Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 730

Усім відома горезвісна історія зі львівським сміттям, яке мандрує по всій Україні, й без того захаращеній різним непотребом. Звичайно, з цією проблемою потрібно боротися, інакше наша країна перетвориться на величезне сміттєзвалище. За кордоном переробку побутових відходів уже давно поставлено на сучасний високотехнологічний рівень, а в нас поки що до цього руки не доходять.
Про те, як позбутися побутових відходів, зокрема на Хмельниччині, розповів керівник відділу впровадження інноваційних проектів у західних регіонах Публічного акціонерного товариства «ЕКОСФЕРА», доктор технічних наук, доцент Борис БОЛІБРУХ.

– Борисе Васильовичу, які є конкретні напрацювання щодо вирішення болючого питання, а саме — утилізації побутових відходів?
– У цьому напрямку розроблено проект будівництва та експлуатації промислового комбінату зі збору, безвідходної утилізації та глибокої переробки твердих побутових, інших комунальних та частини промислових відходів (ТПВ) у товарну продукцію.
 Архітектура переробного комплексу комбінату подібна дереву, в якому стовбуром є сортувальний модуль, а гілками — модулі переробки відсортованих компонентів ТПВ, в яких усі відходи надходять на переробні лінії та переробляються у високоліквідну товарну продукцію.
– Яку саме продукцію ви маєте на увазі?
– Наголошу, що продукція досить різноманітна. До прикладу, в будівництві — це системи для фасадів, направляючі конструкції; в малому машинобудуванні — полімерні вироби; в землеробстві — компост; з різних видів пластику отримуватимемо дизельне пальне, вартість якого становитиме 4 гривні за один літр. Загалом переробне підприємство буде орієнтуватися на потреби як вітчизняного, так і зарубіжного ринків.
– Де планується будівництво переробного комплексу?
– Орієнтовно, переробні підприємства планується розмістити в трьох районах — Хмельницькому, Старокостянтинівському та Славутському (за погодженням із громадами) на площі 25 гектарів з системою збирання відходів на територіях об’єднаних територіальних громад та міст. Відходи збиратимемо своїми силами, адже для цього плануємо закупити спецтехніку, контейнери, обладнати спеціальні сортувальні майданчики прийому ТПВ. До речі, тарифи не будуть підніматися протягом 4 років функціонування комбінату, а потім — нульові для населення.
– Чи буде цей комплекс рентабельним?
– Основні доходи комбінат отримуватиме від продажу високоліквідної продукції. Платежі за утилізацію істотно не впливають на прибутковість комбінату, що дозволяє відмовитись від підвищення діючих тарифів на переробку ТПВ.
 Окрім того, наявність енергетичних модулів дозволяє за рахунок переробки частини відходів повністю забезпечити всі технологічні процеси тепловою та електричною енергією, а за необхідності, й промисловим холодом. Зовнішні джерела енергозабезпечення використовуються тільки як резервні, що істотно знижує собівартість переробки продукції.
 Також комбінат зможе передавати надлишки різних видів енергії та промислового холоду в зовнішні мережі.
– Комбінат — чимале підприємство. Яку кількість робочих місць плануєте створити?
– Загалом — 600. Частина робітників навчатиметься на спеціальних майстер-класах за кордоном.
– Отже, підсумовуючи нашу розмову, скажіть, будь ласка, Борисе Васильовичу, за які кошти плануєте здійснити цей високотехнологічний проект?
– Жодної копійки з державного бюджету! Публічне акціонерне товариство «ЕКОСФЕРА» має власні кошти із залученням коштів банку реконструкції та розвитку і зацікавлених підприємців. Вартість будівництва і запуску в експлуатацію комбінату становить майже 85 мільйонів євро. Термін будівництва — понад півтора року. Вірю, що найближчим часом розв’язання екологічної проблеми в нашій області нарешті зрушить з місця.
 На завершення щиро вітаю подолян з Різдвяними святами та бажаю їм добрих помислів, плідних починань задля чистоти та розквіту нашої України!