Нещодавно в Хмельницькій дирекції ПАТ «Укрпошта» відбулася селекторна нарада на тему: «Порядок надання житлових субсидій населенню». Захід відбувся під головуванням директора Олега Хавронюка та за участі заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Світлани Павлишиної, голови обласної організації профспілки працівників зв’язку Дмитра Бойка, заступника директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Миколи Дідика, начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольги Заярнюк, начальника філії Хмельницького обласного управління АТ «Ощадбанк» Володимира Машталера та працівників поштового зв’язку. Крім того, завдяки онлайн-трансляції, всі центральні поштові відділення області могли брати участь у нараді.

Олег Хавронюк, звертаючись до присутніх, наголосив на важливості питання щодо порядку надання житлових субсидій, адже ці завдання покладені Президентом України Петром Порошенком та урядом. І саме об’єднання усіх структур забезпечить їх виконання.
«Монетизація субсидій — надзвичайно потрібна річ, адже тепер кожна сім’я, отримавши субсидію у грошовій формі, може вирішити, куди спрямувати зекономлені кошти. Це дає насамперед усвідомлення самодостатності», — зазначила Світлана Павлишина. Також вона підкреслила значимість у реалізації цього завдання саме працівників поштового зв’язку, які, безпосередньо спілкуючись із субсидіантами, мають проявляти компетентність та витримку.
Світлана Андріївна представила порядок надання грошових субсидій (у готівковій формі), який спеціально розроблений для інформування населення.
В свою чергу Ольга Заярнюк, подякувавши Олегу Хавронюку зокрема та працівникам поштового зв’язку загалом за якісну та тісну співпрацю, повідомила: «У березні цього року виплата житлових субсидій у готівковій формі для пенсіонерів буде перераховуватися Пенсійним фондом одночасно з пенсією. Тепер же поштарі, доставляючи пенсію, виплачуватимуть через окрему відомість субсидію». Також Ольга Сергіївна звернулася до усіх поштарів, аби вони чітко роз’яснювали пенсіонерам, в якій відомості їхня пенсія, а в якій — субсидія».
Цьогоріч виповнюється 24 роки, як в Україні діє програма надання житлових субсидій населенню, наголосив Микола Дідик. «Нині субсидіями користруються 158 тисяч домогосподарств на житлово-комунальні послуги та 27 тисяч — субсидії на тверде паливо та скраплений газ. Ми маємо спрямувати субсидії у грошовій формі 157 тисячам домогосподарств. Орієнтовно сума складатиме близько 258 мільйонів гривень», — сказав Микола Миколайович.
Виплата субсидій у готівковій формі здійснюватиметься через Пенсійний фонд на ті установи, де пенсіонери отримують пенсії і на поштові відділення. А далі листоноші доставлятимуть їх безпосередньо в домівки пенсіонерам. Але громадяни, які не досягли пенсійного віку, отримуватимуть субсидії в АТ «Ощадбанк» при пред’явленні паспорта.
Виплати субсидій у грошовій формі триватимуть з березня по травень цього року.

Порядок отримання житлових субсидій у грошовій формі з 1 березня 2019 року
 Урядом України прийнято рішення про надання адресної готівкової виплати громадянам, які одержують житлову субсидію в опалювальному періоді з жовтня 2018 по квітень 2019 років. Житлові субсидії призначені за лютий 2019 року отримають:
*    з березня 2019 року пенсіонери – одержувачі житлових субсидій — одночасно з виплатою пенсії від банківських установ або поштових відділень, у дні одержання пенсії.
*    з 11 березня 2019 року одержувачі житлових субсидій, які не є пенсіонерами у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошові перекази за умови пред’явлення паспорта.
Виплата готівкової житлової субсидії триватиме з березня по травень 2019 року щомісячно.
*    Громадяни, яким житлова субсидія надається у готівковій формі, зобов’язані самостійно контролювати своє споживання житлово-комунальних послуг, та щомісяця в повному обсязі сплачувати їх вартість місцевим газо-тепло-електропостачальним організаціям, управителям багатоквартирних будинків.  
*    Запровадження виплати житлової субсидії в готівковій формі спонукатиме громадян до економного споживання комунальних послуг, заощадження власних коштів, у тому числі коштів готівкової житлової субсидії та використання їх на власні потреби, підвищення спроможності до встановлення енергозберігаючих технологій.