Постанова № 867 має чудову назву: «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Дев’ятнадцять сторінок тексту дадуть відповідь про газову ціну лише чиновнику з вищою бюрократичною освітою; пересічному громадянину годі в ній розібратися. Вона навіть вводить коефіцієнт дисконту — 0,6943 (чому для зручності не 0,7?). Й знову газові тарифи будуть з багатьма цифрами після коми, аби створити ілюзію, що вони точно математично прораховані. Але ж це звичайний грабунок. Та про це пізніше.
А ціна газу для населення становитиме 8548,92 гривні за тисячу кубометрів. Відразу знайдемо «позитив»: не на 23,5 відсотка подорожчав газ, а «лише» на 22,9. Між іншим, ця дрібничка важлива: вона свідчить, що влада до останньої миті сама не знала, якою буде ціна. Бо не вказувала б рівень подорожчання з точністю до цифр після коми, казала б, що приблизно на чверть. Але ще раз підкреслимо, що така точність свідчить або про некомпетентність, або про бажання замилити нам усім очі, бо все одно грабують українців необґрунтованими тарифами. Чому?
Це ми назвали тариф, який кожен побачить у своїй платіжці. А яка «чиста» ціна газу з 1 листопада без оподаткування та транспортування та оплати послуг облгазів? 6,2 гривні за кубометр, якщо округлити для кращого розуміння ситуації. Скільки ж газівники-видобувники отримували раніше за блакитне паливо?
4,9 гривні. Тобто, вони матимуть на 1,3 гривні більше, ніж раніше. Й саме час повернутися до матеріалу «Мінімалка — 7700!?» (див. «ПВ» від 25 жовтня, № 45). У ньому йшлося, що, за офіційною інформацією, торік дохід ПАТ «Укргазвидобування» становив понад 75 мільярдів гривень,
а чистий прибуток — 30,5 мільярда!
Тепер зробимо найпростішу арифметичну дію. «Укргазвидобування» щороку добуває і продає близько 15 мільярдів кубів газу. Ділимо й матимемо дві гривні чистого (!) прибутку на кожному кубі! А тепер їм за гарні очі, може, а може, задля дерибану докидають ще 1,3 гривні зверху. Наших коштів! Грошей, закладених у тариф! Ви ж не думаєте, що за рік операційні витрати газівників суттєво зросли. Підозрюю, що наступного року їхній прибуток зросте до п’ятдесяти мільярдів. А якщо в когось прибутки зросли, то в когось видатки збільшилися. В нас із вами, пограбованих брутальними тарифами. Невже не можуть насититися? Й припинити корупцію та грабунок?
Кажуть, ми на останній сходинці в Європі за газовими тарифами. Не згадуватимемо, що на останній і за рівнем зарплати, і за доходами на душу населення. А знову згадаємо, що на першій за корупцією! От де й заховалася причина підвищення тарифів.
А НАК «Нафтогаз України» «пролобіював та отримав право відключати підприємства «Теплокомуненерго» від газопостачання. Причому облгази вимушені будуть виконувати наказ про перекриття газу. «Вимушені припинення газопостачання підприємствам ТКЕ можуть мати непередбачувані наслідки технічного характеру, — наголосив технічний директор ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб. — Бо, якщо розмерзнеться та буде виведена з ладу система опалення, то можуть бути пошкоджені і зовнішні мережі теплопостачання, зокрема і в оселях споживачів, як це було при техногенній катастрофі в Алчевську».
Причому не виконати наказ про відключення облгаз не має права, інакше — це кваліфікуватимуть як крадіжку та злочин.
Отже, влада, з одного боку, вирішила пограбувати нас новими газовими цінами. З іншого — за несплату погрожує припиненням газопостачання. З молотом та ковадлом для населення все продумали: можна й далі сидіти в корупційному рейтингу між Сьєрра-Леоне та Домініканською Республікою.