У понеділок 4 лютого ми отримали несподівану інформацію щодо зміни директора Хмельницького Державного підприємства «Новатор».

Керівництво Укроборонпрому не продовжило контракт директору заводу А. А. Вдовиченку. Того ж дня Вдовиченко зібрав актив, проінформував щодо рішення Укроборонпрому і представив призначеного в. о. директора А. М. Заприводу, який тривалий час працює заступником директора з економіки. Це рішення викликало багато запитань не тільки в керівників, але й інших працюючих в трудових колективах промислових підприємств області.
Чому київське керівництво Укроборонпрому не пояснило, не погодило з трудовим колективом причину звільнення директора, який 26 років очолює підприємство? З якої причини він звільнений? Більшість припускає, що за віком, адже Анатолію Андрійовичу 79 років. Але чи можна в наш час, з урахуванням тих колосальних завдань, які стоять перед керівником оборонного підприємства, його досвіду, результатів роботи ставити у вину його вік? У нас в Україні очолює навіть Академію наук Б. Патон — 100 років, генеральний директор найкрупнішого машинобудівного підприємства ПАТ «Мотор Січ» В. Богуслаєв — 80 років; а Президенту США Д. Трампу — 72 роки і він планує працювати ще 6 літ. На якій підставі вище керівництво робить висновки, що Вдовиченко не може працювати за віком? Кожного ранку о 7.00 годині він на роботі, а кінець робочого дня — о 19.00-20.00.
Державне підприємство «Новатор» під керівництвом А. А. Вдовиченка —найкрупніше підприємство області, 1600 працюючих, щорічно збільшуються обсяги виробництва, 30 відсотків експорту. Вдовиченко користується заслуженим авторитетом серед керівників галузі як в Україні, так і у партнерів з інших країн — Індія, Китай, Швеція інші. Багато проблем співпраці, кооперації розв’язуються завдяки його напрацьованим зв’язкам та сосункам з колегами. Колектив заводу має багато перспективних ідей, планів щодо розвитку і освоєння нової продукції. Пріоритетом Вдовиченка в складні останні роки є першочергове виконання замовлень Укроборонпрому.
Враховуючи все це, відсторонення Вдовиченка від обов’язків генерального директора є негативним рішенням щодо діяльності і розвитку державного підприємства «Новатор».
При проведенні наради 4 лютого з приводу його звільнення нікого не були з Укроборонпрому, Києва, керівництво навіть доброго слова не сказало про 26-річну роботу Анатолія Вдовиченка.
Правління Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО), Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП), безумовно, буде підтримувати і сприяти діяльності новопризначеного директора у вирішенні можливих питань, але одночасно пропонує залишити Анатолія Андрійовича Вдовиченка на ДП «Новатор» як радника, помічника чи заступника директора на погоджений час, протягом якого Анатолій Андрійович міг би передати новому директору все, що стосується поточних, перспективних справ, особисто познайомити з головними партнерами, можливо навіть виїхати куди потрібно разом, щоб зберегти спадкоємність і не допустити негативних ситуацій у поточній роботі і розвитку підприємства. Правління ООРХО і ХСПП звернулося до керівництва області, Федерації роботодавців України, Українського союзу промисловців і підприємців та народних депутатів, які не-
одноразово знайомилися з роботою ДП «Новатор» і підтримували колектив та його директора, з відповідним листом-зверненням.