Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 986

«Чому асфальт такий тонкий? Щоб рідну землю було краще видно!», — Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області

Хоча про якість ремонту вітчизняних доріг можна жартувати до безкінечності, утім питання це зовсім не гумористичне. Щороку на дорожній фонд витрачаються чималі кошти, а покращення стану автошляхів, скажімо так, не надто помітне.

Тонкий асфальт «жирні схеми»
Влітку Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області провело планову перевірку Служби автодоріг. Висновки виявилися вкрай невтішними для останніх. За підрахунками аудиторів, тільки на ремонті дороги державного значення Кам’янець-Подільський – Стара Ушиця в 2017 році було «освоєно» близько 3 мільйонів гривень. Кримінальна справа за цим фактом порушена поліцією Кам’янця-Подільського ще навесні поточного року.
За даними ревізорів, фірма ТОВ «Єврошляхбуд», яка виконувала ремонтні роботи, банально зекономила на матеріалах. Висловлюючись ще простіше – асфальту поклали менше, ніж передбачено будівельними нормами. Ці висновки базуються на технічній експертизі, яка проведена перевіряючими органами. Однак, незважаючи на це, Хмельницький окружний адміністративний суд став на бік Служби автодоріг. Фабула рішення суду від 14 листопада зводиться до того, що під час технічних замірів допущені помилки і їх висновки не можуть вважатися ґрунтовними.
Звісно, ми не будемо і не можемо коментувати правомірність такого судового рішення, тим паче це питання ще не закрите і судові дебати, швидше за все, продовжаться. Однак якість ремонту доріг і їх стан ніяк не дозволяють заперечити думку, що щось в нашому дорожньому господарстві йде не так. Погляньмо хоча б, з ким дорожники Хмельниччини зазвичай укладають договори.
Друзяки Служби автодоріг
Перелік компаній, які займаються ремонтами доріг в області, доволі вузький. Цей ринок давно поділений між невеличкою кількістю гравців, які розігрують між собою тендери і виграють, зазвичай, у тих районах, де їм цікаво і вигідно проводити ремонт з тих чи інших причин. Стороннім фірмам, за невеличкими винятками, тут явно не раді і їх «футболять» при першій ліпшій нагоді під час тендерного відбору.
Нашу увагу привернула одна фірма, як є «постійним клієнтом» Служби автодоріг в Хмельницькій області. Мова йде про ПП «Строй-Сервіс 999». Утім, її послугами користуються не лише обласні, але й місцеві дорожники зі Старокостянтинова, де ця компанія є «лідером» у тендерних перемогах. В даному випадку ми говоримо про десятки мільйонів гривень, які фірма отримала в минулому і поточному році на ремонт і обслуговування доріг. До цієї фірми накопичилося чимало запитань, особливо з боку правоохоронних органів. Згідно з судовим реєстром, ПП «Строй-Сервіс 999» тільки за поточний рік стало фігурантом низки кримінальних справ.
Старокостянтинівська прокуратура в липні відкрила кримінальну справу щодо підробки документів, які фірма надавала під час участі у тендерах. «Строй-Сервіс 999» підозрюють у фальсифікації атестату виробництва асфальтобетонних сумішей. Це дозволяє маніпулювати, скажімо так, вмістом асфальту на дорозі – менше покриття – менше фактичних витрат – більша «маржа». Правоохоронці зазначають, що фірма виграла 4 тендери Служби автодоріг на загальну суму 45 мільйонів гривень.
Поліція Теофіпольщини проводить розслідування щодо розтрати коштів селищною радою у змові з групою осіб фірми «Строй-Сервіс 999». В судовій ухвалі по цій справі від 26 листопада зазначається: «Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Теофіпольської селищної ради за поперед-
ньою змовою із ПП «Строй-Сервіс 999», місто Старокостянтинів, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, незважаючи на невідповідність обсягу виконаних робіт згідно з актом виконаних робіт та кошторисною документацією щодо проведення капітального ремонту дорожнього покриття вул. Франка в смт Теофіполь, шляхом оплати коштів за невиконані роботи, заволоділи бюджетними коштами на загальну суму близько 60 тисяч гривень… У ході проведення попередньої перевірки встановлено, що деякі роботи, які зазначені у акті про прийняття виконаних робіт на об’єкті (зокрема вивіз грунту, влаштування обочин (кюветів), укладання асфальтобетонної суміші) по вул. Франка у смт Теофіполь, не проводились, а якщо проводились, то неякісно та з грубим порушенням державних будівельних норм і із відхиленням від проектної документації. В подальшому, в ході експлуатації дороги, допущені порушення під час капітального ремонту дороги призведуть до руйнування або деформації дорожнього покриття, та подальшого витрачання бюджетних коштів на ремонт вказаної дороги».
Поліція Дунаєвеччини розплутує справу про привласнення майже 800 тисяч гривень на ремонтних роботах, які проводилися в 2017 році тим самим «Строй-Сервіс 999». Знову ж таки, цитата з судової ухвали, аби не бути голослівним: «В клопотанні зазначено, що службові особи Дунаєвецької селищної ради та ПП «Строй Сервіс-999» у квітні 2017 року, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили та розтратили бюджетні кошти у сумі близько 799 тис. грн., виділені на капітальний ремонт вул. Грушевського в смт Дунаївці Хмельницької області шляхом внесення завідомо недостовірних відомостей щодо фактично виконаних робіт до актів приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2017 року».
Правоохоронці Красилівського району теж мають свої претензії до вищезазначеної фірми. Справа стосується ремонту об’їзної дороги в Красилові у 2017 році. «У провадженні СВ Красилівського ВП ГУ НП у Хмельницькій області перебуває кримінальне провадження від 08.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ПП «Строй-Сервіс-999» та Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, які за попередньою змовою між собою, у грудні 2017 року, внісши до акта приймання виконаних робіт неправдиві відомості щодо якості виконаних робіт на автомобільній дорозі місцевого значення О230913 об’їзна міста Красилова, привласнили кошти державного бюджету», — зазначається в ухвалі Красилівського районного суду від 22 листопада.
Погані дороги і бідні дурні
Звісно, поштовхом для більшості кримінальних справ стала перевірка Держаудитслужби. Якщо дорожники через суд нівелюють ці дані, кримінальні провадження, швидше за все, благополучно відійдуть у небуття.
Знову все може закінчитися без конкретного результату. Доріг і якісного ремонту немає, як і відповідальних за це. Україна може спокійно стати світовим експортером безвідповідальності. Утім, все як завжди за класикою – «дурні» нехай їздять розбитими дорогами. Це надзвичайно актуальна тема і має неабиякий суспільний інтерес, тож ми продовжимо стежити за ходом подій.