Здавалося б, в Україні створено достатньо багато різних правоохоронних і контролюючих органів та законодавчих механізмів підвищення прозорості розподілу державних коштів. Проте, якщо ми говоримо про державу, друге ім’я якої «корупція», то правило кількості перевіряючих органів далеко не завжди перетворюється в якість. На жаль, чинна влада за останні роки зосередила чимало зусиль, аби послабити незалежні контролюючі органи. Візьмемо, бодай, приклад Рахункової палати. Утім, попри несприятливі умови, в Україні залишаються ще служби, які твердо стоять на сторожі фінансової дисципліни і однією з них є Державна аудиторська. Щоб довідатися, як у минулому році попрацювали хмельницькі аудитори на складному дисциплінованому «фінансовому полі» Хмельниччини, «Подільські вісті» поспілкувалися з заступником начальника Західного офісу Держаудитслужби Анатолієм Марценюком.

– Анатолію Анатолійовичу, мабуть, розпочнемо з цифр, які б найбільш конкретно охарактеризували підсумки 2018 року.
– Минулий рік був доволі продуктивним і насиченим з точки зору кількості проведених аудиторських заходів. Загалом їх було здійснено 69, у тому числі 48 ревізій та 14 аудиторських досліджень. Упродовж січня — грудня минулого року виявлено втрат матеріальних та фінансових ресурсів на загальну суму 30,7 мільйона гривень. Завдяки кропіткій роботі наших працівників забезпечено відшкодування втрат на суму 23,1 мільйона гривень, зокрема, порушники фінансової дисципліни повернули до бюджетів усіх рівнів понад 3 мільйони гривень.
Наші спеціалісти встановили, що неефективні управлінські дії і ризикові операції різних суб’єктів-розпорядників державних коштів призвели до упущених вигод (неотриманих доходів) та непродуктивних (зайвих) витрат на суму 124,3 мільйона гривень. Також виявлено порушень законодавства, наслідком яких стали втрати фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 600 тисяч гривень. За їх результатами надано 157 пропозицій, 60 із них виконано об’єктами контролю. Крім того, усунуто порушень, що призвели до втрат коштів та ресурсів на загальну суму 400 тисяч гривень.
– Як щодо відповідальності порушників?
– До установ та організацій, у яких виявлено порушення, застосовано 87 фінансових санкцій у вигляді попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства, зупинення операцій з бюджетними коштами та зменшення бюджетних призначень розпорядникам бюджетних коштів.
 Для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, до Державної служби фінансового моніторингу України надіслано дві інформації про виявлені фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, на суму 4,1 мільйона гривень.
За порушення законодавства 44 посадові особи притягнуто до адміністративної відповідальності, 27 — до дисциплінарної та матеріальної (в тому числі, із займаних посад звільнено 3 особи).
Матеріали 30 ревізій та 6 аудиторських звітів передано правоохоронним органам для відповідного реагування. За результатами їхнього розгляду розпочато 20 досудових розслідувань, вручено 6 повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення та складено два адмінпротоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією.

— Якими були найбільші перевірки, що проводили аудитори на Хмельниччині у минулому році?
— Наймасштабнішою була ревізія фінансово-господарської діяльності Служби автомобільних доріг в Хмельницькій області, контролем якої було охоплено використання 592,5 мільйона гривень державних коштів і майна. Ми встановили, що фінансові порушення призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 3,7 мільйона гривень.
Також однією з найбільших ревізій стала перевірка Кам’янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Славутинка» Хмельницької обласної ради. Наші спеціалісти перевірили використання загалом 38,7 мільйона гривень бюджетних коштів і комунального майна закладу. Загальні втрати, на які вказали аудитори, склали 3,8 мільйона гривень.
Ще одним великим об’єктом перевірки стало управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради. Ревізори встановили, що загальні втрати в результаті діяльності управління сягнули
2 мільйонів гривень. За висновками перевірок Чорноострівської ОТГ наші спеціалісти встановили суму втрат на рівні 1,7 мільйона гривень. До речі, Чорно-острівська громада врахувала і усунула всі зауваження, які були зафіксовані нашими співробітниками.
— Чи були за минулий рік випадки, коли ревізори зустрічалися з посиленим спротивом об’єкта перевірки, який зовсім не бажав допускати перевіряючих до своїх «таємниць»?
— Так, ми мали такий інцидент, намагаючись провести ревізію на ДП «Нігинський кар’єр». Спеціалістів відділу контролю в аграрній галузі, екології та природокористування не допустили до проведення планової ревізії. Ми у свою чергу склали Акт про неможливість проведення контрольного заходу та повідомили про це правоохоронні органи. В подальшому головним слідчим управління Нацполіції України вилучено-витребувано необхідні документи, і тільки тоді наші працівники долучилися до цього процесу як спеціалісти.
— Важливим моментом є також і проведення тендерів бюджетними установами. Хоча в нас і працює система «Прозоро», але вона далеко не є гарантією справжньої прозорості використання коштів. Чи ведеться якась робота в цьому напрямку?
— Цей сегмент дуже важливий, тому проводимо превентивні заходи, аби тендери, які викликають сумніви з точки зору дотримання законодавства, не відбувалися. Подекуди доводиться втручатися та відміняти їх результати, які вже відбулися і ми змушуємо виконавця замовлення повертати кошти. За минулий рік наші спеціалісти проаналізували 301 процедуру закупівель товарів, робіт та послуг (загальною вартістю 1,48 мільярда гривень). У зв’язку з порушеннями підконтрольними установами чинного законодавства відмінено торги у 145 випадках на загальну суму 498 мільйонів гривень та розірвано 17 укладених договорів на суму 3,6 мільйона гривень.
— Дякую за розмову!