Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1061

 Чиновники кажуть, що споживачі, котрі отримують субсидії, абсолютно не зацікавлені в заощадженні енергоносіїв і субсидійних грошей, відповідно, теж. Тому нещодавно урядовці заявили, що саме такі висновки змушують робити підрахунки одного з облгазів. Якщо субсидіанти, так би мовити, розкошують, використовуючи по 4-5 кубометрів газу на квадратний метр, то ті, хто субсидії не має, споживає газу практично удвічі менше — 2-3 кубічних метри.

При цьому, звісно, ніхто не зауважує, а скільки, власне, повинна витрачати того ж газу людина, аби почуватися у власному помешканні комфортно. Тобто, не ходити у валянках, не закутуватися у хустку, не одягати куртку чи камізельку. І мати достатньо гнучкі (значить, не холодні) пальці, аби виконувати ще сяку-таку домашню роботу.
 До речі, один із тих урядовців (прізвища не пам’ятаю) брав участь у телепрограмі  і гордо сказав, що ось, мовляв, вони змусили багачів платити за себе! І, як приклад, навів... Конча-Заспу. Абсолютно згодна, бо там маєтки по 600 квадратів  і значно більше. Але ж тепер повністю (без усіляких субсидій) мусять платити за газ і світло й, приміром, пенсіонери, які все життя ліпили свою хату. А метраж їм ретельно порахували відповідні служби, не забувши і про льох, і про гараж, який стіною притулився до хати. Дивно, що вони ще сусідську літню кухню не зарахували сюди ж! От і набігло цілих 205 чи 210 квадратних метрів. І все, прощавай, субсидіє! То хіба ми змусили платити лише багатих? Звідки, цікаво, черпають таку інформацію ті самі урядовці? Чи вони там, у столиці, рожевими окулярами послуговуються?
 Хай там як, але справу зроблено. Уже на цей опалювальний період, знаємо, субсидії призначалися за новими, значно жорсткішими, правилами, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 27 квітня 2018 року (№ 329) «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1022» (наша газета про це неодноразово писала, та й самі субсидіанти  це добре знають). Тож за попередніми підрахунками кількість призначених субсидій зменшилася практично на чверть.
Утім, позитивний момент у цьому є. Адже, зізнаймося, кожен з нас знав чи знає родину (може, й кілька), яка отримує чи отримувала субсидію незаконно, усілякими способами приховуючи свої справжні статки. І така несправедлива ситуація сприймалася дуже болісно. Навряд чи нині всі стали чесними й уже не подають липові довідки. Між іншим, бажаючі можуть розповісти відповідним службам про те, що комусь  десь неправомірно призначена субсидія. Для цього треба просто подзвонити по телефону. Однак у нас це поки що вважається сексотством. Хоча у тій же Німеччині, приміром, таке явище є абсолютно нормальним. І прагнення до порядку й законослухняності змушує громадянина «підказувати» державним службам про те, що сусід паркує автомобіль у недозволеному місці чи викидає сміття не там, де треба. Чи, взагалі, приховує свої доходи, ухиляючись від сплати податків. Може, тому, у них рівень життя такий високий, що не дозволяють одне одному бути брехунами?
 Але повернемося до субсидійної теми. Вже  з початку року запроваджена ще одна новація — розпочався етап монетизації субсидій. Тобто тим, хто звертатиметься за субсидіями з першого січня, вони надаватимуться живими грішми. З цією метою з держбюджету виділено 20 мільярдів гривень.
Передбачено, що кошти надходитимуть на спеціальні рахунки субсидіантів в Ощадбанку.
 Тим, хто вже отримував  субсидію впродовж 2018-19 років, її «монетизують» лише у травні. Але для цього треба буде надати нову заяву та декларацію.
 А починаючи з 1 жовтня, у грошовій формі надаватимуться всі субсидії та пільги. Звісно, детальніше про порядок надання дізнаємося згодом.  
  Зараз же зазначимо, що у нашій області в грудні 2018 року користувалося субсидією 140 тисяч сімей. Взагалі, як повідомив начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Маруняк, за призначенням субсидії за новим порядком звернулося 136,5 тисячі сімей. Житлову субсидію призначено 78,3 тисячі сімей. Відмову отримали  21,8 тисячі сімей. І для 81,5 тисячі родин субсидія розрахована автоматично, без особистого звернення.
 До речі, щодо звинувачень урядовцями субсидіантів, які мовляв, розтринькують державні гроші, не економлячи газ і світло. Так-от, у нашій області підприємства з газо- та електропостачання передали структурним підрозділам з питань соціального захисту населення  списки на 95159 осіб, які мали на рахунку зекономлені суми невикористаної субсидії на оплату з газо- та  електропостачання для індивідуального опалення. То  хто не заощаджує? 95 тисяч родин зекономили кубометри та кіловати, відмовляючи, між іншим, собі у необхідному теплі. Яке природно потрібне, щоб людський огранізм міг нормально функціонувати.
  Із заявами на отримання зекономлених коштів субсидії звернулося поки що 78 тисяч громадян. Загальна сума невикористаних субсидій, щодо яких надійшли заяви на виплату, складає 49,8 мільйона гривень. Виплати вже отримали понад 76 тисяч громадян.
 Для багатьох наших читачів питання економії надзвичайно актуальне. Їх, зокрема, цікавить, і такий нюанс: під час опалювальних періодів у минулі роки зекономлену субсидію протягом місяця можна було використати для оплати комунальних послуг на наступний розрахунковий період протягом сезону, зокрема, у наступному місяці. Чи збереглося таке право нині?
Фахівці кажуть, що збереглося. Сума субсидії,  яку держава надала громадянам для оплати комунальних послуг у розмірі соціальних нормативів і яку родина не використала у минулому місяці, бо заощаджувала газ, електроенергію чи воду, повинна обов’язково зараховуватися постачальником послуги в рахунок плати у наступні розрахункові періоди. До прикладу, в грудні обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 300 кубометрів газу, фактично ж використано лише 200 кубометрів. Залишок — 100 кубів — можна використати у наступні місяці — січень чи лютий, які, до того ж, можливо, будуть холоднішими. При цьому, зауважте, нічого й нікому не треба повідомляти — ці суми просто повинні зазначатися  надавачем послуг у платіжці як переплата.
 І ще одне питання. Є багато випадків, коли  домогосподарству призначили малий розмір субсидії і високий обов’язковий платіж. Тому родина вважає, що їй вигідніше взагалі бути без субсидії...
 Фахівці пояснюють, що тут усе просто: необхідно написати заяву і подати її до органу соціального захисту, який призначав субсидію. Можна принести заяву особисто, а можна надіслати і поштою.
  А субсидіантам залишається своє робить: продовжувати і далі люто економити, незважаючи навіть на отримання субсидії. Знаєте, скільки їх, вимкнувши газовий котел,  мерзне біля ледь теплої грубки, гріючи себе думкою: ліпше хустку пухову зав’яжу, зате матиму сімсот гривень економії. Її можуть повернути аж через рік. До її отримання можна й не дожити. Зате думка гріє! А думки, знаємо, матеріальні. Тому й тепло стає усім, як тій дідовій дочці у передноворічну ніч у засніженому лісі.
 Ось лише дуже непокоїть усіх ще одне питання: чому ж не матеріалізується величезне бажання людей, щоб доходи зросли, а тарифи зменшилися? Тоді й субсидій ніяких не треба буде. Згодні?