Що змінилося у пенсійному законодавстві з 1 січня 2019 року? Це питання цікавить усіх наших читачів. Тому редакція звернулася за відповіддю до начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Ольги Заярнюк.

 — Отже, Ольго Сергіївно, за яких умов призначаються пенсії у 2019 році?
 — Починаючи з жовтня 2017 року, умови призначення пенсії за віком змінюються щороку. Згідно з нормами статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності необхідного страхового стажу. Так-от, у 2019 році право на призначення пенсії за віком мають особи при дотриманні таких вимог:
перша — досягнення віку 60 років (однак це не стосуються жінок, які народилися до 1 квітня 1961 року. В залежності від дати народження, їх пенсійний вік становитиме:
58 років 6 місяців — для тих, які народилися з 1 жовтня 1959 по 31 березня 1960 року;
59 років — для тих, які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року);
друга вимога — наявність 26 років страхового стажу.
Зверніть увагу! Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення відповідного віку. Він не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Тому хочу зауважити, якщо пенсійний вік особи (60 років, а для жінки — за схемою) настав у 2017 році, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року, якщо у 2018 році — за наявності 25 років по 31 грудня 2018 року.
 — Вимога до розміру страхового стажу щороку зростає?
 — Так. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на один рік. І вже з 2028 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років матимуть лише ті особи, у яких не менше 35 років страхового стажу.
— Скажіть, будь ласка, чи є пільги для осіб, які ще не досягли свого пенсійного віку, але мають 40 років стажу?
— Нормою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено призначення пенсій за віком незалежно від віку при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу. Але ця норма набере чинності лише з 1 січня 2028 року. Тому будь-яка інформація про те, що такі особи вже можуть звертатися за призначенням пенсії, не є достовірною.
— А якщо людина на час призначення пенсії у 2019 році не має 26 років стажу? Коли вона зможе вийти на пенсію?
— Якщо в 60-річної особи не буде тривалості страхового стажу (від 26 до 35 років), вона матиме право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років.  
А в 2019 році, якщо особа має страховий стаж:
— від 16 до 26 років, то набуває право на пенсію після досягнення віку 63 роки;
— від 15 до 16 років — після досягнення віку 65 років.
Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 1 рік. Тобто з 2028 року право на пенсію за віком в 65 років матимуть особи зі стажем від 15 до 25 років.
 — Наведіть, будь ласка, приклад, Ольго Сергіївно.

— Приклад перший. Чоловік, 1959 року народження, у 2019 році досягає 60 років. Має 16 років страхового стажу. Отже, необхідних 26 років страхового стажу в нього нама, тож і права іти на пенсію в 60 років теж нема. При досягненні 63 років (у 2022-му) необхідним є стаж від 19 до 29 років, тому і тут в нього відсутнє право на призначення пенсії після досягнення 63 років. У 2024 році йому виповниться 65 років, і тоді необхідною умовою є наявність від 15 до 21 року страхового стажу. Отже, право на пенсію за віком чоловік набуде після досягнення 65 років.
Приклад другий. Чоловіку, 1959 року народження, у 2019 році виповнюється 60 років, має 19 років 6 місяців страхового стажу. Оскільки в нього відсутні 26 років страхового стажу, то й право на пенсію в 60 років теж відсутнє. При досягненні 63 років (2022 рік) необхідним є стаж від 19 до 29 років, тому право на призначення пенсії за віком особа набуде після досягнення 63 років.
— Ольго Сергіївно, а якщо людина не має навіть 15 років страхового стажу, вона матимеме право на пенсію?
— Якщо особа досягла пенсійного віку, починаючи з 2018 року, і в неї відсутній страховий стаж 15 років, право на призначення пенсії вона не має. Не має права і на встановлення тимчасової державної соціальної допомоги в органах соціального захисту населення.
— Що ж у цій ситуації робити?
— Особам, які досягли встановленого пенсійного віку (чоловіки 60 років, жінки — за шкалою), і не працюють та мають страховий стаж не менше 15 років, відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року встановлюється органами соціального захисту населення тимчасова державна соціальна допомога. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 р.
№1098 затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги, згідно з яким така допомога призначається непрацюючим особам органами соціального захисту населення з урахуванням їхнього майнового стану та середньомісячного сукупного доходу і виплачується до досягнення особою віку, з якого набуває право на пенсію за віком.
Особа, яка досягає пенсійного віку та не має права на пенсію, повинна звернутися до органів Пенсійного фонду України із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж. Органи Пенсійного фонду обраховують тривалість страхового стажу і видають довідку, в якій зазначається також і дата, з якої особа набуває право на пенсію. Протягом 2018 року видано 784 довідки про наявний страховий стаж.
До прикладу, чоловік, 1959 року народження, на 2019 рік має 24 роки страхового стажу. За шкалою право на пенсію за віком у нього настане в 63 роки. Органи Пенсійного фонду, згідно із заявою особи, видають довідку про наявний страховий стаж із зазначенням «право на пенсію в 63 роки» для пред’явлення в органи соціального захисту населення, які в свою чергу визначають право особи на призначення тимчасової державної соціальної допомоги.
— А як, Ольго Сергіївно, можна «докупити» страховий стаж.
— За дванадцять місяців 2018 року органи Пенсійного фонду області відмовили у призначенні пенсій 204 особам у зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу. Відмовляючи у призначенні пенсії, ми повідомляємо заявнику про можливість укладення договору про добровільну участь відповідно до статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», тобто, про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У цьому випадку особі необхідно звернутися до органів державної фіскальної служби.
Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (це стосується студентів, домогосподарок, осіб, які працювали за кордоном, та інші).
— Як визначається сума, яку необхідно сплатити, щоб придбати стаж?
— З першого січня 2018 року сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. При цьому сума сплачених коштів не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.
До прикладу, 1 рік страхового стажу в 2019 році коштуватиме більше 22 тисяч гривень (4173 гривні х 22% х 2 х 12 міс.= 22033,44 гривні.).
Звертаю увагу: в 2019 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становить 918,06 гривні, враховуючи мінімальний розмір заробітної плати 4173 гривні, передбачений Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Для одноразової сплати за попередні періоди, згідно з договором про добровільну участь, необхідно буде сплатити за кожен місяць 1836,12 гривні.
Укладаючи договір про добровільну участь, людина може придбати лише загальний страховий стаж: докупити пільговий чи спеціальний стаж роботи не можна.
З 11 жовтня 2017 року внесено зміни до статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з якими до кола осіб, які мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, віднесено осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі.

Далі буде.