Розмитнення автомобілів на єврономерах — одна з «найгарячіших» тем, адже залишається чимало незрозумілих та нез’ясованих питань попри те, що відповідний закон вступив у дію. Останні телевізійні сюжети стають свідченням, що на шляху розмитнення «євроблях» з’являється чимало перепон. Чи налагоджений цей процес у нашій області, розпитуємо в Ігоря Овчарука, заступника начальника митного поста «Хмельницький — центральний». Йому й адресуємо питання читачів із редакційної пошти.

— Ігоре Григоровичу, насамперед, скільки автомобілів на єврономерах розмитнено в Хмельницькій області і які головні проблеми спостерігаємо на цьому етапі?
 — Вважаю, що проблем немає, адже зуміли організувати роботу так, щоб не було ні затримок, ні довгих очікувань у чергах. Оформлення триває від 40 хвилин до 1.5 години. Як передбачає закон, ліміт у чотири години не перевищуватимемо. Додам, що в останні дні водії автомобілів на єврономерах активізувалися, тож, приміром, минулої пятниці оформляли шістнадцять автомобілів. На сьогодні оформлено вже понад 50 автомобілів з єврономерами.
— Розкажіть детальніше про процес розмитнення, які податки повинні сплатити автомобілісти та які документи потрібно надати для цього?
— Митне оформлення транспортних засобів, що ввозяться громадянами-резидентами України, проводиться з нарахуванням та сплатою ввізного мита, акцизного податку та податку на додану вартість. Для здійснення декларування та подальшого митного оформлення транспортного засобу громадянин-резидент України має надати до митного органу техпаспорт автомобіля, договір купівлі-продажу або доручення на користування, документ про вартість транспортного засобу (це може бути той самий договір купівлі-продажу). Необхідна й інформація про зняття з обліку транспортного засобу в країні експорту.
— Багато хто запитує про те, чи обов’язково сплачувати штраф у 8,5 тисячі гривень. Можливо, є винятки?
— Законом передбачено, що сплата коштів в розмірі 8500 гривень (яка не є штрафом)  обов’язкова при митному оформленні транспортного засобу в режимі імпорту, щодо якого порушено строки та умови режимів транзиту чи тимчасового ввезення. Будь-які винятки відсутні.
— А якщо скасована екологічна норма «Євро 5», то чи потрібно отримувати сертифікат, який раніше підтверджував цю норму?
— Внаслідок змін, внесених до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрацію транспортних засобів», перша державна реєстрація виключно нових транспортних засобів групи УКТЗЕД 8703 можлива за умови їх відповідності екологічним нормам «Євро-5». Для вживаних транспортних засобів обов’язковою умовою першої державної реєстрації є відповідність екологічним нормам «Євро-2». Подання документа, що підтверджує відповідність транспортного засобу екологічним нормам, для митного оформлення не потрібне.

— Водіїв «євроблях» цікавить, чи береться до уваги ціна, вказана в договорі купівлі-продажу?
— Договір купівлі-продажу є документом, що підтверджує правомірність володіння транспортним засобом. Ціна, вказана в договорі, використовується декларантом при заповненні митної декларації на транспортний засіб.
— А якщо, до прикладу, автомобіль куплений за низькою ціною, оскільки його технічний стан відповідає цій вартості. Митниця ж буде брати середню ціну з каталогу. Яким чином у такому випадку вирахувати реальну ціну автомобіля, чи є якісь відповідні інструкції для цієї ситуації?
 — Якщо вартість транспортного засобу, вказана в договорі купівлі-продажу, суттєво відрізнятиметься від вартості аналогічних або подібних транспортних засобів, митне оформлення яких вже проведено, митний орган самостійно визначатиме митну вартість такого транспортного засобу.
— Чи може, згідно з новими законами, авто в’їжджати на територію України з попередньо підготовленою митною декларацією без сплати завдаткових платежів, якщо воно заявлене в режим «імпорт»?
— Порядок ввезення на митну територію України транспортних засобів на сьогодні залишається незмінним і передбачає попереднє декларування таких транспортних засобів зі сплатою всіх належних сум податків.
— Чи може водій сам звернутися на митницю та подати документи для імпорту авто, чи для цього потрібен спеціальний митний брокер? Якщо він потрібен, то де взяти перелік брокерських фірм, і яка середня вартість брокерських послуг?
— Теоретично громадянин може спробувати самостійно заповнити митну декларацію та подати необхідні документи, законодавством це не заборонено.
Проте, на мій погляд, краще звернутися до митного брокера — кваліфікованого спеціаліста, оскільки законодавством передбачено, що транспортні засоби декларуються з поданням митної декларації, порядок заповнення якої потребує спеціальних знань та відповідного програмного забезпечення. Крім того, паперова декларація повинна обов’язково супроводжуватись її електронною копією.
В свою чергу, неправильне заповнення митної декларації може призвести до низки неприємностей (аж до притягнення до адміністративної відповідальності).
Інформація про митних брокерів постійно оновлюється та розміщується на офіційному веб-порталі ДФСУ в рубриці «Реєстри» (http://sfs.gov.ua\dovid-niki--reestri--perelik/reestri/).
Інформацію про вартість брокерських послуг можна дізнатись у митних брокерів (ДФС не контролює цю вартість).
З усіх питань просимо звертатися на «гарячу лінію» за номером 71-93-32.
— Дякую за розмову.