Газові тарифи, як не важко здогадатися, «не ходять» наодинці. Вони разом із теплом і гарячою водою — мов та трійця. Хоча не будемо ображати християн, скоріш вони нагадують мафіозну тріаду, що спустошує наші кишені. Після того, як Кабмін у жовтні своїм свавільним рішенням нав’язав нам нові «ринкові» тарифи на газ, підвищивши їх майже на чверть (див. докладніше «ПВ» від 22 листопада № 49, «Корупцію покрили тарифами»), зростання вартості підігріву води та ціни на опалення стало лише питанням часу. Причому тягар відповідальності за збільшення тарифів перекладається на плечі місцевої ради. До прикладу, якщо раніше тариф на послуги Хмельницького комунпідприємства «Південно-Західні тепломережі» вигадував Київ — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, нині  це — прерогатива міського виконавчого комітету. Виявилося, що заощадливість громадян плюс встановлені засоби обліку показали, що споживаємо ми на третину менше, ніж вказано в «застарілих» паперах. Тому з цього року послуги «ПЗТ» регулює міська влада, як це і відбувається в усіх інших населених пунктах області. Й найближчим часом усіх нас чекають нові тарифи.
Про ціни на газ, тарифи, забезпеченість енергоресурсом для спокійного проходження зими ми поспілкувалися з директором КП «Південно-Західні тепломережі» Павлом ВОЗБОРСЬКИМ.

— Пане Павле, по скільки ж нині ви отримуєте газ? Значно подорожчав?
— «Нафтогаз» з першого листопада продає нам ресурс по 8361 гривні за тисячу кубометрів. І це єдина ціна для всіх категорій споживачів. Підкреслю, єдина, тому й важко підрахувати відсоток зростання. Бо раніше був газ для населення — одна ціна, «бюджетний», «комерційний», «релігійний» — інші розцінки.

Тому простіше вказати, наскільки зросли наші витрати на купівлю блакитного палива. А це — 3,1 мільйона гривень. Тарифи ж поки не підняли, тобто маємо на три мільйони додаткових чистих збитків.
— А раніше були прибуткові?
— Ні, ми — планово збиткова компанія, бо, коли затверджувались минулі тарифи, передбачалося, що, так звану, різницю в ціні компенсуватиме держава. Але цих коштів не бачили з 2015 року. Тобто в тарифі закладалося відшкодування, а нам його не давали.
— Як же виживали?
— Коштом міського бюджету. Ми ж комунальне підприємство, яке забезпечує теплом і гарячою водою жителів Хмельницького. Тому міська влада і змушена була взяти на себе тягар відшкодування, не отриманого від держави. Скажімо, у 2016 році бюджет покрив 16,4 мільйона гривень збитків. Цього року вже отримали фінансову підтримку — вісім мільйонів. І, сподіваюся, наприкінці року депутати проголосують про виділення ще біля двох мільйонів. Ви ж чудово розумієте, газ подорожчав — не можуть гаряча вода та тепло залишитися за старою ціною.
— То на скільки зростуть тарифи?
— Наразі ми провели розрахунки і розробили новий тариф, який буде затверджуватися на міськвиконкомі, бо, як ви, мабуть, чули, з цього року «Тепломережі» не є ліцензіатом Нацкомісії. Наш тариф був розроблений в 2013 році і лише коригувався відповідно до ціни газу, і, на превеликий жаль для нас, завжди із запізненням. Що призводило до ще більших збитків. За цей період об’єми виробленої теплової енергії знизилися до 150 тисяч гігакалорій на рік, а це менше, ніж регулює НКРЕКП. Тарифи на підігрів води зростуть на п’ять гривень — коштуватиме 72 гривні за кубометр. Для порівняння поглянемо на сусідів: у Рівному — 88 гривень, у Тернополі — 86. А опалення вартуватиме 1469 гривень. Випереджаючи ваше запитання, скажу, що раніше гігакалорія коштувала 1137 гривень.
— По теплу, як бачу, чимале зростання…
— А як інакше? Орієнтовно газ подорожчав на чверть, тому й тариф пропорційно зростає. В нас же дев’яносто відсотків собівартості — саме ціна ресурсу. Між іншим, наголошу, хмельницькі тарифи все одно залишаються одними з найнижчих у державі. Не будемо, звісно, брати за приклад Нетішин, де зовсім інша ситуація — місто опалюється теплоносієм з атомної, а поглянемо знову на сусідів. Там або вже встановлені нові тарифи, або ще розробляються, але ціни відомі. Так ось: Рівне — 1663 гривні за гігакалорію, Чернівці та Тернопіль — по 1728 гривень. Як бачите, в нас дешевше. І дешевше, до речі, ніж в інших містах області — Шепетівці, Кам’янці, Старокостянтинові тощо.
— Завжди було цікаво, а як Хмельницькому вдається тримати тарифи нижчими, ніж в інших містах? Когенерація?
— Так. Когенераційні установки, що виробляють електрику разом із теплом, дозволяють суттєво знизити собівартість нашої продукції. Нині в нас їх дві, а в грудні має на котельню, що на Курчатова, надійти з Первомайська ще одна установка. Сама машина разом зі встановленням, наладкою обійдеться в 9-9,5 мільйона гривень. Але вона вже за 3,5 року окупиться. Персонал на цій котельні навчений працювати із когенерацією, бо одну установку вже експлуатує, тому, переконаний, вже цієї зими ми її запустимо.
Окрім того, ремонтні роботи дозволяють зменшувати собівартість продукції. Цього літа, скажімо, замінили кілометр труб на попередньо ізольовані на загальну суму 4,2 мільйона гривень, з них 2,3 мільйона — кошти, виділені з місцевого бюджету. Модернізували котли, встановили частотні перетворювачі, замінили пальники. Ви знаєте, що лише заміна пальників дозволяє економити 20-30 відсотків газу? Також дещо оптимізували колектив, щоправда, вакансії зараз є, до прикладу, не вистачає слюсарів.
— Так, робітничі кадри нині — дефіцит. Наостанок хочу запитати, пане Павле, чи спокійно мине опалювальний сезон? Бо нещодавно «Хмельницькгаз» оприлюднив інформацію щодо зняття владою під тиском «Нафтогазу» мораторію на відключення об’єктів-боржників серед зими.
— Можу вас заспокоїти. Ймовірно, події у Смілі, Шепетівці та інших містах, де зірвали початок опалювального сезону, подіяли на владу. Мораторій знову діє, тому без тепла не залишимося.
Костянтин ЗВАРИЧ.