Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1122

У попередніх номерах ми писали про неймовірні «чудеса» авторства обласного і місцевого підрозділів Держгеокадастру в Летичівській ОТГ. Наша публікація буде неповною без оприлюднення ще декількох фактів, які ілюструють «законність і порядок» із земельним питанням на Летичівщині.

Сотні гектарів у «надійні» руки
Після нашої публікації група депутатів Летичівської селищної ради, які шукають правди у непростих і заплутаних історіях земельних питань району, надіслала цікаву інформацію. Мова йде, не мало не багато, майже про 250 гектарів землі. З оперативних даних депутатської групи: «Протягом 2017 року за сприяння начальника відділу Держгеокадастру в Летичівському районі Поліщук О. М., за принципом мовчазної згоди керівництва Летичівської селищної ради, землі державної власності сільськогосподарського призначення на території Кудинської, Горбасівської, Ялинівської сільських рад наказами ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області загальною площею 246 гектарів роздані 123 особам для ведення особистого селянського господарства. В той час, як першочергове право на отримання 2 га для ведення ОСГ мають учасники бойових дій (АТО). Вищезгадані 123 громадянини, жителі Хмельницького та інших населених пунктів нашої держави, до АТО не мають ніякого відношення. Але якимось дивним чином все ж використали своє право на безоплатну передачу земельних ділянок, як це визначено Земельним кодексом України.
У той же час, жителі Летичівської ОТГ десятиліттями не можуть скористатися правом на безоплатну передачу земельних ділянок для ведення ОСГ, коли жителі інших міст та районів у кількості 123 чоловік «прийшли, побачили та перемогли». Але далі ще цікавіше — на депутатське звернення групи депутатів Летичівської селищної ради ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області надає відповідь, що накази щодо розпоряджання земельними ділянками, зазначеними у запиті, не приймалися». Ось такі от чудеса трапляються на білому світі.
Не колективне, а моє!
Цікава історія трапилася і з землею АФ «Летичівська». Ще 1996 року землі колективного підприємства розпайовані згідно з відповідним наказом голови райдержадміністрації. Але не всі. Деякі землі (рілля на схилах, сади, сіножатті, пасовища) не підлягали розпаюванню і залишилися у спільній власності громадян. Оскільки ці землі є спільною власністю членів КСП, то розпоряджатися ними мають право лише ці громадяни. Проте дехто вирішив інакше. Відомості про 17 земельних ділянок (понад 310 га) внесені до Державного земельного кадастру з подальшою неправомірною реєстрацією за ПАТ «Летичівське» права власності на них. Оскільки ПАТ «Летичівське» зазначених у клопотанні земельних ділянок у власність чи користування не отримувало, а дозвіл на виготовлення землевпорядної документації не видавався, то і виготовляти технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), без отримання відповідного дозволу не мало права.
Однак, не зважаючи на відмову Летичівської райдержадміністрації, на виготовлення технічної документації із землеустрою (лист направлено до ПАТ «Летичівське» 08.11.2018 року), а також відсутність згоди (дозволу) 2/3 членів колишньої АФ «Летичівська», представниками ПАТ «Летичівська» неправомірно виготовлено технічну документацію та зареєстровано право власності на спірні земельні ділянки.
Зараз цю справу розглядає Хмельницький господарський суд. Утім, розгляд цієї справи має суто майновий характер. Яким же чином згадане акціонерне товариство отримало землі у власність, за чиїм сприянням чи за чиєю мовчазною згодою це відбулося? Відповідь на ці питання мали б дати правоохоронні органи. І за нашою інформацією, перевірка щодо цих фактів уже розпочалася. Побачимо, чи дасть це якийсь результат. Найімовірніше, багато чого буде залежати від рішення господарського суду.
Але, як ми і анонсували, публікації про чудернацькі пригоди летичівських «еліт» на цьому не завершуються. Тож далі буде…