Що означає Doing business? Якщо дуже коротко – це забезпечення сприятливих умов для бізнесу в державі. У світі крутяться і чекають використання величезні гроші – десятки і сотні мільярдів доларів, але у власників цих капіталів теж болять голови, – у що їх вкласти і отримати відповідний заробіток.

Умови для бізнесу
Щороку Світовий банк аналізує умови ведення бізнесу в 190 країнах світу за однаковими для всіх критеріями і визначає місце країни серед 189 інших. Власники капіталів, майбутні інвестори часто довіряють цьому аналізу. Безумовно, також зважають на політичну стабільність в країні, перевіряють бізнес-плани, необхідні гарантії, щоб прийняти рішення.
Але що нас, у першу чергу, цікавить? Якщо починають працювати інвестиційні кошти, будь-то будівництво підприємства, інфраструктурні проекти чи АПК, – скрізь передбачається оснащення найсучаснішим обладнанням і технологіями.
Це дорого, та ефективність вкладення коштів, конкурентоздатність бізнесу, який започатковується інвестиціями, має в основі суперсучасне обладнання. І друге, що турбує наших співвітчизників, – який розмір оплати праці може бути на таких нових підприємствах.
Навіть на невеликому досвіді, який зараз є в Україні, ми знаємо, що інвестор в собівартості продукції передбачає високий рівень зарплати. Так, є чимало фактів, коли завдяки іноземним інвестиціям, організоване нове виробництво або модернізоване існуюче, а зарплата, не відповідає європейському рівню. Причина в тому, що інвестор, власник зважає на ситуацію в країні і не платить більше, або доплачує у конвертах.
Держава при погодженні проектів, наданні земельної ділянки тощо, повинна ставити для інвестора умови заробітної плати. Це абсолютно цивілізовано. Зараз всі підприємства, які організовані через інвестиції, оснащені сучасними технологіями, там працює молодь (на багатьох є навіть віковий ценз до 40 років), існує конкуренція за робоче місце.
Тому, коли риторично запитуємо, як заробити 1000 доларів і не їхати на роботу в сусідні держави, то, в першу чергу, слід прийняти закони для залучення інвестицій.
Чужі та свої
У суспільстві на слуху, в основному, іноземні інвестиції. А як з вітчизняними? Чи є у наших співвітчизників вільні гроші для капіталовкладень? Є відносно невеликі проти того, що в світі. Ми свідки, що останнім часом відбувається будівельний бум. Здебільшого стартові гроші в цей бізнес вкладають вітчизняні інвестори.
Звели вже стільки, що багато будинків незаселені і не експлуатуються. Бізнес житла дає прибутки лише один раз. Але якби в державі були інші пропозиції, надані пільги інвесторам, то бізнес би також розвертався в сторону виробничої діяльності з сучасними робочими місцями, а там інвестор міг би заробляти роками. Завдання держави – створити умови.
Чи це будуть спеціальні економічні зони (СЕЗ) як у Польщі, або території пріоритетного розвитку (ТПР), як в сусідів, чи території високих технологій, як у Китаї і Туреччині, де надають пільги, звільняють від сплати за землю.
Вони для інвестора основа. У першу чергу, на ставку податку на прибуток, як мінімум на 50 відсотків, не менше ніж на 15-25 років. Китай взагалі встановив пільги на податок на прибуток аж на 50 років.
В історії нашої держави багато років тому існували вільні економічні зони. Можливо, порядок їх функціонування був недопрацьований, цим хтось скористався і гарну перспективу втратили, їх діяльність призупинили. Нині потрібно цю справу започатковувати, тому що наші конкуренти, і в першу чергу з Європи, випереджують нас.
Наголошуємо на створенні нових робочих місць та підприємств через інвестиції, але це ж стосується і модернізації діючих виробництв та діючих робочих місць. Для таких підприємств функціонують механізми підтримки, компенсації витрат. Сьогодні як приклад можна назвати Німеччину, Угорщину, Чехію. Там до 40 відсотків коштів відшкодовують підприємству, якщо ним реалізований бізнес-план і створені нові робочі місця, а додайте до цього ще можливість отримати кредит під 1,5-2 відсотки річних, а не під 28-30 відсотків, як у нас.
У рейтингу ми посередині
Аналізуючи показники рейтингу Doing business 2019 (Світовий банк), необхідно зазначити, що владою здійснено низку заходів, які контролює Світовий банк. За останні 5 років Україна піднялася з 96 на 71 місце. Але чому тільки 71 місце? На сьогодні, найбільш незадовільний, на який можна вплинути, показник – 135 місце з 190 країн з підключення до електромереж.
Обурлива історія. Декілька чиновників (бо справа це кабінетна, тут не потрібні гроші, якісь мільярди та ін.) тримають на колінах всю державу. Адже для того, щоб це змінити, можна скористатися, наприклад, досвідом Чехії – 10 місце. Але, якщо цей показник – «підключення до електромереж», став би на рівні не 135, а наприклад, 50 місця, то рейтинг держави в аналізі Світового банку на 20-25 пунктів можна було б покращити. А це сигнал для інвесторів.
Приклад сусідів
І ще раз по темі, яка стала першочерговою у нашій державі. П’ять років тому ми і не гадали, як призупинити від’їзд працездатного населення на роботу за кордон, як надати молоді надію, що у нашій державі організуємо умови, аналогічні сусіднім, у першу чергу, за розміром заробітної плати і створенням нових сучасних робочих місць. Висновок один – тільки залучення інвестицій: іноземних і вітчизняних, тільки найкращі умови для бізнесу можуть розв’язати проблему сучасних виробництв, робочих місць і заробітної плати – 1000 доларів на місяць.
Ми не агітуємо, але є світовий досвід. Ось приклад. Польща більше 25 років тому, перейнявши досвід Китаю, започаткувала діяльність спеціальних економічних зон і вже понад 10 років динамічно розвивається. Як результат: ВВП на одного поляка складає 12,7 тисяч доларів, а в Україні за статистикою – 2,1 тисячі доларів. 25 років тому ми возили в Польщу все, звідти їздили до нас закуповувати побутову техніку, товари широкого вжитку та інше. А тепер польська економіка одна з найдинамічніших у Європі.
ПОТРІБНІ ЗАКОНИ, ТОМУ ЦЮ ПРОБЛЕМУ МОЖЕ РОЗВ’ЯЗАТИ ТІЛЬКИ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ. МИ ПРОСИМО НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УСВІДОМИТИ, НАСКІЛЬКИ НАША ДЕРЖАВА ВІДСТАЄ ВІД РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ РЕАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ, ВИВЧИТИ ПРОБЛЕМУ, ОПРАЦЮВАТИ ЗАКОНОПРОЕКТИ І ПРИЙНЯТИ ВІДПОВІДНІ ЗАКОНИ, ЯКІ ВІДКРИЮТЬ ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО ДЛЯ ІНВЕСТИЦІЙ. Якщо це відбудеться, за 3-5 років ми будемо мати зовсім інший стан, настрої у суспільстві та зайнятість. І ви, теперішні народні депутати, будете причетні до цієї великої справи, увійдете в історію. З такою надією і сподіваннями звертаємося до вас, шановні народні депутати України.
Якщо наші пропозиції не підходять, не можуть бути реалізовані у державі, то скажіть чому?