У «Хмельницькгаззбуті» нагадують, що споживачі, отримавши монетизовану субсидію, повинні розрахуватися за спожитий газ у повному обсязі. Відтепер у рахунках за лютий уже немає суми субсидії. Там вказується повна сума, яку необхідно сплатити.

 Субсидійні кошти за лютий споживачі почали отримувати у березні, за березень отримають у квітні, за квітень — у травні. Тож — увага! — усі 175 тисяч споживачів газу в нашій області, які отримали субсидії живими грошима, повинні сплатити за рахунками у повному обсязі, відповідно до зазначених сум.
 Схоже, не всі люди зрозуміли суть монетизації субсидій. Готівку отримали, але за надані комунальні послуги розраховуватися не поспішають, натомість накопичують борги.
 Саме тому з ініціативи ТОВ «Хмельницькгаззбут» проведено прес-конференцію: «Нове для субсидіантів: монетизація, зміни у платіжках, ризики позбавлення субсидії».
 Дуже важливо, після отримання субсидії готівкою, самостійно контролювати власне споживання й оплачувати всі використані кубометри. Інакше наявність простроченої понад один місяць заборгованості, загальна сума якої (з усіх комунальних платежів) перевищує 340 гривень, позбавить вас права на подальше отримання субсидії.
 Отож директор ТОВ «Хмельницькгаззбут» Андрій Левицький зауважив, що «...не всі субсидіанти зрозуміли механізм та призначеня монетизації, яка, до того ж, збіглася у часі з отриманням підвищених пенсій та доплат. Деякі клієнти уже отримали гроші, а рахунки надійшли пізніше. Тому вже є непоодинокі факти використання субсидійних коштів на побутові цілі (придбання предметів побуту або продуктів харчування), що призведе до ще більших боргів, які уже нині сягнули 350 мільйонів гривень». До речі, найбільше боржників проживає у містах. Ганебне лідерство займає Хмельницький. Далі за ним ідуть Кам’янець-Подільський, Славута, Волочиськ.
 Отже, фахівці нагадали ще раз, що тепер (починаючи з лютого), сплачувати необхідно всю суму, яка зазначена в рахунку. Більше того, проплату необхідно здійснювати впродовж п’яти днів після отримання платіжки й не допускати накопичення боргів.
 Сплачувати за спожитий газ нині можна: через особистий кабінет споживача на сайті 104.ua; через банківські установи; термінали самообслуговування; за допомогою платіжних сервісів Ipay.ua, Portmone, EasyPay, Монобанк тощо.
 З усіма питаннями щодо операцій з коштами у разі надання субсидії у безготівковій формі необхідно звертатися в АТ «Ощадбанк».
 У постачальника газу можна отримати консультацію щодо обсягу споживання, нарахувань, заборгованості чи переплати.
 Що ж стосується інформації щодо надання житлової субсидій, необхідно звертатися до управління соцзахисту населення за місцем проживання. Якщо субсидія була призначена до 31 грудня 2018 року, то, починаючи із субсидії за лютий 2019 року, вона буде виплачуватися готівкою. Якщо ж субсидія призначена із січня 2019 року — її надаватимуть через АТ «Ощадбанк» для оплати комунальних послуг.
 Насамкінець ще раз наголосимо: не витрачайте монетизовану субсидію на купівлю прального порошку чи взуття. Запам’ятайте: у платіжках вказується тепер не обов’язковий платіж, а повна сума плати за спожиті комунальні послуги. Не ставайте боржником. Бо вже 340 гривень боргу можуть позбавити вас субсидії.