Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 742

Про те, що весняний день рік годує, у сільськогосподарському підприємстві «Промінь» (Летичівський район), яке входить до структури «Агрохолдингу 2012», знають не лише зі слів відомої народної поговірки, а й з власного досвіду. Тому, як тільки весна постукає у двері — аграрії уже напоготові, а як ледь прочинить їх — стараються не проґавити жодної хвилини, бо час у таку пору — на вагу золота.

До того ж, погода щодня капризує: різкі температурні перепади, нічні заморозки — все це не сприяє польовим роботам. «Але ми — оптимісти, — каже виконавчий директор сільськогосподарського ТОВ «Промінь» Олег Гаврищук. — Природа вчить нас бути мудрішими та розумнішими і правильно розставляє акценти».
 Тож, зважаючи на примхи погоди, у господарстві ще до початку вегетації озимих культур провели їх підживлення. На площі 381 гектар «підгодували» пшеницю: на один гектар по сто кілограмів сульфату амонію, по 200 кілограмів — аміачної селітри і по 240 — рідких добрив. А на 435-гектарній площі під майбутній врожай ріпаку внесли на один гектар по 200 кілограмів сульфату та по 400 кілограмів селітри. Відтак «голодувати» ні пшениця, ні ріпак не будуть. Зараз вони відновили вегетацію, але в ріст ще не пішли і березневі заморозки їм нашкодити не змогли.
 Оскільки для врожайності, як повітря, потрібна ще й волога, то на 5900 гектарах повністю її закрили. І тепер продовжують вносити рідкі добрива під посів кукурудзи та соняшника. Словом, ґрунт аграрії готують, як належить — все необхідне йому дають.
 Загалом до посівної у сільгосппідприємстві «Промінь», як завжди, півдготувалися заздалегідь. Для цього є все: відбірне насіння, якісні мінеральні добрива — сучасна техніка відремонтована, придбана й нова.
 На машино-тракторному стані цього року працюють 42 чоловіки. Усі вони будуть задіяні на посівній. І не лише вони, а й агрономи, інженери, керівництво та обслуговуючий персонал… Вже зараз тут  облаштовано польову кухню. Кухарі вивозять трударям сніданки, обіди та вечері прямісінько до місця роботи.
 Готуються до сезону і на знаменитій Сусловецькій молочній фермі. Ремонтують обори та майданчики для вигулу стада. Адже коровам також потрібне весняне сонечко, аби отримати вдосталь вітаміну D. Завчасно подбали і про корми. Їх заготовили (грубих і соковитих) на півтора року наперед. Тож навіть за умови поганого врожаю кормових культур худобу буде чим годувати. Адже, як гласить народна мудрість, у корови молоко на язиці. Буде сита — будуть більші надої. До слова, їх у господарстві щороку збільшують. Якщо у 2017 році надої на корову становили 5100 кілограмів, то вже торік ця цифра зросла до 6675, а цього року, за словами Олега Гаврищука, вони планують вийти на показник 7000 кілограмів на голову. Все це насамперед за рахунок покращення кормів — вдосконалили їх заготівлю і зберігання.
 «Це досить високі показники, — зазначає Олег Леонідович. — Колись, за Союзу, за такі досягнення давали Зірку Героя праці і вручали орден Леніна. Це я кажу для того, щоб ви порівняли, наскільки ми пішли вперед».
 А й справді, в «Агрохолдингу 2012», який очолює знавець своєї справи і професіонал Василь Мороз, постійно ідуть вперед — і у процесі вирощення врожаїв, і вдосконалення виробництва, і у соціальному плані, що спрямований на підвищення життєвих стандартів сільського населення. Там, де підприємство взялося орендувати землі, люди, завдяки їхньому інвестору, народному депутату України Олександру Герезі, одразу відчули суттєву різницю між тим, як було, і як стало. Тому вже жити та працювати, як колись, вони не хочуть і не будуть. Тепер у них — інші орієнтири, інші правила і сучасні підходи.