Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 973

Хай на кілька десятків гривень, однак приємно і це. Отже, з першого грудня в Україні зросте прожитковий мінімум — з 1777 до 1863 гривень.

Зокрема, за віковими категоріями він становитиме:
— 1626 гривень (було 1559) для дітей віком до шести років;
— 2027 гривень (було 1944) для дітей віком від 6 до 18 років;
— 1921 гривня (було 1841) для прецездатних осіб;
— 1497 гривень (було 1435) для непрацездатних осіб.
Підвищення прожиткового рівня передбачає і підвищення мінімальної пенсії, яка з 1 грудня також становитиме 1497 гривень.
Буде перераховано пенсії тим, хто отримує їх у максимальному розмірі. Тепер розмір їхньої пенсії становитиме 14970 гривень (до грудня — 14350).
Окрім мінімальних пенсій, з 1 грудня будуть перераховані надбавки, підвищення та інші виплати, які встановлюються до пенсій, виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Суми для кожного пенсіонера будуть різні.
Зокрема, дещо більші пенсії отримають ті, хто має понаднормативний стаж, хто отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці тощо.
До речі, як обіцяє міністр соціальної політики Андрій Рева, наступне підвищення пенсій можливе уже в березні. Саме тоді уряд планує провести осучаснення пенсій за певною формулою.
І про збільшення пенсій з першого грудня, і про прогнозоване (нарешті!) осучаснення пенсій у березні обов’язково розкажуть фахівці у найближчих номерах газети.
В очікуванні цих пояснень, дорогі наші читачі, плануйте собі на що ви витратите отих 62 гривні, на які збільшиться мінімальна пенсія. Може, на півкіло м’яса? На гумові калоші (тут, певно, треба буде докладати)? На півкіло масла? Чи, може, на кілограм мандаринів і двісті грамів шоколадних цукерок?
Розмріялася! Як сказала мені одна сімдесятирічна пенсіонерка, якраз буде на додаткову пляшку олії, кіло ячмінної крупи і буханець найдешевшого соціального хліба. Або ще один варіант: на пластинку валідолу і таку ж пластинку найдешевших ліків від тиску. Бо без них, на жаль, нині дуже важко виживати.