Народ завмер. Спочатку — в очікуванні весни, яка несе довгождане тепло й, відповідно, менші цифри у платіжках за газ і електроенергію (і чому, власне, ми не живемо там, де взагалі зими немає і в грубі палити не треба?). Тепер завмер в очікуванні грошей: «живих» субсидій та індексованих пенсій.
 Усюди тільки й мови, що про монетизацію та індексацію. Пенсіонери взагалі дочекатися не можуть, коли ж, нарешті, отримають вони ті додаткові гроші. І вже вкотре підраховують можливі варіанти, тішачи себе надією, що індексація буде відчутною. При цьому не один раз подумки просять Бога, аби надія ця не була марною...
 Втім час сподівань, як кажуть, минув. І ось, починаючи з  4 березня, пенсіонери, які отримують субсидії, почали разом з пенсією отримувати  «живі» гроші. Як це буде далі на практиці, побачимо. Поки що ж спробуємо розібратися, як усе повинно відбуватися.

Ми вже знаємо, що уряд  прийняв рішення про надання адресної готівкової виплати громадянам, які одержують житлову субсидію в опалювальному періоді з жовтня 2018 по квітень 2019 років. Як повідомляється на сайті департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, житлові субсидії, призначені за лютий 2019 року, отримають:
—  з березня 2019-го — пенсіонери, які отримують субсидії, одночасно з виплатою пенсії від банківських установ або поштових відділень у день отримання пенсії;
 — з 12 березня — субсидіанти, які не є пенсіонерами, — у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк», як грошові перекази.
 Виплата готівкової житлової субсидії триватиме з березня по травень 2019 року щомісячно.
 Громадяни, яким житлова субсидія надається у готівковій формі, зобов’язані самостійно контролювати  своє споживання житлово-комунальних послуг і щомісяця в повному обсязі сплачувати їх вартість місцевим газо-, тепло-, електропостачальним організаціям, управителям багатоквартирних будинків.
 Отже, що тепер буде по-новому? Як пояснюється в інформаційному віснику уряду, комунальні рахунки за лютий 2019 року субсидіантам надійдуть без відображення субсидії. Її у березні видадуть грішми тим, кому допомогу призначено у  2018 році. Тобто, з березня таке поняття як обов’язковий платіж скасовується. Людина отримує всю суму субсидії  готівкою та повинна самостійно розрахуватися за спожиті послуги. Якщо після цього в неї залишаться кошти, вона може витратити їх на власний розсуд. Приміром, вам перераховано  1600 гривень субсидійних коштів. Вам же потрібно сплатити за газ, електроенергію, тепло 1100 гривень, тож матимете 500 гривень економії! Тож в уряді вважають, що запровадження виплати субсидії у готівковій формі спонукатиме громадян до ощадливого споживання комунальних послуг, економії власних коштів.
 Багатьох пенсіонерів цікавить, чи не запізняться вони з оплатою послуг, якщо отримують пенсію 20 числа і тоді, відповідно, й отримають субсидійні гроші? Тобто, за лютий вони зможуть сплатити лише у кінці березня. Чи не позбавлять у такому випадку їх допомоги у квітні?
 Так-от, урядовці запевняють, що це в жодному випадку не вплине на їхню субсидію, навіть якщо вони розрахуються за лютий на початку квітня.
 Найголовніша вимога — щоб у травні, коли переглядається право на призначення субсидії, у субсидіантів не було боргів.
 Усі субсидіанти, які не є пенсіонерами, зможуть отримати  свою монетизовану субсидію у будь-якому відділенні Ощадбанку (за умови пред’явлення паспорта та довідки про ідентифікаційний код). У березні субсидія прийде грошовим переказом «Швидка копійка» (у квітні — вже на картку, яку можна отримати під час візиту до банку в березні). Субсидіант повинен отримати СМС-повідомлення про надходження субсидійних коштів. Навіть, якщо повідомлення не надійшло, гроші чекатимуть вас в Ощадбанку з 12 березня, запевняють урядовці.
 До речі, як повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, вже профінансовано перших 7,6 мільйона гривень на виплату субсидій. Всього ж на виплату субсидій за лютий 2019 року буде спрямовано 171,9 мільйона гривень.
 І на виплату березневих пенсій виділено уже 49,5 мільйона гривень. Всього ж упродовж місяця буде спрямовано 1,1 мільярда гривень.
 А що ж чекає наших пенсіонерів, яке підвищення, скільки гривень принесе їм обіцяна індексація, яка, до речі, не проводилася у нашій державі уже п’ять років? Як кажуть фахівці,  в результаті осучаснення пенсії зростуть у середньому на 17 відсотків. У грошовому еквіваленті — на 200-250 гривень. Звісно, ми не можемо абсолютно точно сказати, адже розмір індексації у кожного буде свій, бо розрахунок проводитиметься  індивідуально. Хоча кожен пенсіонер нині мріє, щоб гривень було чим побільше.
 Окрім індексації, пенсіонерів у березні чекає ще один весняний подарунок: по 2410 гривень компенсації отримають ті, хто має мінімальну пенсію. Але обов’язкова умова: повинен бути  повний страховий стаж. Понад 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки), які вийшли на пенсію після 2011 року. І 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, які стали пенсіонерами до 2011 року. Цю суму їм повинні виплатити за два прийоми: по 1205 гривень кожний. Кошти на це, пояснють високі урядовці, з’явилися внаслідок розмитнення «євроблях».
 Що ж, весняний грошепад розпочався. Усі пенсіонери з нетерпінням заглядають до відомостей, аби роздивитися нараховану їм суму. Активно розпитують інших, котрим пощастило вже отримати індексовані пенсії та монетизовані субсидії. З таким сами інтересом стежать за цінами у магазинах і на базарах, адже не вірять, що вони залишаться на попередньому рівні, коли тут такі гроші «повалили». Так і знай, чекай подорожчання, — впевнені вони.
 Але, люди  кажуть: байдуже, головне, щоб справді хоч трохи підвищили виплати, адже пенсіонерам нині  дуже важко.
І додають: таки добре, що вибори регулярно проводяться. Інакше, чи підсипалися  б наші дороги у райцентрах і селах (навіть по кілька сот метрів) за рахунок майбутніх кандидатів, чи облаштовувалися б дитячі майданчики, чи встановлювалися б лавочки у скверах, чи проводилися б інші доброчинні акції?.. Еге ж, хоч стільки добра мають люди з чергових виборів. А що, мусить і їм же щось перепасти з великого пирога. Хоча б ці самі крихти...