Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 783

Високі врожаї, інноваційні технології, використання найпередовіших світових зразків — усе це про господарів Хмельниччини. Урожай зернових понад 100 центнерів з гектара, надої понад 10 тисяч літрів від корови, суперелеватори і найсучасніші у світі насіннєві заводи — така сьогодні реальність.

Своє професійне свято господарі відзначили у колі однодумців і шанувальників. Їм віддали належне голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та голова облради Михайло Загородний, очільник профільного департаменту Олег Омелянюк.
У своєму виступі Вадим Лозовий, зокрема, сказав: «Хмельницька область входить до п’ятірки кращих з розвитку агропромислового комплексу. Аграрії забезпечили високий показник обсягу валової продукції аграрного виробництва — 108 відсотків. Зросло в 1,5 раза (до минулого року), виробництво сільгосппродукції на одну особу.
Агроформування області вже намолотили 3,7 мільйона тонн зерна при середній урожайності 72 центнера з гектара, що є найвищим показником в державі. Очікуваний вал збіжжя має перевершити 4 мільйони тонн, що буде на 600 тисяч тонн більше, ніж торік.
Господарства всіх районів по валовому виробництву зерна перейшли 100-тисячний рубіж».
Аграрії планують накопати 1,6 мільйона тонн цукрових буряків. На сьогодні зібрано 1,4 мільйона тонн, при середній урожайності 505 центнерів з гектара. Вироблено понад 150 тисяч тонн цукру, всього очікується — 160 тисяч тонн, що складе 180 відсотків до потреби області у цій продукції.
Урожайність кукурудзи на зерно перевищує 100 центнерів з гектара, зібрано високі врожаї сої та соняшника.
В області є близько 900 фермерських господарств, питома вага яких у загальному виробництві сільгосппродукції становить 12 відсотків. У цьому році вперше діє державна Програма надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств через державні банки України.
Перспективним напрямком є виробництво органічної сільгосппродукції. Цьому сприяє державна Програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки.
 Із початку року в агроформуваннях збільшено чисельність птиці на 21 відсоток, поголів’я корів на 3 відсотки, свиней майже на 9 відсотків.
За темпами росту виробництва молока наша область в державі посідає перше місце, за кількістю виробництва молока та яєць — третє місце, за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби — четверте, корів — друге місце.
Найвищі обсяги виробництва молока на підприємствах Теофіпольського району, де на кожних 100 гектарів угідь вироблено 454 центнери молока. Найбільшими виробниками молока є товариства «Перлина Поділля» Білогірського району та «Україна 2001» Теофіпольського району. Тут вироблено по 8 тисяч тонн.
Кращим інноваційним господарством в молочному скотарстві є фермерське господарство «Маїсс» Хмельницького району, де від кожної корови одержано понад 10 тонн молока.
Кращий багатогалузевий — селянський виробничий кооператив «Лабунський» Полонського району.
У поточному році у трьох господарствах відновлено роботу та збільшено потужності ферм з виробництва молока.
Харчова та переробна промисловість області займає майже 30 відсотків у загальнообласному обсязі виробництва промислової продукції. Тут індекс виробництва за 9 місяців становить 101 відсоток.
Із початку року в області зареєстровано 98 малих сільськогосподарських підприємств, з них 62 фермерських господарства, зареєстровано 66 фізичних осіб-підприємців. Відкрито дві сімейні ферми в Ізяславському районі.
Середньомісячна заробітна плата в аграрній галузі зросла на 32 відсотки і становить 7 тисяч 169 гривень, а у Хмельницькому та Старокостянтинівському районах — понад 10 тисяч гривень.
Цьогоріч сільгосппідприємствами області освоєно 1,3 мільярда гривень капітальних інвестицій.Укладено близько 700 соціальних угод на загальну суму більше 40 мільйонів гривень, направлених на розвиток сільських населених пунктів.
За оренду земельних паїв нараховано 2,2 мільярда гривень  орендної плати, що на 332 мільйони гривень більше, ніж минулого року.
Із початку року проведено понад 1000     ярмаркових заходів, де ціни на основні продукти харчування були нижчими ринкових в межах 10 відсотків. Сьогодні вартість основних продуктів харчування, які входять до споживчого кошика жителів Хмельниччини, одна з найнижчих по Україні.
Голова облдержадміністрації сердечно подякувати усім, хто демонструє свою ініціа- тиву, підприємливість, уміння ефективно і якісно працювати. Відзначив кращі колективи і людей, що уособлюють інтелектуальну та індустріальну потужність нашої області. Серед них три Герої України, знані на всю державу, – Василь Андрійович Петринюк, Петро Володимирович Іващук, Михайло Васильович Шаповал, та повний кавалер ордена «За заслуги» Василь Васильович Мастій.
Добрим словом згадали на урочистості і ветеранів праці, організаторів сільськогосподарського виробництва.
Вадим Лозовий та Михайло Загородний вручили кращим аграріям області грамоти і подарунки. Для учасників святкування був влаштований концерт.