Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 822

Як і було обіцяно нашим шановним читачам, продовжуємо тему, даруйте, сумнівних і титанічних подвигів чиновників Летичівської об’єднаної територіальної громади на чолі з її головою Ігорем Тисячним. Більше того, саме діяльності керівництва можна присвятити цілий «Magnum opus», що з латини перекладається як «велика робота».

Насамперед мусимо визнати, що у попередній публікації ми допустили одну неточність. А саме, коли писали про «відремонтовану» вулицю Івана Франка, то помилились, вказавши, що вона знаходиться в селі Грушківці. Насправді ж мова йде про вулицю в смт Летичеві.
Ще стосовно нашої попередньої публікації. Ми не могли не звернути увагу на те, що Летичівській ОТГ була приділена значна увага в нещодавньому розпорядженні Хмельницької обласної державної адміністрації, щодо стану фінансово-бюджетної дисципліни в області за 2018 рік. Летичівська селищна рада стала одним з «лідерів» і отримала солідну порцію критики від керівництва області. Зокрема, в розпорядженні йдеться: «Варто відзначити, що при проведенні ревізій Чорноострівської та Летичівської селищних рад також встановлено факти зайвої оплати бюджетних коштів внаслідок завищення підрядниками вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт на суму 1,7 млн. грн. та
1,6 млн. грн. відповідно. У Летичівській селищній раді, крім цього, було виявлено факти несплати забудовниками до селищного бюджету коштів пайової участі у розвитку інженерно транспортної та соціальної інфраструктури територіальної громади на суму
0,1 млн. грн. Майже 1,3 млн. грн. із виявлених ревізією Летичівської селищної ради суми втрат не відшкодовано. За результатами обох ревізій правоохоронними органами розпочато кримінальні провадження».

Відчиніть, поліція!
Так, кабінет голови територіальної громади пана Тисячного не єдине місце, куди поспішають з візитами правоохоронці. Професійний інтерес поліціянти проявляють і до місцевого відділу Держгеокадастру. Суть справи в наступному. Наприкінці 2017 року Летичівський районний суд виносить ухвалу про накладення арешту на землі в межах Горбасівської сільської ради. В ухвалі зазначалось: У клопотанні заступник керівника Хмельницької місцевої прокуратури Терлецький О. Ц. зазначає, що «протягом 2017 року службові особи ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області та відділу Держгеокадастру у Летичівському районі Хмельницької області, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди іншими особами, достовірно знаючи, що деградовані і малопродуктивні земельні ділянки державної власності площею 60,2008 га, які знаходяться на території Горбасівської сільської ради Летичівського району, відповідно до наказу ГУ Держземагентства в області №126 від 31.10.2013, законсервовані під заліснення, незаконно видали накази на розроблення та затвердження проектів землеустрою щодо відведення 26 земельних ділянок загальною площею 51,2 га, з числа описаної вище законсервованої землі, та передали їх у приватну власність громадянам для ведення особистого селянського господарства. Внаслідок вчинення таких протиправних дій, з державної власності незаконно вибуло 51,2 га земель законсервованих під заліснення, чим спричинено тяжкі наслідки. Хмельницькою місцевою прокуратурою за вказаним фактом 05.12.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України». Ця стаття Кримінального кодексу гласить: «Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб (з важкими наслідками, відповідно до ч. 2 статті)».
Даруйте за таке розлоге цитування офіційних документів, але задля достовірності і точності передачі суті справи це просто необхідно. Загалом же йде мова про фактичну схему з немаленьким шматком землі. Дехто, скажімо так, хоча всі розуміють про кого мова, вирішили, що деградовані землі, які були виділені під заліснення і про які, можливо, всі вже «забули», можна пустити в оборот і отримати на цьому непогані «подяки і подарунки». Чаклуни з Держгеокадастру швидко перетворили законсервовані землі в ходову ріллю з можливістю її надання «кому потрібно».
З постанови Летичівського районного суду стає відомо: «Листом в.о. начальника СВ Летичівського ВП ГУНП від 21.12.2018 року підтверджується направлення до Хмельницького відділення КНДІСЕ постанови про призначення судової оціночно-земельної експертизи у кримінальному провадженні від 05.12.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення по ч. 2 ст. 364 КК України, що підтверджує тривалість слідчих дій та необхідність залишення накладеного арешту». Тобто, правоохоронці виходять на фінальну стадію розслідування і, ймовірно, вже дуже скоро ми дізнаємося результати.
Судячи з кмітливості й винахідливості чиновників місцевого Держгеокадастру, роботи в поліції та інших правоохоронців там може бути значно більше. Група депутатів селищної ради намагалися з’ясувати, яким чином у право користування були віддані ще майже 200 га землі в межах Кудинської та Ялинівської сільських рад. Багато отримувачів землі не були місцевими та, на думку депутатів, отримали землю у користування безпідставно та з закладеним корупційним умислом. Як тільки власники отримали землі, їх одразу ж було перепродано по декілька разів. Ця схема суттєво ускладнює, якщо зовсім не унеможливлює розкриття таких справ і доведення злочинного умислу, адже вибудовується цілий ланцюжок приватних осіб, які здійснювали вторинну і наступну купівлю, інтереси яких будуть порушені. Та схоже, що трюкачі з Держгеокадастру це добре знають і цим користуються.
«Як треба в світі жити»
Як бачимо, сумнівних витівок у Летичівській громаді вдосталь. І це ще не кінець нашим дослідженням, присвячених їй. У наступній публікації ми поговоримо про тамтешній відділ освіти. А завершуючи цю, хочемо навести декілька цитат з програми кандидата на посаду голови Летичівської громади Ігоря Тисячного.
«Якщо ти йдеш до влади — ти хочеш щось змінити на краще, залишити по собі хороший слід. Хтось скаже, що це наївність. А я скажу, що це звичайні моральні орієнтири. Якщо маєш чіткі життєві пріоритети, якщо ти хочеш бути авторитетним прикладом для своїх дітей та внуків, якщо ти любиш землю на якій живеш, то не крастимеш та іншим не допомагатимеш цього робити. Це мій принцип».
Золоті слова, Ігоре Івановичу! Просто обняти Вас за них під оплески. Проте роки вашого керівництва і вчинки далекі від передвиборної риторики. Більше того у багатьох ваших виборців і депутатів вони викликають зневіру в порядну, чесну місцеву владу.